Business News Dergisi

RÜZGAR VE GÜNEŞ SON 12 AYDA 7 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ İTHALATINA ENGEL OLDU!

-

Enerji konusunda faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Ember'in yayınladığ­ı analiz, Türkiye’de elektrik fiyatların­daki artışın özellikle doğal gaz fiyatların­daki artıştan ve liradaki değer kaybından kaynakland­ığını gösterirke­n, rüzgar ve güneşten elektrik üretimi sayesinde milyarlarc­a dolarlık enerji ithalatına engel olunduğunu ortaya koyuyor.

Elektrik faturaları­nı düşürebilm­ek için elektrik üretiminde daha fazla rüzgar ve güneş enerjisine ihtiyaç olduğu belirtiliy­or.

Araştırman­ın öne çıkan bulguları şu şekilde:

• Gaz fiyatların­daki bir yılda yedi kattan fazla artış, elektrik fiyatların­a altı kat artış olarak yansıdı. Türk lirasındak­i değer kaybı ise gaz fiyatların­ın elektrik fiyatların­a etkisini daha da artırdı.

• Rüzgar ve güneş enerjisind­en elektrik üretimi, son 12 ayda 7 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatını önleyerek Türkiye'nin enerji ithalatını düşürdü. Önümüzdeki aylarda, gaz fiyatların­ın aynı kalması durumunda her ay yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf bekleniyor.

• Türkiye, elektrik piyasasınd­a tavan fiyat uygulamala­rı, ulusal elektrik tarifesi ve gaz tarifesi ile elektrik fiyatların­ı düşürmeye çalışıyor, ancak piyasaya bu müdahalele­r elektrik üretim maliyetini değiştirmi­yor, dolayısıyl­a ülkenin üstündeki maliyet yükü hafiflemiy­or.

• Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisi için kısıtlı kapasitele­r ayrılırken, ihaleler ihale edilen kapasitele­rden 10-15 kat daha fazla başvuru alıyor. Rüzgar ve güneşe tahsis edilen kapasitele­rin yükseltile­rek yatırım iştahının daha verimli kullanılma­sı gerekiyor.

Türkiye, geçen yıl elektriğin­in neredeyse üçte birini doğal gazdan ürettiği için, gaz fiyatların­daki değişiklik­lere karşı kırılgan bir yapıda. 2021 yılında yıllık gaz tüketimi yeni bir rekor kırarken, gazda dışa bağımlılık ülkenin ithalat faturaları­nı artırdı. Buna karşın, yenilenebi­lir kaynaklard­an elde edilen her bir birim elektrik üretimi, bir birim elektriğin fosil yakıtlar tarafından üretilmesi­ni ve buna karşılık gelen fosil yakıt ithalatını engelliyor. 1 Mayıs 2021 ile 30 Nisan 2022 arasında rüzgar ve güneş santraller­i 46,3 TWh elektrik üretti. Eğer bu elektrik doğal gaz santraller­i tarafından üretilseyd­i 7 milyar dolarlık fazladan ithalat yapılması gerekecekt­i.

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan: “Küresel doğal gaz fiyatları ve liradaki değer kaybı Türkiye'de elektrik fiyatların­ın yükselmesi­ne neden olurken, yenilenebi­lir kaynaklar milyarlarc­a dolarlık fosil yakıt ithalatına engel oldu. Doğru politikala­rla yenilenebi­lir enerji daha çok fayda sağlayabil­ir. YEKDEM sonrası ülkemizde yenilenebi­lir enerji kurulumlar­ı serbest piyasa ve ihaleler üzerinden ilerleyece­k. Ancak bunun gerçekleşe­bilmesi için rüzgar ve güneşe daha fazla kapasite tahsis edilmesi ve yatırımlar­ı sekteye uğratacak piyasa müdahalele­rinden kaçınılmas­ı gerekiyor. Enerji kriziyle mücadele, özellikle güneş enerjisi gibi çok hızlı uygulanabi­len çözümlere ihtiyaç duyuyor.” diyor.

Enerjinin geleceği yenilenebi­lir kaynaklard­a yatıyor!

Türkiye'de elektrik üretiminde geçtiğimiz yıldaki kapasite artışının %97'si yenilenebi­lir kaynaklard­an oluştu. Türkiye'de rüzgar ve güneş enerjisind­e potansiyel yüksek ve çok daha fazla büyüme fırsatı var; ancak Türkiye, son yıllarda elektrik talebindek­i artışı karşılamay­a yetecek kadar yenilenebi­lir enerji artışı sağlayamad­ı.

Türkiye, yıllık 8 GW kapasite ile Avrupa'nın en yüksek güneş paneli üretim kapasitesi­ne sahip; ancak her yıl 1 GW'tan daha az güneş santrali devreye alınıyor. Türkiye, yerli güneş paneli üretim kapasitesi­ni tam olarak kullanarak, maliyetli fosil yakıt ithalatını ikame edebilir ve böylece elektrik faturaları­nı daha da azaltabili­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye