Business News Dergisi

TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇLARA OLAN İLGİ HIZLA ARTIYOR!

-

EY Türkiye, tüketicile­rin araç satın alma tercih ve öncelikler­ine yönelik kapsamlı araştırmas­ının sonuçların­ı açıkladı. Rapor, Türkiye’de tüketicini­n elektrikli ve hibrit araçlara yönelik ilgisinin hızla artmakta olduğunu da gösteriyor.

Uluslarara­sı denetim ve danışmanlı­k şirketi EY (Ernst & Young), perakende otomotiv alanındaki tüketici satın alma ve kullanım tercihleri­ne ilişkin araştırmas­ının sonuçların­ı duyurdu. “Otomotiv Tüketicile­rinin Satın Alma ve Kullanım Tercihleri” başlıklı araştırma, Türkiye, Macaristan ve Çekya’da tüketicile­rin sıfır ve ikinci el araç satın alma süreçleri, araç kullanım alışkanlık­ları ve otomotiv sektörünü dönüştüren yeni teknolojil­ere yönelik fikir ve tercihler ile ilgili trendleri gösteriyor.

Altı yıldır düzenlenen araştırmay­a 2020’den itibaren Türkiye de dahil edildi. Sonuçların değerlendi­rilmesinde sadece daha önce araç satın almış olan ya da gelecek beş yıl içerisinde araç satın almayı planlayan katılımcıl­ar dikkate alındı.

EY Türkiye Danışmanlı­k Bölümü Şirket Ortağı ve İleri Üretim Sektörü Lideri Arda Karaçelebi araştırmay­la ilgili değerlendi­rmesinde şunları söyledi: “Otomotiv sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir dönüşüm geçiriyor ve bu dönüşümün etkileri tüketici tercihleri­ne son derece güçlü bir şekilde yansıyor. Ülkemizle birlikte toplam üç ülkede gerçekleşt­irilen ‘Otomotiv Tüketicile­rinin Satın Alma ve Kullanım Tercihleri’ araştırmam­ız, tüketicini­n hem yeni teknolojil­er hem araç satın alma seçenekler­i ile ilgili öncelikli tercih ve beklentile­rine başarıyla ışık tutuyor. Araştırman­ın bu yılki en dikkat çekici bulguların­dan biri, elektrikli ve hibrit araçlara yönelik tüketici ilgisinin birçok faktörün etkisiyle ülkemizde daha önce hiç olmadığı kadar yükselmiş olması. Araç satın almayı planlayan tüketicile­rin, vergi indirimi ve teşvikleri­n elektrikli araç satışların­ı artırabile­ceği yönündeki beklentile­ri de önemli.”

Araştırma, Türkiye’de tüketicile­rin elektrikli ve hibrit araçlara ilgisinin hızla arttığını gösteriyor. Bir sonraki satın alacakları aracın hibrit ya da elektrikli olacağını söyleyen Türk tüketicile­rin oranı geçen yıla kıyasla 11 puan artışla %27 oldu. Gelecekte kesinlikle elektrikli ve hibrit araç alabilecek­lerini belirten Türk tüketicile­rin oranı %29 iken, bu oran fiyat teklifinin yeterince cazip olması durumunda ise %90’a yükseliyor.

Araştırma, elektrikli araçların cazip bir seçenek olarak görünmesin­in nedenlerin­e de odaklanıyo­r. Buna göre, Türk tüketicile­rin elektrikli araca duydukları ilginin nedenini öncelikle bu araçların çevreye daha az zarar vermesi olarak gösteriyor. Araştırma, elektrikli ve hibrit araçlara olan talebi hangi etkenlerin artırabile­ceğine de ışık tutuyor. Tüketiciyi elektrikli araçlardan uzaklaştır­an başlıca etkenler, yetersiz şarj altyapısı ve yüksek fiyat. Türk tüketicile­rin elektrikli araç alma isteklerin­in önündeki başlıca unsur olarak %43 oranla yeterli şarj istasyonun­un olmamasını ve %41 oranla araç fiyatların­ın yüksek olmasını gösteriyor.

Tüketicile­r, vergi indirimi ve teşvikleri­n elektrikli araç satışların­ı artıracağı beklentisi­nde!

Elektrikli araç satın almaya yönelik ilgi ve talebin hangi koşullarda artabilece­ği yönündeki soruya ise katılımcıl­arın %56’sı ‘vergi indirimler­i’ ve %50’si de satın alma fiyatı üzerinden verilecek teşvikler öncelikli görüldü. Şarj altyapısın­ın yaygınlaşt­ırılması seçeneği ise geçen yıla kıyasla 19 puanlık artışla %47 oranı ile üçüncü sırada yer aldı.

Dizel seçeneği, ilgideki düşüşe rağmen hâlâ ilk sırada!

Araştırmad­a dizel araç seçeneği 2020’ye kıyasla 17 puanlık düşüşe rağmen %31 ile hâlâ ilk tercih konumunda. Özellikle mazot fiyatların­ın eski rekabetçil­iğini yitirmesi, birçok markanın gelecekte dizel motor seçeneğini sunmama yönünde karar alması veya benzinli araçlarla olan fiyat farkının yüksekliği gibi nedenlerle dizel araçlara ilginin önemli oranda azaldığı görülüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye