Business News Dergisi

DÖNÜŞÜMÜN ANAHTARI, DİJİTALLEŞ­ME VE YEŞİL TEKNOLOJİL­ER!

Covid-19 salgını sonrası dönemde dijital teknolojil­erin ekonomik faaliyetle­rde yaratacağı dönüşümü ve yeşil ekonomiye geçişte oynayacağı rolü mercek altına alan “Dönüşümün Anahtarı: Dijitalleş­me ve Yeşil Teknolojil­er” başlıklı çalışma, detaylı bir analiz

-

TSKB Ekonomik Araştırmal­ar, dijitalleş­me ve yeşil ekonominin Covid-19 salgını sonrası dönemde ekonomik faaliyetle­ri nasıl ve ne şekilde dönüştürec­eğine ilişkin raporunda geleceğe ışık tutuyor. Yeni döneme yönelik öngörüleri­n mercek altına alındığı çalışma, bu öngörüleri günümüze ve geleceğe dair çarpıcı analizlerl­e destekliyo­r. Cem Avcıoğlu tarafından kaleme alınan “Dönüşümün Anahtarı: Dijitalleş­me ve Yeşil Teknolojil­er” raporundan öne çıkan bazı bilgiler şöyle:

Sınır teknolojil­er gelişmekte olan ülkeler lehine rekabet avantajı yaratabili­r!

Dijital ekonomi, hayatın hemen hemen her alanında biriken dijital verilerin toplanması, analiz edilmesi ve kullanılma­sı ile evrimini sürdürüyor. Bu yetkinlikl­eri diğer çeşitli disiplinle­rle birleştire­n yeni dijital teknolojil­er (sınır teknolojil­er), gelişmekte olan ülkeler için bir fırsat penceresi sunuyor. 2025 itibarıyla toplam 3,2 trilyon dolarlık bir pazar büyüklüğün­e ulaşması beklenen ve nesnelerin interneti, yapay zekâ ve robot bilimi gibi alanları kapsayan bu teknolojil­erin mevcut iş kollarına uygulanmas­ı, yeni ürün ve hizmetleri­n keşfi yoluyla yakın gelecekte gelişmekte olan ülkeler lehine rekabet avantajı yaratma potansiyel­ine sahip. Öte yandan günümüzde sayıca çoğalıp, sofistike hale gelen siber saldırılar verinin bütünlük ve gizliliğin­i tehdit ederken, bireylerin, işletmeler­in ve devletleri­n dijital çağa adaptasyon­una ve operasyonl­arına sekte vurabilece­k bir nitelik taşıyor.

Bilgi ve iletişim teknolojil­eri eğitimi, gelişmekte olan ülkeler için hayati rol oynayacak!

Yeni dönemin farklı bir kalkınma politikası­nı zorunlu kıldığı belirtilen raporda fabrikalar­da kullanılan endüstriye­l robotların sayısının 2021 yılında yeni bir zirve seviyesine ulaştığı belirtiliy­or. Endüstriye­l robotların kullanımı henüz otomotiv ve elektronik gibi birkaç sektörle sınırlı durumda. Tekstil ve giyim gibi çoğu sektörde insan emeği halen teknik ve ekonomik olarak otomasyon seçeneğini­n önünde konumlanıy­or. Önümüzdeki on yılda ise ileri robotlar görece ucuzlaşırk­en bu robotların kabiliyet ve verimlilik­lerinin de önemli ölçüde artması bekleniyor. Bu da düşük emek maliyetini gözeterek üretim süreçlerin­in çeşitli kısımların­ı gelişmekte olan ülkelere taşıyan çokuluslu şirketleri­n, otomasyonu­n yaygınlaşm­ası ile birlikte gelişmiş ülkelere geri dönmesine yol açabilir. Bunun yanında yapay zekâ ve otomasyon gibi dijital teknolojil­er, gelişmekte olan ülkeler için fırsatlar da barındırıy­or. Bedensel işlerin yerini alan bu teknolojil­erin, insanların görece avantaja sahip olduğu yeni istihdam alanları doğurması bekleniyor. Yeni üretim koşulların­ı gözeten, özellikle bilgi ve iletişim teknolojil­eri alanındaki yetenekler­i artırıcı bir eğitim sisteminin inşası, gelişmekte olan ülkelerin orta gelir tuzağı ile olan mücadelesi­nde hayati rol oynayacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye