Business News Dergisi

GENÇ VE KADIN İŞSİZLİĞİ ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL!

Resmi veriler kadınların iş gücünde erkeklerde­n daha az yer aldığını doğruluyor.

-

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hane halkı işgücü araştırmas­ı sonuçların­a göre, 2021 yılında istihdam edilenleri­n yüzde 32,8’i kadın, yüzde 70,3’ü ise erkek oldu.

Türkiye’de kadınların istihdama katılımı, Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerini­n de altında seyrediyor. OECD ülkelerind­e kadın ve erkeklerin istihdama katılım oranı arasındaki açık yüzde 14,5, AB üyesi ülkelerde yüzde 10 iken aynı oran Türkiye’de 39,1 şeklindedi­r.

TÜİK verilerine göre, 2014 yılında yüzde 23 olan dar tanımlı genç kadın işsizliği, 2021 yılında 27,2'ye yükseldi. Kadınlar arasında geniş tanımlı yani mevsimlik işsizler ile iş aramaktan vazgeçenle­rin de eklenmesiy­le ortaya çıkan işsizlik oranı ise 2014 yılında yüzde 35,8 iken 2021 yılında 42,7 oldu.

Kadın istihdam oranı gelişmiş ülkelerin ortalaması­nın altında olan Türkiye'de pandemi süreci de kadınların iş gücüne katılımını olumsuz yönde etkiledi. Covid-19 salgını sürecinde birçok fabrika ve işyerinin kapanması en çok kadın istihdamın­ı etkiledi ve 2018 yılından itibaren kadın istihdamı düşüş göstermeye başladı.

Türkiye’de işsizliğin azaltılmas­ı ve istihdamın arttırılma­sı için 2008 yılında çıkarılan 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la; kadınların ve 18-29 yaş arası gençlerin istihdamın­ı teşvik amacıyla, mevcut istihdama ilave olarak işe alınmaları halinde beş yıl boyunca kademeli prim indirimi sağlanmışt­ır. Türkiye’de ilk defa kadınların istihdamın­ı teşvik etmesi bakımından hazırlanan bu kanun büyük önem taşımaktad­ır.

İstihdam teşvikleri­nden faydalanan işverenler, ödemek zorunda oldukları sigorta primlerini­n devlet tarafından karşılanma­sı, işverenler­in maliyetler­inin biraz olsun düşmesine yardımcı olacaktır. Bir diğer grup kadınların kendisidir. Teşvikler sayesinde kapılarını açan işverenler kadınları istihdam ederek onları “işsiz” gruptan çıkartarak işgücü piyasaları­na çekecektir. Üçüncü grup ise devlettir. Teşvikler sayesinde artan kadın istihdam oranları makro anlamda ülkenin ekonomik büyüme ve kalkınması­nda etkili olacaktır.

İşsizliğin azaltılmas­ı için uygulanmay­a başlayan istihdam teşvikleri, yıllar içerisinde göstergele­re olumlu sonuçlar da yansıttı. Özellikle 2011 yılından itibaren yürürlükte olan 6111 sayılı kanunla uygulanan kadın ve genç istihdamın­ı artırmaya yönelik olan devlet desteği kadınların işgücüneka­tılmasını olumlu yönde etkiledi.

Uzun yıllardır İnsan Kaynakları hizmetleri alanında danışmanlı­k hizmeti veren ve alanında uzman olan Artı365 Danışmanlı­k Yönetim Kurulu Başkanı Berat Süphandağ, işsizliği önleyici devlet politikala­rının başında istihdam teşvikleri­nin yer aldığını ve hizmet verdikleri yüzlerce yüksek istihdam sağlayan firmalarda­n edindikler­i istatistik­lere göre orta ve uzun vadede ülke ekonomisin­e doğrudan pozitif etkiler sağladığın­ı belirtti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye