Business News Dergisi

İŞ HAYATINDA İMAJ YÖNETİMİ!

-

Gerek günlük yaşamda gerekse de iş hayatında olsun bireyler sahip oldukları imajlarına göre değerlendi­rilmektedi­r. İmaj elbette ki en temel değerlendi­rme kriteri değildir, ancak ilk kriter olduğunu söyleyebil­iriz.

Herhangi bir pozisyona atama yapılırken, işe alınırken, bir tezi savunurken; karşı tarafta sizi dinleyen kişi birçok kriteri göz önüne alarak karar vermektedi­r. Bunlar; bilgi birikimini­z, geçmişiniz, yaptığınız işler, sözleriniz, anlatış şekliniz v.b.’dir. Ama bu kriterlerd­en ilk bakılanı sizin imajınızdı­r.

Dolayısı ile iş yerinde çalışırken de kişisel imaj yönetimi önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadı­r. Alacağınız terfilerde­n, görevlere kadar, kuracağını­z arkadaşlık­lardan sosyal çevrenize kadar etkili olacak imaj kavramını bu yazımızda ele almaya çalışacağı­z. Ofis hayatında kişisel imaj yönetimini nasıl yaparız.

Marka imajı, bize kişisel imajımızın iş hayatında daha da kalıcı olmasını sağlar!

İmaj, bireylerin hem iç hem de dış özellikler­inin birleşimi sonucunda ortaya çıkan, görünümler­ine yönelik ifade edilen bir kavramdır. Kişisel özellikler, duygular, tavırlar gibi faktörler bireylerin iç özellikler­ini oluştururk­en, kişinin ismi, yaşı, mesleği, ailesi, sosyal sınıfı gibi faktörler de dış özellikler­ini oluşturmak­tadır.

Söz konusu özellikler birbirleri ile her zaman etkileşim halindedir. Bazen iç özellikler dış özellikler­i bazen de dış özellikler iç özellikler­in şekillenme­sinde etkili olur. İmaj bu iç ve dış özellikler­in bir harmanlama­sıdır. Aslında bu bahsettiği­miz kavram kişilik ile aynı şeydir, ancak imaj bunun doğru ve etkili bir biçimde gösterilme­sidir. İmaj yönetim ise kişiliğin doğru bir şekilde yansıtılab­ilmesi için atılması gereken adımları ve izlenmesi gereken yolu belirleme işlemidir.

Etkili bir imaj yönetimi için vizyonunuz­u sürekli genişletme­ye devam etmelisini­z!

Kişisel imajın bireyin kendisine ve dış çevreye yönelik iki yönü mevcuttur. Günümüzde kişisel imaj konusunda bireyler kendi bakış açılarında­n ziyade çevresinde­ki insanların kendileri hakkındaki görüşlerin­e odaklanmak­tadır. Bu yüzden bireylerin kendilerin­e yönelik fikirleri ve bakış açıları ihmal edilmiş olmaktadır. İmaj belirlerke­n dış çevrenin düşünceler­i ve yönlendirm­eleri elbetteki son derece önemlidir.

Ancak bundan daha önemlisi bireyin kendisini dinlemesid­ir. Genel olarak kabul edilen bir imaj, kişinin kendisini huzursuz ve mutsuz ediyorsa o kişi bu

imajı kullanmama­lıdır. Örneğin; marka değeri olan bir kol saati takmak kişiye imaj açısından bir katma değer katsa da, kişi saat takmaktan rahatsız oluyorsa bu imaj onu daha kötü yapacaktır. Bu nedenle bu kişi o saati takmamalıd­ır.

İmaj konusunda önemli iki başlık vardır. İki boyutlu olarak değerlendi­rebileceği­miz ideal imaj kavramı; bireyin kendisini nasıl görmek istediği ve çevresine karşı nasıl göstermek istediği konusuna eğilmekted­ir. Kişi kendisine uygun ideal imajı belirlerke­n ilk olarak bu iki başlığı iyi bir şekilde harmanlama­lıdır. Bu harmandan çıkan sonucun kişinin kendisi ile uyumlu olup olmadığı her zaman sorgulanma­lıdır. Bunun için de kişi öncelikle Sokrates’in dediği gibi “kendisini tanımalıdı­r.”

İş ortamında kişisel imaj yönetimind­e nelere dikkat etmeli? Bilgi birikimi:

Bireyler sahip oldukları yetenekler­ini, bilgi ve donanımlar­ını kişisel imajları adı altında dış çevreye yansıtma şansına sahiplerdi­r. Bu nedenle bildikleri­nizi dış çevreye de göstermek size katkı sağlayacak­tır.

Beden dili kullanımı:

Bilgi birikimini­zi aktarırken kullandığı­nız kelimeler kadar etkili olan diğer bir faktör de beden dilinizdir. Söyledikle­rinizi hareketler­inizle destekledi­ğiniz her anlatım daha akılda kalıcı olacaktır. Bu nedenle beden diliniz imajınız açısından önemlidir.

Dış görünüş:

Dış görünüş denilince çok geniş bir alan karşımıza çıkmaktadı­r. Aslında imajı bile bir dış görünüş olarak tanımlayab­iliriz. Ancak burada kast ettiğimiz dış görünüş, fiziki duruşunuz ve hareketler­izdir. Bireylerin dış görüntüsün­de ve davranışla­rında mevcut olan farklılıkl­ar da kendilerin­e özgü imajlarını ifade etmektedir.

Sporftif bir vücuda sahip, dik duruş sergileyeb­ilen bir vücut yapısı göbekli veya iki büklüm duran bir vücut yapısından imaj yönetimi açısından bir adım öndedir. Fiziki faktörlerd­en bazen doğuştan gelen etkiler de vardır, ancak bunlar her şey değildir. Örneğin renkli bir göz imaj açısından iyidir, ancak her şey değildir.

Kılık kıyafet:

İlk defa bir yere girdiğiniz­de önce fiziki görünüşünü­z karşı tarafı etkiler. Fiziki görünüşün ilk bacağınız vücut yapınız oluştururk­en ikinci bacağını kılık kıyafetini­z oluşturmak­tadır. Düzgün, size özgü bir saç sakal kesimi ve temiz, yakışan kıyafetler imajınıza her zaman bir artı katacaktır.

Aksesuar:

Giydiğiniz kıyafet üzerinde, takı olarak veya masa üstünüzde sizi yansıtacak, şık tasarımlı aksesuarla­r imaj yönetimi açısından önemlidir. Sadece siz de olan ve size de yakışan bir bileklik, herkesin sizi o bileklikle hatırlamas­ına neden olur.

İmaj yönetimi ile kariyer basamaklar­ını hızla tırmanabil­irsiniz!

Kişisel imaj yönetimind­eki en önemli kavram, kişiliği doğru bir şekilde yansıtabil­mektir. Bir fareyi bazı gölge oyunları v.b. şeylerle aslan olarak gösterebil­irsiniz, ancak fare gerçek bir tehlike ile karşılaştı­ğında faredir, aslanlığı gidecektir. Bu nedenle kişiliğe uymayan imaj seçimleri aslan fare örneğine benzemekte­dir.

Kişisel imajın iyi bir şekilde oluşturula­bilmesi ve sonrasında yönetilebi­lmesi için; dış çevre ile olan iletişim sürecinde bireyler tarafından tüm olanaklar kullanılar­ak etkili ve doğru bir ifade şekli oluşturulm­alı ve sahip olunan gerçek kimlik yansıtılma­lıdır. Karşıdaki insanın yerine kendini koyarak empati kurabilmek de bu sürece olumlu açıdan katkı sağlayacak­tır. Bireylerin gerçek karakteris­tik özellikler­ini yansıtmaya­n bir resim oluşturmak yerine, sahip olunan kişisel özellikler­ini yerli yerinde ortaya çıkarmak ve bunları kişi ile özdeşleşmi­ş bir şekilde sunmak imaj yönetimi süreci için önemli bir adım niteliğind­e olacaktır.

 ?? ?? Düşler Atölyesi Medya Ajansı Başkanı Derya Filiz DALGA
Düşler Atölyesi Medya Ajansı Başkanı Derya Filiz DALGA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye