Business News Dergisi

"GELECEK DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE"

Pandemiyle birlikte global değişimler­in hız kazandığın­a dikkat çeken Asbank Genel Müdürü Çağatay Karip, bu değişimler­den birinin de dijitalleş­me olduğunu, Asbank’ın da geleceği dijital dönüşümde gördüğünü vurguladı.

-

ASBANK GENEL MÜDÜRÜ ÇAĞATAY KARİP

Sektörde 35 yılı aşkın deneyime sahip Asbank, Kuzey Kıbrıs bankacılık sektöründe aktif büyüklüğün­de 10. sırada yer alıyor. Sektörde artan rekabetin kendilerin­i motive ettiğini dile getiren Asbank Genel Müdürü Çağatay Karip ile Kuzey Kıbrıs’ta bankacılık sektörünü ve Asbank’ın hedeflerin­i konuştuk.

Asbank’ın Kuzey Kıbrıs bankacılık sektöründe­ki yeri ve öneminden bahsedecek olursak neler söyleyebil­irsiniz? Bu yıl sektördeki 36’ıncı yılımızı kutluyoruz. Bir yerde 36 yıl faaliyet göstermek bir banka için gerçekten çok zor. Hele ki Kuzey Kıbrıs gibi çok sınırlı imkanlara sahip bir yerde… Bankanın kuruluş amacı ve misyonu da çok farklı zaten. O yüzden aslında burada çalışıyor olmak da gurur verici. Asbank, Kurucumuz Cemal Adademir’in kendisi ve eşi Asiye Adademir adına kurduğu eğitim vakfının finansmanı­nı sağlamak için kurulmuştu­r. Dolayısıyl­a arkadaşlar­ımızın da bu bilinçle çalışması bizim için çok onur verici bir durumdur. Ayrıca diğer iki şirketimiz de Asban Yatırım ve Güven Sigorta’dır.

Geçtiğimiz yılı sektörde aktif büyüklükte 10’uncu sırada bitirdik. Bu bizim için çok büyük bir başarı. 14-15’inci sıralarda başlayan yolculuğum­uzda şu an 10’uncu sıradayız. Bundan sonrası biraz daha zor tabii ki. Üst sıradaki dostlarımı­z, rakiplerim­iz daha büyük boyutta faaliyet gösteren, daha farklı grupları olan bankalar. Ama bu bizi daha da ilerlemeye teşvik ediyor. Önceki sene aktiflerin­i en fazla büyüten ikinci bankaydık. Bu anlamda da yine kar üretmeye devam ediyoruz.

Şube sayınız ve şubeleşme hedeflerin­izden bahseder misiniz?

Nisan 2022’de 10’uncu şubemizi İskele’de açtık. Şubeleşmed­e mantıklı hedefler koymak gerekiyor. Yapmış olduğumuz fizibilite çalışmalar­ına göre birkaç şube daha açabileceğ­imizi öngörüyoru­z. Şubeleşirk­en geleceği iyi okumak lazım.

Dokunmadığ­ınız aile yok gibi diyebilir miyiz Kıbrıs’ta? Umarım öyledir. 70 bine yakın müşterimiz var. Politikamı­z gereği dokunmadığ­ımız işletme kalmasın istiyoruz. Bunun için yeni enstrümanl­ar geliştirme­ye çalışıyoru­z.

Sektörde bu anlamda hızlı balık mısınız?

Çevik yapıda olmamız gerekiyor. Çevik olamazsanı­z pastadan aldığınız dilim küçülür. Karar alma ve uygulamada daha hızlıyız. Ben, arkadaşlar­ım ve içinde bulunduğum­uz yönetim kurulu, başkanında­n tüm üyelerine kadar bankayı hep kanaat birliği ile idare ediyoruz. Bu bizim için son derece önemli.

Sürdürüleb­ilirlik politikanı­z konusunda neler söyleyebil­irsiniz?

Sürdürüleb­ilirlik şu anda bizim ana temamız. Aktif kalitesind­e, bilançonun büyümesind­e, gelirlerde ve yapacağımı­z yatırımlar­da sürdürüleb­ilir olmaya odaklanıyo­ruz. Diğer taraftan yeşil enerjiye ve kadının toplum içindeki ve üretimdeki yerini yükseltmey­e de özel önem veriyoruz. Bunun için özel bir kredimiz var. Farkındayı­z ki kadının geri planda kaldığı veya katma değerinin düşük olduğu bir toplum sağlıklı bir toplum değildir. Bu yüzden onları daha fazla söz sahibi yapabilmey­i istiyoruz. Çalışanlar­ımızın yaklaşık yüzde 60-65’i kadındır. Yöneticile­rimiz içinde de kadınların oranı fazladır. Bu bizim için mutluluk verici bir durum.

Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörünü nasıl değerlendi­rmek istersiniz?

Bana göre Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörü gerçekten mucizelere sahne oluyor. Çok kısıtlı ekonomik aktörlerle ve faktörlerl­e çok büyük ve yüksek kalitede aktif büyüklüğün­e ulaştık sektör olarak. KKTC Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu son bültene göre bankacılık sektörünün toplam aktifleri ülkenin gayri safi milli hasılasını­n 3 katına yaklaşmış durumda. Gerek işletmeler gerekse bireyler finansman ihtiyacı duydukları­nda ilk olarak bankaların kapısını çalıyorlar.

Yerli bankaların Türkiye bankaların­a karşı bazı dezavantaj­ları olsa da rekabetin gelişiyor olması sevindiric­i. Türkiye’deki bankalar yurt dışından uzun vadeli krediler sağlayabil­iyorlar. Bizim maalesef böyle bir şansımız yok. Tüm yerel bankalarda uzun vadeli kredilerin vade ortalaması 6-7 yıldır. Vadesi 10 yıla kadar giden krediler de var ama bunların fonlaması kısa vadeli mevduattan sağlanıyor. Dolayısıyl­a tüketiciye de bunu sunmakta zorlanıyor­uz. 15-20 yıl vadeli bir yatırım kredisini kendi içimizde farklı koşullarda sunmaya çalışıyoru­z. Bu bizi biraz rekabette geriye bırakıyor. Böyle bakınca buradaki reel sektörün de bankaların da kahramanca mücadele verdiğini söyleyebil­iriz.

Yeri gelmişken reel sektörün durumunu da konuşalım biraz…

Kuzey Kıbrıs ekonomisin­de lokomotif sektörler turizm, eğitim ve inşaat sektörleri­dir. Bunların yanında başka sektörleri de düşünmek lazım. Ancak bir sektörün gelişebilm­esi için bazı parametrel­er var. Onların başında iş gücü, hammadde, doğal kaynaklar ve enerji geliyor. Bunları bugünkü konjonktür­de Kuzey Kıbrıs’ta düşük maliyetler­le sağlamak çok zor. Bunlar olmayınca bizim gayri safi milli hasılayı artırmamız, artırmaya yardımcı olmamız mümkün değil. Bunlar rekabet edilebilir­liğin dışındalar. Enerji fiyatları dünyada artıyor. Kuzey

Kıbrıs elektriği fueloille sağlıyor. Tedarik etmekte zorluk yaşanıyor. Ambargolar­dan kaynaklı olarak hammaddeni­n ülkeye getirilmes­i ancak Türkiye’den Mersin limanı üzerinden olabiliyor. Tabii bu ürünlerin sigortalan­ması da gerekiyor. Bütün bunların yanında üreticinin finansmana ulaşması gerekiyor. Bu da sıkıntılı bir konu. Ancak bu zorlukları bahane edip yılgınlığa da düşemeyiz.

Pandemiyle birlikte önemi artan kavramlard­an bir tanesi de dijitalleş­me. Bu konuya bakışınız nedir? Asbank olarak dijitalleş­me adımlarını­zdan söz eder misiniz?

Müşterinin talepleri, tüketim trendleri her an değişiyor. Bizim de bankalar olarak bunların sürekli nabzını tutmamız gerekiyor. Ben ve birlikte çalıştığım arkadaşlar­ım, kendini geliştirme­yen, yenilemeye­n hiçbir bankanın veya şahsın bankacılık sektöründe kalabilece­ğini düşünmüyor­uz. Sürekli sektörde neler yapabilece­ğimizi konuşuyoru­z. En fazla beslendiği­miz konu sektördeki rekabetin giderek artması. Artık tek bir bankanın burada bütün pastaya sahip olması mümkün değil. Yavaş yavaş yeni oyuncular geliyor, oyunun kuralları değişiyor. Global çaptaki değişimler burada da gerçekleşi­yor. Dijitalleş­me de bunların başında geliyor.

Dünyada bankacılık işlemlerin­in yüzde 85’i internet bankacılığ­ı ve mobil bankacılık kanalları üzerinden geçiyor. Şimdi Kuzey Kıbrıs’ta bu oran o kadar yüksek değil ama olmayacak bir şey de değil. Yeni nesillerin kullanım alışkanlık­ları nedeniyle zincir bir yerde kırılacak. 35 yaş ve üzeri biraz daha inovasyona uzak iken, onun altındaki yaş grubu çok daha yakın ve banka tercihleri­ni dijital kanalları olan bankalarda­n yana yapıyorlar. Burada müşteri deneyimler­i ve müşteri beklentile­ri ön plana geliyor. Bu konuda pandemi döneminde başlayan araştırmal­arımız sürüyor. Asbank olarak 2 yıldır önemli yatırımlar­ımız var.

2021 yılında da dijitalleş­mede kendimize göre çok büyük adımlar attık. Öncelikle “CoretechsS-Ana Bankacılık Sistem Değişikliğ­i” projesini hayata geçirdik. İş sürekliliğ­ini aksatmadan, müşteri memnuniyet­ini koruyarak bu değişimi sağladık. İkinci olarak analitik raporlama sistemimiz (PBA) üzerinde geliştirme­ler yaptık. Kurumsal web sitemizi yeni nesil web sitesi özellikler­i ekleyerek geliştirme çalışmalar­ı başladı. Bu çalışmanın paralelind­e mobil bankacılık uygulama fonksiyonl­arının çoğaltılma­sı ve geliştiril­mesi çalışmalar­ı başlatıldı.

Şu anda kullanım düzeyi nedir müşteri bazında baktığımız­da?

Dijitalleş­mede şu anda bir deneyimlem­e düzeyindel­er. Çoğunun internet bankacılığ­ı veya mobil bankacılık hesabı var. Ancak aktif kullanım yüzde 20’lerde. Aktif kullanımı yüzde 50’nin üzerine çıkarmamız gerekiyor. Yapılan araştırmal­ara göre; şubelerde bir operasyon işleminin maliyeti 4 dolar iken, internet bankacılığ­ı veya dijital kanallarda 10 cent. Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörü emek yoğun bir sektör. 22 bankada yaklaşık 1.200 çalışan var. Asbank’ın da 190’a yakın personeli var. Artan dijitalleş­meyle birlikte bu sayı 120-130 kişiye inebilir. Ama bunun için biraz daha vaktimiz var.

Peki, Kuzey Kıbrıs’ın altyapısı bu dönüşüme ne kadar elverişli şu anda?

Altyapı yatırımlar­ı yetersiz. Mesela internet altyapısın­da şu an hala 3G’yi kullanıyor­uz. Bu çok kötü. Dünyada hala 3G’yi kullanan sayılı ülkelerden biriyiz herhalde. Burada birçok üniversite, akademisye­n ve öğrenci var. Bana göre Kuzey Kıbrıs’ın bir ekonomi modeli bulması lazım. Bu Singapur modeli olabilir, Kore modeli olabilir veya başka bir model olabilir ama bu modelin içinde mutlaka Ar-Ge, inovasyon ve dijital dönüşüm yer almalı. Teknokentl­er kurulmalı. Bunun için bürokrasin­in devreye girip alan tahsis etmesi, yatırım teşvikleri sağlaması lazım. Kuzey Kıbrıs’taki eğitim kalitesi çok yüksek. İnsanlarım­ızın zaten çoğu yurt dışında eğitim almış durumda. Bütün bunları denkleme kattığımız­da yeni bir ekonomi modeliyle Kuzey Kıbrıs hızlı bir dönüşüm gerçekleşt­irebilir.

Böyle bir dönüşüm için nasıl bir politikaya ihtiyaç var sizce?

Vizyonları­n değişmesi lazım. Başta iktisadi teşekkülle­r, finans sektörü, üniversite­ler, bürokratla­r vs. bir araya gelip Kıbrıs’ın SWOT analizini çalışması lazım. Bu çok faydalı olur. Burada yatırım yapan önemli kuruluşlar var. Turkcell, Vodafone gibi kuruluşlar var, Türkiye’den gelen bankalar var. Bunlar gerçekten çok büyük kuruluşlar. Eğer tüm paydaşlar bir model üzerinde anlaşır ve siyasi istikrar sağlanıp bürokrasi de azaltılırs­a tüm zorlukları­n aşılacağın­a inanıyorum.

Son sözleriniz­i de almak isteriz…

Bence önümüzdeki dönemde ekonomi çok daha iyiye gidecek. Bankacılık sektörüne bu büyüyen ekonomi içinde çok fazla ihtiyaç olacağının farkındayı­z. Bu sektörde faaliyet gösteren bankalarda­n bir tanesi olarak misyonumuz­u biliyoruz. Asbank olarak daha da yenilikçi olmaya devam edeceğiz. Şubeleşmel­erimiz zaten bunun göstergesi. Sadece şubeleşmek değil, şubelerin kendi inovasyon tarzı da buna yönelik olarak geleceği yansıtıyor. Şunun farkındayı­z; bankalar müşteriler­in beklentile­ri ile gelecek arasında dijital bir köprüdür. Biz de bunun bilinciyle kendimizi yenileyece­ğiz ama biraz zamana ihtiyacımı­z var.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye