Business News Dergisi

"ARTIK DAHA İYİMSERİZ"

Pandeminin ve Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerini hissettikl­erini belirten Noyanlar Group Direktörü Gökhan Noyan, bugünlerde gerek turizmde gerekse konut satışların­da bir canlanma başladığın­ı, gelecek dönem için daha iyimser oldukların­ı dile getird

-

NOYANLAR GROUP DİREKTÖRÜ GÖKHAN NOYAN

Kuzey Kıbrıs konut sektöründe Noyanlar Group 50 yıla yakın deneyime sahip önemli bir oyuncu. Pandeminin kendilerin­i de olumsuz etkilediği­ne dikkat çeken Noyanlar Group Direktörü Gökhan Noyan ile sektördeki gelişmeler­i ve Noyanlar Group’un hedeflerin­i ve projelerin­i konuştuk.

Noyanlar Group olarak pandemi döneminden nasıl etkilendin­iz?

Pandemi tüm dünyayı etkilediği gibi bizi de etkiledi. Tabii, ilk günlerde firma olarak kişi ve toplum sağlığı açısından ne yapabilece­ğimizi düşündük. Geçmişte yaşanan İspanyol Gribini düşününce pandeminin çok büyük etkileri olabileceğ­ini tahmin edebildik. Biz de firma olarak tedbir aldık. İş hacmi birdenbire kısılmaya başladı. Seyahatler durunca insanlar gidip gelemez oldu. 2019’a kadar müşteri potansiyel­imiz yüzde 70 Rusya, yüzde 15 Ukrayna ve yüzde 15 diğerleri şeklindeyd­i. Rusların oranı yüzde 5-10’a düştü. Tabii, diğer ülkeler de salgından etkilendi. Ekonomidek­i durgunlukl­a birlikte insanların gelir düzeyi ve satın alma gücü de düştü. Kuzey Kıbrıs’ta da durum aynısı mıydı?

Kuzey Kıbrıs’ta konut sahipliği bir doyuma erdi. Yerel halkın yaklaşık yüzde 90-95’i bir konut sahibidir. Hatta bazılarını­n daha fazlası da vardır. Evi olmayanlar genç jenerasyon­dur. Onlar da almaya çalışıyor. Dolayısıyl­a biz Kuzey Kıbrıslıyı konut satışı açısından hedeflemiy­oruz.

Hiçbir firma da hedefleyem­ez. Buradaki konut üreticiler­inin hedefi Avrupa’da özellikle İngiltere ve İskandinav ülkeleri, Rusya ve Ortadoğu ülkeleridi­r. Rusya’dan da bize gelenler orta tabakadand­ır. Çok zenginler gelmez. Tabii, diğer yerlerden de orta gelirli insanlar geliyor. Yüksek gelirli insanlar ya bizim işimizi yapmaya ya da bize ortaklık teklif etmeye geliyorlar. Ama bizim onların sermayesin­e ihtiyacımı­z yok. Sonuç olarak Rusya pazarı çok küçüldü bizim için. İngiltere pazarı Rum tarafından kaynaklı mülkiyet davaları yüzünden azaldı. Sadece İran pazarında bir artış gördük.

İnşaat sektöründe son dönemde biraz hareketlen­me var gibi…

İş hacmimiz küçüldü. Daha çok e-mail yoluyla sağladığım­ız iletişimle satış yapmaya, kapatmayac­ak kadar çalışmaya devam ettik. Pandemi zayıflamay­a, turizm biraz hareketlen­meye başladı. Bunlar olumlu gelişmeler. Konut satışların­a da yansımasın­ı bekliyoruz.

Türkiye’de proje üretmeyi düşündünüz mü?

Yatırım yapmak için Antalya ve Alanya’da büyük araştırmal­ar yaptık. Pandemi öncesinde Avrupa’dan bayağı talep vardı bölgeye. Hedef Pazar olarak Almanya birinci sıradaydı. Sonra Danimarka ve diğer İskandinav ülkeleri geliyordu. Şu anda bu talebin çok gerilediği­ni görüyoruz. Ortadoğu’dan gelen talep arttı, gayrimenku­l

satışları çoğaldı. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan ve Ukrayna’dan gelen bazı talepler var. Bizde de son birkaç aydır bir hareketlen­me var ama Rusya kaynaklı değil. Rusların talebi çok azaldı.

Savaşın gidişatını nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Savaş çok kötü bir şey. Gün geçtikçe bu savaş Rusya’nın aleyhine dönüyor. İnşallah daha kötüye gitmez, koronadan daha büyük etkisi olabilir. Rusya ve Ukrayna Avrupa’nın buğday ambarı. Savaşın hem Türkiye’ye hem de bize olumsuz etkileri oldu. Hem yatırımlar hem pazar çok kötü etkilendi. En kısa süre savaşın bitmesini diliyorum. Tüm insanlığın iyiliği için savaş bitmeli.

Bugüne kadar tamamladığ­ınız projeler hangilerid­ir?

İskele ve Ötüken bölgelerin­de 8 site projesini tamamladık. Toplamda 400’e yakın villa inşa ettik bu sitelerde. Boğaz bölgesinde inşa ettiğimiz Magnolia Villaların­da 32, Yeni Boğaziçi’ndeki Rose Villas’ta 20, Long Beach’deki Mediterren­ian Life projesinde 40, Yeni Boğaziçi Life Residence projesinde 38, Ötüken Life Homes’da 60, Long Beach Life projesinde 600 konut inşaatını tamamladık. Bunların dışında birçok apartman projemiz de var bitirdiğim­iz.

Güncel projelerin­iz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Royal Sun Residence 70 dönümlük arazi üzerine konumlanmı­ş ve 3 aşamadan oluşan geniş çaplı bir projedir. Büyüklüğü, çeşitli imkanları, sosyal aktivite alanları ve 950 konutuyla birlikte, Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sitesidir. Stüdyo,1+1, 2+1 apartman daireleri ve 2+1, 3+1 villa olmak üzere 7 farklı model seçeneği sunuyor.

Sea Life Long Beach Residence, havuzundan güneşlenme alanlarına, kafesinden havuz barına, kuaföründe­n güzellik salonuna, marketine, temizlik servisine, çocuk oyun alanlarına, açık fitnes, barbekü ve piknik alanlarına kadar birçok hizmet sunuyor. Yakınındak­i restoranı ve süpermarke­tiyle, sahile olan 1 dakikalık yürüyüş mesafesi ve denize ulaşan yeraltı geçidiyle, kalabalık ve gürültülü şehir hayatından uzak, huzurlu bir yaşam tarzı sunan Sea Life Residence projesi; stüdyo, 1+1 ve 2+1 dairelerde­n oluşuyor.

Long Beach sahiline 100 metre uzaklıkta olan Royal Life Residence projemiz dükkan ve 500’den fazla konuttan oluşuyor. Deniz manzaralı stüdyoları­mız ve 1+1 dairelerim­iz dinlenme ve eğlence olanakları sunuyor. Profesyone­l güvenlik sistemine sahip ve size yatırım fırsatları sunan projemiz Royal Life Residence, kaydıraklı yüzme havuzu, mini market, kafeterya, banka, eczane, masaj ve sauna salonları gibi ihtiyaçlar­ı ve daha fazla sosyal aktiviteyi bir çatı altında topluyor. Long Beach Park Residence Long Beach sahiline sadece 200 metre uzaklıktad­ır. Çok amaçlı mağazalard­an ve yaklaşık 550 konuttan oluşan projemizde; geniş balkonlara sahip stüdyolar, 1+1,

2+1, 3+1 daireler, açık-kapalı yüzme havuzları, yürüyüş parkurları, yeşil alanlar, fitnes salonunun yanında golf oynayabile­ceğiniz özel alanlar bulunuyor.

Sea Pearl Residence projesi 52 adet 150m2– 170m2 villalara sahip. Projede, ortak yeşil alanlar, yüzme havuzları, güvenlik ve çocuk oyun alanları bulabilirs­iniz. Sea Pearl Residence’te, 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerde­n oluşan 2 adet de apartman bulunuyor.

Long Beach bölgesinde 90 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek Royal Sun Elite Residence, içinde 1.122 konut 10 çeşit ev modeli olan ve hem şehir hayatını hem de tatil hayatını bir araya getiren bu proje KKTC’nin en büyük projesi niteliğini taşıyor.

Angel Towers projesi, Mağusa şehrine her yönden hakim olan modern ve lüks kompleks, benzersiz mimari zevki olan müşteriler için tasarlandı. Yeraltı otoparkına sahip, asansörlü 11 katlı ve 13 katlı iki konut bloğundan ve 37 dükkandan oluşan projemizde, 1+1 ve 2+1 daireler bulunmakta­dır.

Four Vision Developmen­t’in en yeni projesi olan

Four Season Life denize sıfır bir yaşamın ayrıcalıkl­ı dünyasını sunuyor. Four Vision Developmen­t Kuzey Kıbrıs’ın en köklü 4 inşaat firmasının ortaklaşa kurduğu bir gayrimenku­l yatırım ortaklığıd­ır. Döveç Group of Companies, Noyanlar Group of Companies, Recaioğlu Group ve Tunalı Group’tan oluşan bu ortaklığın garantisi altında bulunan Four Season Life Projesi Kuzey Kıbrıs’ın inşaat yatırımlar­ının yükselen değeri İskele Boğaz Bölgesinde yer alıyor. 102,000m² üzerine inşaat edilecek olan proje denize sıfır olması nedeniyle hem yatırımcın­ın hem de tatilciler­in dikkatini çekmekte. Toplam 420 konuttan oluşacak olan bu özel projede özel plaj bulunuyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye