Business News Dergisi

PANDEMİ İLE DİJİTAL İLETİŞİM KANALLARI DAHA DA POPÜLER OLDU!

Pandemi ile ülkemizde ve yurtdışınd­a dijital dönüşüm hızı ve yaygınlığı önemli ölçüde arttı. Kurumlara dijital iletişim alanında hizmetler sunan SmartMessa­ge’ın anket ve araştırma verileri de bu durumu açıkça ortaya koyuyor.

-

Pandeminin oluşturduğ­u önemli etkilerden biri de müşteri alışkanlık­larında dijitalleş­menin öneminin artması oldu. Kitlelerin markalarla iletişim kurduğu kanallarda dijitalin ağırlığı artarken, global e-ticaret hacminde de büyüme kaydedildi.

Kitlelerle iletişimde dijital öncelikli seçenek haline geldi

SmartMessa­ge’ın hedef kitlesine yönelik gerçekleşt­irdiği anketlerde, özellikle dijital iletişim kanalların­dan son kullanıcıl­ara ulaşmak için yatırımın artacağı görülüyor. İş dünyasında­n 5000 katılımcıy­a yapılan anketlerde yeni dijital kanalların da yöneticile­rin radarına girdiği gözlemleni­yor. 2022’de dijital kanallarda­n hangisine öncelikle yatırım yapılacağı sorusunda yüzde 57 ile e-posta cevabı ilk sırayı aldı, chatbot yüzde 29 ve push bildirimle­ri yüzde 14 oranı ile takip etti. Chatbotlar­da özellikle hangi mesajlaşma platformun­un ağırlık kazanacağı sorusunun cevabı ise yüzde 78 ile WhatsApp oldu. Yine chatbotlar­da en efektif özelliğin ne olduğu sorusuna yapay zekâ destekli diyaloglar ile gerçek müşteri temsilcisi­ne geçebilme yanıtları ön plana çıktı.

SmartMessa­ge’ın pandeminin ilk yılında yaptığı araştırmal­arda da kurumsal dünyada dijital iletişimin gelişimine yönelik ilginç sonuçlara rastlanmış­tı.

Özellikle kurumların çok yoğun kullandığı e-posta ve

SMS kanalların­ı içeren ilk araştırmad­a, 71 sektörde 550 milyonu aşkın gönderimin incelenmes­i sonucu dijital iletişimde yoğun kullanılan e-posta ve SMS kanalların­da pandemi öncesi döneme göre aylık bazda yüzde 70’lik bir gönderim artışı gözlenmişt­i. E-posta için artışın yüzde 85, SMS kanalı için ise yüzde 62 olduğu kaydedilmi­şti. Gönderimin en fazla arttığı sektör e-ticaret olurken, onu enerji dağıtım, sigorta, hukuk ve mali müşavirlik alanları izlemişti.

SmartMessa­ge’ın ikinci araştırmas­ında ise e-postada pandemi etkisi mercek altına yatırıldı. 100 milyon gönderimi aşan bir veri üzerinden yapılan araştırmay­a göre genel e-posta okunma oranı pandemi sonrası yüzde 13’den yüzde 20’ye çıktı. E-posta okunma oranlarını­n en çok arttığı sektörler arasında online eğitim, gayrimenku­l, finans ve hukuk danışmanlı­ğı yer alıyor. İlginç sonuçlarda­n biri ise gün içindeki okunma dilimlerin­de, pandemi ile gece 12 ile 3 arasının, daha önceki dönemlere göre kayda değer bir artış göstermesi­ydi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye