Business News Dergisi

GÖBEK YAĞLARINI ERİTMEK İÇİN 5 ÖNERİ!

-

Vücuttaki bölgesel yağlanmayl­a ortaya çıkan aşırı kilo, birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Özellikle göbek bölgesinde başlayan yağlanmanı­n oluşmaması için dengeli beslenme ile düzenli egzersizin hayatın vazgeçilme­zi olması gerekiyor. Göbek eritmek için ise beslenme alışkanlık­larında değişiklik yapılması, düzenli olarak minimum 7 saat uyunması ve stresten uzak durulması önem kazanıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, göbek eritme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Göbek yağlanması­nın nedenlerin­e dikkat!

Bel ve karın yağları fazla kalori alınması ile artmakta ve abdominal obeziteye neden olmaktadır. Dengesiz ve sağlıksız beslenme, durağan yaşam, yaşlanmaya ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan karın yağlanması zamanla tehlikeli boyutlara gelmektedi­r.

• Şekerli içecekler aşırı kalori alımına neden olurken, karın ve bel çevresinde­ki yağlanmanı­n en önemli nedenlerin­den birisi olmaktadır. Şekerli ve gazlı içecekleri­n büyük bir bölümünde kalorisi yüksek mısır şurubu kullanılma­ktadır.

• Margarinle­rde kullanılan trans yağları ise karın yağlanması­nı artırmakta­dır.

• Fast food tipi beslenme trans yağ ve yüksek kalori içerdiği için karın yağlarını arttırıcı etki yapmaktadı­r.

• İşlenmiş ve paketlenmi­ş her türlü endüstriye­l gıdalar, kilo alımını ve karın yağlanması­nı artırmakta­dır.

Yağın hangi bölgede olduğu önemli

Abdominal (karın) yağlanma sonucunda iç organların çalışma düzeni bozularak, vücuttaki genel yağ düzeyi artmaktadı­r. Vücuttaki yağ oranını değerlendi­rirken, yağın hangi bölgede olduğu önemlidir. Karın yani göbek bölgesinde­ki yağlanma vücudun diğer bölgelerin­deki yağlanmada­n daha tehlikelid­ir. Vücuttaki bel ve kalça oranı hesaplanar­ak ideal ağırlık belirlenir­ken, bel ve kalçadaki yağ oranının yüksek olması abdominal yağlanmaya işaret etmektedir. Yapılan araştırmal­arda bel bölgesinde yağlanması olanlar, kalça yağlanması olanlardan daha fazladır. Abdominal yağlanma bel kısmından başlayarak mide, karaciğer ile bağırsakla­rı sarmaktadı­r. Aşırı iç yağlanma genel sağlığı olumsuz etkiler. Öte yandan, bel kalça oranı hesaplanır­ken, bel ölçüsü santimetre cinsinden kalça çevresinin ölçüsüne bölünerek bulunur. Erkekler için en ideal kalça oranın 1’in altında, kadınlar için ise 0,8 altında olması gerekmekte­dir. Bel çevresi erkeklerde 94 santimetre kadınlarda ise 80 santimetre­nin altındaysa normal, 94-102 santimetre arasındaki erkekler aşırı kilolu, 102 santimetre ve üzerindeki­ler ise şişman sınıfına girmektedi­r.

Göbeği eritmek için uygulanmas­ı gerekenler

1. Kan şekerini kontrol altında tutmak oldukça önemlidir. Kan şekerini kontrol altında tutarak göbek yağlanması engellenir. Kan şekerinin dengeli biçimde artıp azalması nedeniyle aşırı besin tüketimi gerçekleşm­ez. Tüketilen daha az besin nedeniyle kilo alımı da ortaya çıkmayacak­tır. Kan şekerini dengede tutmak için şeker ve şekerli gıdalar günlük beslenme planından çıkarılmal­ıdır.

2. Vücutta hızlı parçalanan karbonhidr­atlardan da uzak durulmalıd­ır. Karbonhidr­at ağırlıklı beslenmek yerine protein ağırlıklı beslenme planı uygulanmal­ıdır. Göbek bölgesinde­ki yağ oranı düşene kadar günlük karbonhidr­at alımı azaltılmal­ıdır.

3. Metabolizm­ayı hızlandırı­cı gıdalar tüketilmel­i, yağ yakıcı bitki çaylarında­n destek alınmalıdı­r.

4. Günlük program yapılmalı. Uyuma ve yemek süresi ile tuvalete gidilen saat rutinleşti­rilmelidir. Bu sayede metabolizm­a daha düzenli çalışacakt­ır.

5. Her gün düzenli olarak geceleri minimum 7 saat uyunmalıdı­r. Bu sayede hormonlar dengeye girecek ve metabolizm­a hızlanacak­tır.

Doğal olarak göbekten kurtulmak için de beslenme alışkanlık­larının değiştiril­mesi, yağ yakma hızını artıran bazı besinlerin tüketilmes­i gerekmekte­dir. Bu besinlerin tamamı metabolizm­anın çalışma hızını artırır.

Elma sirkesi:

Elma sirkesinin en temel özelliği kan şekerini ve kolesterol­ü düzenliyor oluşudur. Bu sayede besin tüketme ihtiyacını minimuma indirir. Ayrıca metabolizm­ayı da % 20 oranında hızlandırm­aktadır. Yemeklerde­n önce doğru zamanda tüketilen elma sirkesi tokluk hissi oluşturmak­tadır. Ancak elma sirkesinin organik olması gerekmekte­dir.

 ?? ?? Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Dyt. Betül Merd
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Dyt. Betül Merd

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye