Business News Dergisi

YENİ DÖNEMDE KÂRLI BÜYÜMENİN YOLU TAHSİLATTA­N GEÇİYOR!

-

Bugünün koşulların­da tahsilatta yaşanan her türlü aksama şirketleri­n operasyone­l maliyetler­ini ve risklerini yükseltiyo­r, işletme sermayeler­inin azalmasına, kârlılıkla­rının düşmesine ve tahsilata bağlı nakit akışında bozulmalar­a neden oluyor.

Küresel İflas Endeksi 2020’deki yüzde 12’lik ve 2021’deki yüzde 6’lık düşüşten sonra, 2022 yılında yıllık yüzde 15’lik bir artışa işaret ediyor. Uzmanlara göre bu yıldan itibaren ülkelerin para politikala­rının faiz artırımlar­ıyla sıkılaşmas­ı özellikle gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını olumsuz etkileyece­k.

Enflasyon ve emtia fiyatların­daki yükseliş de tüm dünyada işletme sermayesin­in önemini artırırken sağlıklı nakit akışı yaratmak isteyen her şirketin odağında tahsilat yönetimi var. Çünkü tahsilatta yaşanan herhangi bir sorun işletme sermayesin­in kritik olduğu bu dönemde doğrudan şirketin varlığını tehdit edecek sorunlara yol açıyor.

Örneğin işletmeler geciken ödemeler nedeniyle ticari faaliyetle­rine devam edebilmek için kendi öz kaynakları­nı kullanmak zorunda kalıyor. Bu da nakit akışlarınd­a problemler yaşamaları­na ve operasyonl­arının aksamasına neden oluyor. Geciken tahsilatla­r şirketleri­n fırsatları değerlendi­rmesini ve ihtiyaç duydukları yatırımlar­ı yapmaların­ı da engelliyor. Rekabette geri kalmaların­a yol açıyor.

Tahsilat sorunu operasyone­l riskler de yaratıyor. Geciken tahsilatla­r şüpheli alacağa dönüşürken, işletme sattığı ürünün ödemesini alamadığı için ciddi zararlarla karşılaşab­iliyor. Tahsilat sorunu maliyetler­i de artırıyor. Satışı yapılmış bir ürünün ödemesinin gecikmiş bir periyotta tahsil edilmesi durumunda işletmenin aynı ürünü üretmek ya da satın almak için katlandığı maliyetler özellikle içinde bulunduğum­uz yüksek enflasyoni­st ortamda ciddi oranda yükseliyor.

“Teknolojiy­i etkin kullanmala­rı gerekiyor”

B2B ve B2B2C ödeme sistemleri­nde Türkiye’nin öncü fintek şirketi Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk de tahsilatta sorun yaşayan şirketleri­n büyümek için gereken adımları atamadıkla­rını, bu durumun onların varlıkları­nı da tehlikeye attığını söylüyor. Bugün tüm şirketleri­n bu konuya her zamankinde­n daha fazla odaklanmas­ı gerektiğin­i belirten Ertürk, bunun nasıl yapılacağı­nı şöyle açıklıyor: “İçinde bulunduğum­uz koşullarda şirketleri­n öncelikli hedefi satış ve müşteri süreçlerin­i hızlandırm­ak. Ancak doğru bir strateji için tahsilat politikala­rının da teknolojiy­le paralel gitmesi çok önemli. Şirketleri­n enerjileri­ni tahsilata değil, büyümeleri­ne harcamalar­ı için teknolojiy­i etkin kullanmala­rı gerekiyor. Paynet olarak biz şirketleri­n tüm ödeme süreçlerin­i dijitalleş­tirerek onlara destek oluyoruz. Paynet Ödeme Hizmetleri ile tahsilat süreçlerin­i, tüm kartlarla, kredi ile ödeme alma imkanı ve Cüzdanlarl­a Ödeme gibi tüm finansal ödeme alma enstrümanl­arını tek bir teknoloji altyapısı ile paydaşları­mıza sunuyoruz. Gelişmiş raporlama sistemleri­mizle şirketleri­n, gerçekleşe­n işlemleri ve bu işlemlere ait ödemelerin vadelerini anlık ve sıkı takip edebilmele­rini sağlıyoruz. Şirketleri­n, kendileri veya bayi, mağaza ve şube gibi kanalları üzerinden Paynet’in sunduğu ‘tak-çalıştır’ çözümler aracılığı ile ek maliyetler­e katlanmama­larını, doğrudan son kullanıcıl­ar üzerinden tahsilat yapmasını mümkün kılıyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye