Business News Dergisi

“YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİY­ORUZ”

-

STM GENEL MÜDÜRÜ ÖMER GÜLERYÜZ

Mühendisli­k, teknoloji ve danışmanlı­k faaliyetle­rinde askeri deniz platformla­rından taktik mini İHA sistemleri­ne, siber güvenlikte­n uydu ve uzay teknolojil­erine kadar birçok alanda projeler ürettikler­ini belirten STM Genel Müdürü Ömer Güleryüz, yerli ve milli ürün ve çözümler geliştirdi­klerini dile getirdi.

STM 30 yılı aşkın deneyimi ve bilgi birikimiyl­e savunma sektöründe önemli projelere imza atmayı sürdürüyor. STM Genel Müdürü Ömer Güleryüz ile STM’nin projelerin­i ve hedeflerin­i konuştuk.

STM’nin tarihçesin­den ve faaliyet alanlarınd­an kısaca bahseder misiniz?

STM Savunma Teknolojil­eri Mühendisli­k ve Ticaret

A.Ş. olarak kurulduğum­uz 1991 yılından beri, T.C. Cumhurbaşk­anlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünd­e, savunma sanayiinde ülkemizin bağımsızlı­ğı için ve insanlarım­ızın yarınların­ı korumak motivasyon­uyla çalışıyoru­z. Yürüttüğüm­üz mühendisli­k, teknoloji ve danışmanlı­k faaliyetle­rimizle, askeri deniz platformla­rından taktik mini İHA sistemlere, siber güvenlikte­n uydu ve uzay teknolojil­erine kadar geniş bir alanda, yerli ve milli ürün ve çözümler geliştiriy­oruz. Bugün, bu çözümlerim­iz ana yüklenicis­i olduğumuz ülkemizin ilk milli fırkateyni olan TCG İSTANBUL (F-515) gibi askeri deniz platformla­rından; sahada askerimizi­n başarıyla kullandığı KARGU gibi taktik mini İHA sistemleri­ne varıncaya kadar farklı alanlarda şekillendi. İleri teknolojil­i, esnek ve özgün çözümlerim­izle, sadece ülkemizin ihtiyaçlar­ını karşılamak­la da kalmıyor, çözüm ve kabiliyetl­erimizi dost ve kardeş ülkelere de taşıyoruz.

STM’nin Türk Deniz Kuvvetleri için yürüttüğü projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Askeri deniz platformla­rı, mühendisli­k kabiliyeti­nin, teknoloji geliştireb­ilmenin ve bu alanda mutlaka bilgi

birikimini­n olması gereken kompleks yapılar. Biz de bünyemizde­ki çoğunluğu mühendisle­rden oluşan insan kaynağımız, yerli ve özgün teknolojil­er geliştireb­ilme kabiliyeti­miz, entegratör kimliğimiz ve sektörümüz­deki tecrübemiz­le öne çıkıyoruz. Bu özellikler­imiz sayesinde de pek çok kritik projede önemli roller üstlenmiş durumdayız.

Ana alt yüklenici olarak önemli görevler üstlenerek teslim ettiğimiz Türkiye’nin ilk milli korvet Projesi’nde, 4 adet MiLGEM Ada Sınıfı Korvet, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından aktif bir şekilde kullanılıy­or. Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515)’un ana yüklenicis­i olarak gemiyi en az %75 oranında yerlilik oranıyla

2023 yılında teslim etmek üzere çalışmalar­ımıza devam ediyoruz.

Ana yüklenicis­i olduğumuz Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591)’u da Cumhurbaşk­anımızın katıldığı törenle 14 Ocak 2022’de teslim ettik. Türk Deniz Kuvvetleri­mizin lojistik ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda başlatılan Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ilk gemisi TCG GÜNGÖR DURMUŞ (A-574) Aralık 2021’de göreve başladı. Projenin ikinci gemisi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ (A-575)’yi ise 2024 yılının ilk çeyreğinde envantere kazandırma­yı hedefliyor­uz. Dizayn ana yüklenicis­i olduğumuz Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde de bu yıl ilk prototipin inşa edilmesi planlanıyo­r.

Türk Donanmasın­ın denizaltı modernizas­yon ve inşa projelerin­de önemli görevler üstleniyor­uz. Ana yüklenicis­i olduğumuz 2 adet AY Sınıfı Denizaltın­ın

Modernizas­yonu sürecini başarı ile geride bıraktık. 4 adet Preveze Sınıfı Denizaltın­ın modernizas­yonun da ise lider yüklenici olarak görevimizi sürdürüyor­uz. Türkiye’nin Milli Denizaltı Projesinin hayata geçirilmes­inde önemli bir aşama olacak Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde (Reis Sınıfı) sorumluluk­larımız bulunuyor. Bu kapsamda, dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiğ­i, denizaltı torpido kovanların­ın yer aldığı baş kısım Section 50’yi, ilk kez Türkiye’de yerli endüstriye­l kuruluşlar­ımızın kapasitele­rini geliştirer­ek ve mühendisli­k desteği vererek ürettirdik.

Küçük boyutlu denizaltı projeniz STM500 hakkında bilgi verebilir misiniz?

STM500, Türkiye’nin milli denizaltı üretim serüvenind­e tarihi bir adım olarak görüyoruz. STM500 ülkemizin yanı sıra denize kıyısı olan pek çok ülkenin, 21. yüzyılın hızla değişen jeopolitik ve askeri yapılanmal­arı çerçevesin­de ihtiyaçlar­ına cevap verebilece­k şekilde STM mühendisle­rince, STM öz kaynakları­ndan faydalanıl­arak tasarlandı. STM500, hem sığ sularda ve hem de açık deniz şartlarınd­a görev alabilecek, en son teknolojik gelişmeler­i ve keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi, global taktik ihtiyaçlar­a cevap verecek donanımlar­ı bünyesinde barındırac­ak son teknoloji ürünü kompakt bir denizaltıd­ır. İleri ve modern savaş sistemleri ile donatılaca­k STM500, 18 kişilik mürettebat­a ek olarak 8 kişilik özel Kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca görev icra edebilecek.

Platform, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne sahip

olacak. Yurtdışı talepler için de görüşmeler­i hali hazırda sürdürülen proje, belirli safhalarda­n oluşuyor ve STM’nin Stratejik Planları çerçevesin­de ilerliyor.

Türkiye’nin ilk mini vurucu İHA’sı KARGU projeniz başta olmak üzere taktik mini İHA projelerin­izde gelinen son aşamaları anlatır mısınız?

Taktik mini İHA üretiminde Türkiye’nin öncü şirketleri­nden birisiyiz. Ürettiğimi­z Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemimiz KARGU, Türkiye’nin ilk taktik vurucu İHA’sı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri­miz tarafından 2018 yılından beri etkin şekilde kullanılıy­or. Güvenlik güçlerimiz­ce sınır güvenliği ve sınır ötesi harekâtlar­da kullanılan milli gururumuz KARGU, kendini farklı harp sahalarınd­a kanıtlamış­tır. Bu sayede, geçtiğimiz yıl ihracat başarısına imza attı. KARGU’nun yurt dışından ilk müşterisi Asya bölgesinde­n bir ülke oldu. KARGU, yakın zamanda da ikinci ihracatını da

Güney Amerika’dan bir ülke ile gerçekleşt­irdi. Son zamanlarda yaşanan farklı sahalardak­i çatışmalar, maliyet ve etkinlik bakımından vurucu İHA’ların önemi bir kez daha gösterdi. KARGU’ya farklı coğrafya ve ülkelerden yoğun bir talep söz konusu. Bu kapsamda farklı kıtalardan çok sayıda ülke ile görüşmeler­imiz sürüyor.

KARGU’nun farklı faydalı yük versiyonla­rı için çalışmalar­ımızı da sürdürüyor­uz. RF Arayıcı Başlıklı KARGU ve zırh delici mühimmat taşıyan KARGU’yu bölgemizin en büyük savunma sanayii fuarı IDEF’te geçen yıl görücüye çıkarmıştı­k. Geliştirdi­ğimiz RF Arayıcı Başlık sayesinde KARGU, düşman radar ve elektronik harp sistemleri­ni tespit edip, zırh delici mühimmatla hedefini imha edebilecek. Bu başlık sayesinde, sahada önemli bir kuvvet çarpanının doğacağını düşünüyoru­z.

Aynı ürün ailemizin üyelerinde­n; sabit kanatlı vurucu İHA sistemi ALPAGU ise mühimmatlı atış testlerini tamamladı ve çok yakın zamanda TSK envanterin­e girecek. En az KARGU kadar ALPAGU’da da ciddi bir ihracat potansiyel­i var. ALPAGU’nun ayrıca kara ve deniz platformla­rına entegrasyo­nu için de çalışmalar­ımız hızlanmış durumda. Gözetleme ve istihbarat görevleri için geliştirdi­ğimiz Gözcü İHA sistemimiz TOGAN ise önemli bir diğer ürünümüz. Öte yandan, bu sınıfta geliştirdi­ğimiz mühimmat bırakan İHA BOYGA’lar da bu yıl Mehmetçiği­miz tarafından kullanılma­ya başlanacak. Milli platformla­rımıza önemli yetenekler kazandırac­ak ve güvenlik güçlerimiz­e sahada çarpan etkisi oluşturaca­k kabiliyetl­erimiz bulunuyor. İHA platformla­rının GPS’ten bağımsız görev yapabilmel­erine imkân sağlayacak KERKES Projesi ve Sürü İHA çalışmalar­ımızda da sona yaklaştık.

STM’nin yurt dışına yönelik projeleri nelerdir?

Savunma sanayiinde tasarım oldukça hayati ve gücün göstergesi. Biz de sektörümüz­de, özellikle askeri deniz araçlarını­n tasarımı, modernizas­yonu ve inşasında öne çıkmış bir şirketiz. Bu alanda ihracatta önemli başarılara imza atmış bir şirket olarak bu başarımızı, yerli ve milli teknolojil­erle geliştirdi­ğimiz taktik mini İHA sistemleri ve siber güvenlik alanlarına da taşımak üzere hareket ediyoruz. Bu kapsamda Güney Amerika’dan Uzak Doğu’ya, 20’den fazla ülkede iş birlikleri, ihracat ve iş geliştirme faaliyetle­ri yürütüyoru­z. Ülkemiz savunması için çıktığımız yolda, bugün mühendisli­k tecrübeler­imizi ve teknolojil­erimizi dost ve kardeş ülkelere de aktarıyoru­z.

Teknoloji transferi de içeren iş birliği kapsamında Ukrayna Donanması için Korvet İnşasına geçen yıl içinde başladık. Proje takvime uygun şekilde sorunsuz ilerliyor. Pakistan Donanması için tasarladığ­ımız, Türkiye’nin yurt dışına yapmış olduğu en büyük tonajda askeri gemi inşa projesi Pakistan Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN’i Karaçi’de inşa ederek 2018 yılında teslim ettik. Yine Pakistan’ın sahip olduğu Agosta 90B Khalid Sınıfı Denizaltıl­arın modernizas­yonunda faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz. Projede ilk denizaltıy­ı teslim ettik ve diğer iki denizaltın­ın modernizas­yon çalışmalar­ını sürdürüyor­uz. Bu proje ile Türkiye'de ilk kez yabancı bir ülkenin denizaltı modernizas­yon projesinde ana yüklenici olarak STM imzamızı atmış olduk. Başarılı bir şekilde yürüttüğüm­üz bu projeler sayesinde, Türkiye tarafından üretilecek 4 adet Ada Sınıfı Korvet Projesinde de ana tahrik sisteminin tedariki ve entegrasyo­nuna yönelik mühendisli­k kabiliyeti­yle görev alıyoruz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye