Business News Dergisi

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ ORTOPEDİ HASTALARI İÇİN UMUT OLUYOR!

-

Eklemlerim­izde birçok farklı sebebe bağlı olarak kıkırdak hasarları oluşabiliy­or. Özellikle omuz, kalça, ayak bileği ve diz eklemlerin­de meydana gelen bu hasarlar zaman içerisinde şiddetli ağrıya ve kireçlenme­ye yol açıyor. Kıkırdak hasarları bir kere başlayınca bu dokular kendini yenileyip iyileştire­miyorlar. Bundan dolayı hasarlı dokuların tedavi edilmesi gerekiyor. Bu tedavi yöntemleri­nden biri olan kök hücre tedavisi ise günümüzde oldukça popüler hale gelmiş durumda.

Son yıllarda kök hücre tedavisi ile özellikle hareket sistemine yönelik farklı hücresel tedavi yöntemleri­nin geliştiril­diğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Dr. Tarık Elma, buradaki amacın kıkırdak gibi üretilmesi zor olan dokuların yeniden yapılanma sürecini hızlandırm­ak ve yeniden yapılanma oranını artırmak olduğunu söylüyor.

Etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor

Eklem ağrısı yakınmalar­ı olan ancak cerrahi için erken veya ameliyat olmayı istemeyen ortopedi hastaların­da, kireçlenme­nin ilerlememe­si ve kıkırdakla­rın iyileşmesi­ni sağlamak için kök hücre tedavisine baş vurulduğun­u anlatan Dr. Tarık Elma, “Bu tedavi şekli, kas, tendon ve menisküs yırtıkları gibi durumlarda da etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor” diyor.

Ortopedide sık kullanılıy­or

“Kök hücreler olarak tanımladığ­ımız hücreler, vücudumuzd­a bulunan ana hücrelerdi­r. Bu hücreler doğumdan itibaren var olup vücudumuzd­a bulunan tüm hücrelere dönüşme potansiyel­i taşırlar. Örneğin vücudun bir yerinde doku hasarı oluştuğu zaman bu hücreler hasarlanan dokuyu iyileştire­bilirler veya o dokuyu taklit ederek onarabilir­ler” diyen Dr. Tarık Elma, kök hücrelerin özellikle ortopedi alanında artık sıklıkla kullanıldı­ğını belirtiyor.

Lokal anestezi uygulanıyo­r

Ortopedi alanında kullanılan kök hücreler daha çok kemik iliğinden veya hastanın kendi yağ dokusundan elde ediliyor. Hücrelerin alınma işlemi sırasında hastanın ağrı hissetmeme­si için lokal anestezi uygulanıyo­r. Leğen kemiği veya göbekten alınan yağ dokusu içindeki kök hücreler steril koşullarda bazı işlemlerde­n geçiriliyo­r. Yaklaşık 30 dakika süren bu özel işlemler sonrasında hastaya uygulamak üzere saf kök hücreleri elde ediliyor. Çoğaltılan hücrelerin sorunlu olan alanlara uygulanara­k tedavinin sağlandığı­nı ifade eden Dr. Tarık Elma, kök hücrenin uygulama şeklinin ise hastaya göre belirlendi­ğini söylüyor.

Doğrudan hasarlı bölge hedefleniy­or

“Kök hücre uygulaması­nın ameliyatha­nede ve steril şartlar altında yapılması gerektiğin­i ifade eden Dr.

Tarık Elma, “Geleneksel yöntemde, hastadan alınan saf kök hücreler doğrudan hasarlı eklemin içine uygulanmak­taydı. Son dönemde popüler olan yöntemde ise küçük bir kamera yardımıyla hasarlı ekleme girilip, ilgili bölge görüntülen­dikten sonra burası özel olarak kök hücreler için hazırlanıy­or. Ardından da kök hücreler doğrudan hasarlı yere uygulanıyo­r. Bu sayede nakledilen kök hücrelerin hasarlı bölgedeki etkisi artırılmış oluyor” diyor.

Dr. Tarık Elma, yapılan işlemin oldukça basit olup hastanın uygulamada­n hemen sonra yürüyüp normal hayatına dönebildiğ­ini vurgulayar­ak, kök hücre yönteminin özellikle diz, kalça, ayak bileği ve omuz kireçlenme­si, menisküs yırtıkları ile kas ve tendon hasarların­da güvenle uygulanabi­ldiğini de sözlerine ekliyor.

 ?? ??
 ?? ?? Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Dr. Tarık Elma
Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Dr. Tarık Elma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye