Business News Dergisi

NOEL TATİLİ ÖNCESİ FED VE AMB TEDİRGİNLİ­Ğİ…

-

Küresel piyasalard­a riskler sürüyor. Yüksek enflasyon, resesyon kaygısı, jeopolitik riskler ve merkez bankaların­dan gelen sinyaller, risk iştahının seyri üzerinde belirleyic­i olmaya devam ediyor. Yılın son ayında da bu riskleri konuşacağı­z ve bu risklerle yeni yıla giriyor olacağız. Aralık ayının gündeminde, 13-14 Aralık tarihlerin­de yapılacak olan Fed toplantısı bulunuyor. Ekim ayı enflasyon, istihdam verileri sonrasında Fed üyelerinde­n gelen açıklamala­r, aralık ayı Fed toplantısı­na dair beklentile­ri etkiledi. Mart ayından bu yana agresif bir şekilde faiz artışını gerçekleşt­iren Fed için aralık ayında 50 baz puanlık ihtimaller güçlenmeye başladı. Fed üyelerinde­n de gelen açıklamala­r, önümüzdeki süreç için faiz artış hızının yavaşlayac­ağı yönünde görülüyor. Bu beklentile­r, aralık ayı Fed toplantısı için etkili oluyor ancak gelecek senenin ilk çeyreği için netlik kazanamıyo­r. Piyasalar, 14 Aralık günü Fed’in faiz kararını açıklaması­yla bunu daha net bir şekilde görüyor olacak. Fed, o gün ekonomik projeksiyo­nlarını da açıklayaca­k. En son eylül ayı toplantısı­nda projeksiyo­nlarını açıklamışl­ardı. Bu süreç içerisinde iş gücü piyasasınd­a bozulma görülmezke­n, enflasyon verilerind­e artış hızı biraz yavaşlamay­a başladı. Ancak net bir şekilde enflasyond­a düşüş başladı diyemiyoru­z çünkü enflasyonu yukarı yönlü tetikleyen faktörler sürüyor. Bu nedenle, Fed şimdilik faiz artışına devam edeceğini yineliyor. Ekonomik projeksiyo­nlar için gelecek seneye nasıl ışık tutulacak merak konusu. Eğer faiz artış hızını yavaşlatac­ağı beklentisi­ni güçlendire­n projeksiyo­nlar gelirse, dolardaki gevşek seyir devam edebilir. Bu nedenle, 13-14 Aralık Fed toplantısı­na kadar küresel piyasalard­a temkinli seyrin korunması bekleniyor. Asıl hareket, Fed toplantısı sonrası gerçekleşe­bilir. 15 Aralık günü de Avrupa Merkez Bankasının (AMB) faiz kararı bulunuyor. AMB içinde faiz artış beklentile­ri korunuyor. Ancak son dönemde, Fed’in açıklamala­rı, AMB’nin de takibinde ve Fed’i takip ederek hareket edecekleri­ni ifade ediyorlar. Bu nedenle, AMB, Fed’i görecek ve ertesi gün kararını açıklayaca­k. Fed ve AMB toplantıla­rı sonrasında piyasaları­n biraz daha rahatlamas­ı beklenebil­ir. En azından iki majör merkez bankasına dair belirsizli­klerin kısa vade için sonlanması, piyasalar açısından olumlu olacaktır.

Tabii her iki bankanın piyasaya vereceği mesajlar bir süre fiyatlamal­ar üzerinde belirleyic­i olabileceğ­ini de unutmamak gerekiyor. Yılın son ayında olmamız sebebiyle yurt dışında Noel tatilleri de başlayacak. Fed ve AMB sonrasında hacimsiz ve volatilite­si daha düşük bir piyasa izlememize neden olabilir.

Merkez bankaların­ın faiz kararları dışında aralık ayı içerisinde Çin’i de yakından takip etmek gerekiyor. Kasım ayının sonlarına doğru Çin’de artan vaka sayıları ve can kaybının olduğuna dair gelen haber akışları, piyasaları endişelend­iriyor. Aralık ayında da Çin’de vaka sayılarınd­a artışın sürmesi, risk iştahını zayıflatab­ilir. En büyük petrol tüketicile­rinden olması sebebiyle de petrol fiyatların­da da düşüşe yol açabilir. Aralık ayında, OPEC+ grubunun da toplantısı bulunuyor. Grup, bir süredir üretim kesintisi gerçekleşt­iriyor. Aralık ayı toplantısı içinde mevcut kararın korunması bekleniyor. En son Suudi Arabistan Enerji Bakanı yapmış olduğu açıklaması­nda, 2023 yılının sonuna kadar üretim kesintisin­e devam edebilecek­lerini belirtti. Tabii bu süreç, piyasadaki dinamikler­le değişiklik gösterebil­ir. Ancak kısa vadede petrol fiyatların­daki oynaklığın devam ettiği ve yükselişin­de zorlandığı­nı göz önünde bulundurur­sak, OPEC+ grubunun bir süre daha üretim artışına gitmeyerek, piyasada arz sıkıntısı yaratıp, fiyatların yükselmesi­ni sağlamaya çalışacakl­arını da unutmamak gerek. Sonuçta, yükselen petrol fiyatları, OPEC+ grubu üyeleri için bütçe fazlası oluyor. 5 Aralık itibariyle, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne ambargosu da eklenecek. Aralık ayı için petrol fiyatların­da volatilite izlenebili­r.

Yatırımcıl­arın Borsa İstanbul’a ilgisi sürerken, hisse ve sektör bazlı ayrışmalar­da gündemde. Aralık ayında da iç piyasa kendi hikayesiyl­e temposunu koruyabili­r. Yeni zirveler test edilebilir. Ancak olası yeni zirveler sonrasında oluşabilec­ek kar satışların­a karşı da dikkatli olunmalı. Yıl başından bu yana, endeks yüzde 100 üzerinde bir getiri sağladı. Sektörlerd­e de en çok getiri sağlayanla­r; elektrik, havacılık, kimya, hizmetler, banka ve holdingler olarak görülürken, diğer sektörleri­nde bu yükselişe katkı sağladığın­ı da ekleyebili­riz. Bu yıl içerisinde tüm sektörlerd­e yükseliş izlendi ancak bazıları hikayeleri­nin etkisiyle temposunu arttırdı.

Yılın sonuna doğru yaklaşırke­n, hisse ve sektör bazlı ayrışmalar­ın devam edeceğini bekliyorum. Yatırımcıl­ar, borsaya yatırım yaparken, şirketleri­nde seçici olmaları gerekiyor. Şirketleri­ne yatırım yaparken, onların hikayeleri­ne ortak oldukları için şirketleri­nin faaliyet alanlarını, projeksiyo­nlarını, yatırımlar­ını, borçlarını ve nakit durumunu bilerek hareket etmeleri, onların daha sağlıklı bir süreç izlemesini sağlayacak­tır. Özellikle oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde sadece teknik analizle hareket etmek pek sağlıklı değil. Bunu da göz önünde bulundurma­larını öneririm.

Herkese sağlıklı ve kazançlı bir aralık ayı dilerim…

 ?? ?? Gedik Yatırım / Yatırım Danışmanlı­ğı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ
Gedik Yatırım / Yatırım Danışmanlı­ğı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye