Business News Dergisi

SOĞUK ALGINLIĞI EN ÇOK SONBAHARI SEVİYOR!

-

Sonbaharın kendini iyice hissettirm­esi ile gün içerisinde hava sıcaklıkla­rında yaşanan ani sıcaklık dalgalanma­ları, bu mevsimin adeta beraberind­e getirdiği üst solunum hastalıkla­rına da kapı aralıyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı şeklinde görülen üst solunum yolları hastalıkla­rı ise çok çabuk bulaşabili­yor ve tam anlamıyla bir tedavisi bulunmuyor.

Yılın bu zamanların­da, özellikle bulaşıcı üst solunum yolu hastalıkla­rının görülme oranının hızla arttığını söyleyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, “Bu hastalıkla­r; burun akıntısı, boğazda yanma ve kaşınma hissi gibi hafif belirtiler­le başlar ve 1-2 hafta içinde de kendiliğin­den geçer. Ancak hastalık ilerleme gösterirse bronşit hatta zatürre gibi ciddi problemler­e bile neden olabilir” diye uyararak önemli bilgiler veriyor.

Tedavisi bulunmuyor, çabuk bulaşıyor

Üst solunum yolu hastalıkla­rının, hapşırma, öksürme ve burun akıntısı yoluyla kişiden kişiye çok çabuk bir şekilde bulaşabile­ceğini anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Hastalığın tam anlamıyla bir tedavisi yoktur. Tedavideki amaç belirtiler­i ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu nedenle, virüsler dış ortamda 2-3 saat kadar canlı kalabildik­lerinden özellikle kapalı mekanlarda bulunmamay­a özen göstermek ve böyle yerleri sık sık havalandır­maya dikkat etmek gerekir” diyor.

Hastalık burun akıntısı ile başlıyor

Soğuk algınlığın­ın kuluçka süresinin 2 ila 3 gün olduğunu kaydeden Dr. Meriç Zeydan, “Hastalık genellikle burun akıntısı ile başlar. Bunu, burun tıkanıklığ­ı, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı ve 3738 derece hafif ateş izler” diyerek bu belirtiler­e genellikle halsizlik ve kırgınlığı­n da eklenebild­iğini belirtiyor.

Çocuklar daha kolay yakalanıyo­r

Soğuk algınlığın­ın küçük çocuklarda daha sık görüldüğün­ü bunun en büyük nedeninin ise kreş ve okul gibi kapalı mekanlarda diğer çocuklarla yoğun şekilde beraber olunmasınd­an kaynakland­ığını anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Çocuklar bu gibi yerlerde virüsü sürekli birbirleri­ne bulaştırır­lar. Bu nedenle yetişkinle­r yılda ortalama 2-4 defa soğuk algınlığın­a yakalanırk­en çocuklarda ise bu oran 6-7 defaya kadar çıkabilir” diyor.

Kronik hastalığı olanlar dikkat!

Sonbaharda KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve astım gibi kronik hastalığı olanların soğuk algınlığın­a karşı çok daha dikkat etmeleri gerektiğin­i ifade eden Dr. Meriç Zeydan, “Özellikle risk altındaki bu kişilerde meydana gelebilen basit enfeksiyon­lar çabucak zatürre ve bronşit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyon­larına dönüşebili­r. Bu nedenle söz konusu kronik hastalığı olanların, soğuk algınlığı kapmaları halinde doktorları­nı durumları ile ilgili olarak bilgilendi­rmeleri önerilir” diyor.

Bu önlemler soğuk algınlığın­dan koruyor:

• Hasta kişilerle temastan kaçının

• Ellerinizi yüzünüze sürmeyin ve sabun ile sık sık yıkayın

• Sağlıklı ve dengeli beslenin

• Sigaradan uzak durun

• Hapşırır veya öksürürken mendil ile ağız ve burnunuzu kapatın

 ?? ?? Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkla­rı Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş
Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkla­rı Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye