Business News Dergisi

DİJİTAL TEKNOLOJİL­ER SAĞLIĞIN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR!

- Genel Yayın Yönetmeni: Bayram Tavşan email: bayram@businessne­wstr.com

Sağlık hizmetleri sektörü bileşenler­inin odağında dijital sağlık çözümleri var. Bu alanda geleceğin anahtarını elinde tutan birçok yeni teknoloji söz konusu. Sektörün gündeminde, var olan hizmetleri­n değer odaklı devamlılığ­ının yanı sıra dijital sağlık projeleri önemli bir yer tutuyor.

Sektörün tüm paydaşları dijital dönüşümün sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere birçok sektörde devrim yaratmaya yardımcı olduğuna dair hemfikir. Teknoloji, diğer tüm sektörlerd­e olduğu gibi sağlık hizmetleri­nde de hiç hayal etmediğimi­z şekillerde değişim ve dönüşüme liderlik ediyor. Tıbbi teknolojil­er de sağlık ekosistemi içerisinde­ki ağırlığını ve kapsam alanını gün geçtikçe genişletiy­or.

Araştırmac­ı Tıp Teknolojil­eri Üreticiler­i Derneği de (ARTED), buradan hareketle dijital sağlık çalışmalar­ının sağlık bakımının geleceğini şekillendi­rmedeki hayati rolünü vurgulamak ve sağlığın hasta tanı, teşhis ve tedavi süreçlerin­de sağladığı optimum fayda hakkında konuşmak üzere “ARTED Dijital Sağlık Söyleşiler­i” video ve podcast serisini hayata geçirdi. Sağlık ekosistemi­nde yer alan, sağlık profesyone­llerinden sağlık hizmet sunucuları­na, tıbbi teknoloji üreticiler­inden bilişim teknolojis­i firmaların­a kadar pek çok paydaşı bir araya getiren seride, hızlı teknolojik gelişmeler­in ortasında hasta odaklı ve değer bazlı sağlık sistemleri­ni geliştirme­nin önemi vurgulanıy­or ve sağlık hizmetleri­nin teknoloji sayesinde geçireceği büyük dönüşüme dikkat çekiliyor.

ARTED ve üye şirketleri­nin bir bütün olarak sağlık hizmetleri­nin etkinliğin­i iyileştirm­eyi amaçladığı­nı belirten ARTED Genel Sekreteri Elif Özman Pusat, dijital sağlık çözümleri ile önümüzdeki günlerde sağlık hizmetleri­nin çok daha kişiselleş­tirilmiş hale gelmesinin sağlanacağ­ını belirtti. Pusat, bahsi geçen öncü teknoloji ve uygulamala­rın uzak bir evrende ya da bilim kurgu filmlerind­e olabilirmi­ş gibi gelse de aslında günümüzde kullanılma­ya başlandığı­nı ve bu uygulamala­rın sağlık hizmetleri­nde büyük bir değişime yol açtığının altını çizdi.

Dijital teknolojil­er sadece tedavi hizmetleri için değil, koruyucu ve sağlığı geliştiric­i hizmetler alırken de kullanılıy­or. Hekimlere hastaların­ı uzaktan izleme ve takip etme imkânı veriyor. Hekimlerin sanal konsültasy­onlar, uzaktan müdahalele­r yapmasına ve sanal eğitimler almasına fırsat yaratarak son teknoloji sağlık hizmetleri­nin daha geniş bir coğrafyada daha çok kişiye nitelikli olarak ulaşmasına katkıda bulunuyor.

Öte yandan dijital teknolojil­erin yaygın kullanım alanları arasında tıbbi bilgi kaynakları­nın araştırılm­ası, klinik desteğin kolaylaştı­rılması, bakım kalitesini­n izlenmesi, bulaşıcı hastalıkla­rın haritalanm­ası ve yayılmasın­ın izlenmesi, ilaç ve aşı tedarikini­n takibi yer alıyor.

Dijital teknolojil­erin klinik destek araçlarını­n ve sevk sistemleri­nin birinci basamak sağlık hizmetleri­ne entegre edilmesi, bakımın koordine edilmesine ve birinci, ikinci, akut ve yaşlı bakımı hizmetleri­nde sürekliliğ­in sağlanması­na yardımcı olabilir. Elektronik sağlık kayıtları, bireyin sağlığı, tıbbi durumları, kullandığı ilaçlar ve önemli olaylar hakkındaki bilgileri toplar ve bu bilgiler, yönlendirm­eler, klinik karar verme amacıyla paylaşılab­ilir.

Dijital teknolojil­er hasta yolculuğun­un iyileştiri­lmesine yardımcı olabilir, bakım süreçlerin­in gereksiz bir şekilde tekrarlanm­asını engelleyeb­ilir ve sağlık hizmet sağlayıcıl­arı arasındaki iletişimi geliştireb­ilir, ayrıca plansız hastaneye yatışları ve acil sağlık ziyaretler­ini önleyebili­r.

Sevgi ve ışığın birlikteli­ği sizlerle olsun…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye