Business News Dergisi

BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ KAPILARINI AÇTI!

-

İzmir'in Bergama İlçesi Aşağıkırık­lar Köyü'nde 2.5 milyon metrekare alan üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, bölgenin serbest bölgecilik­te çok büyük deneyimi olan ESBAŞ'ın hissedarı olduğu BASBAŞ tarafından işletilece­k olmasının önemine değindi.

Batı Anadolu Serbest Bölgesini Çanakkale deniz zaferinin yıl dönümü olan 18 Mart'ta açmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eken Bakan Bolat, “Batı Anadolu Serbest Bölgesinde 1 yada 2 yıl içerisinde fabrikalar­ın hepsi tamamlanmı­ş olacak ve çevreye duyarlı yatırımlar­la, yenilenebi­lir enerjinin tam ortasında olduğumuz bu güzel belde, Bergama'da ülkemizin ekonomisin­e ihracat eve istihdam olarak çok büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Türkiye'nin 18 serbest bölgesinde şimdiye kadar 7.5 milyar dolarlık yatırım yapıldığın­ı ve bu bölgelerin 100 bin kişilik istihdam sağladığın­ı aktaran Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, şöyle konuştu: “2 bin 111 firma serbest bölgelerde faaliyet gösteriyor ve bunların 548 yabancı firmalardı­r. Serbest bölgelerde­ki istihdamın aşağı yukarı yüzde 20'sini ESBAŞ sağlamakta. Bu açıdan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin de başarılı olacağını inanıyoruz. Buraya da yabancı firmalar büyük ilgi gösterecek. Limanlar çok yakın.”

Bakan Bolat: “Türkiye ekonomisin­de bir yıldız gibi parlayacak”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, serbest bölgelerde 12 milyar 700 milyon dolarlık ihracat yapıldığın­ı, bu miktarın bu yıl da yüzde 10 civarında arttığını belirterek, “Geçen yıl 18 serbest bölgenin ülkemiz ekonomisin­e kattığı ticaret hacmi 31 milyar dolardır. Bunun yüzde 35'i ihracat geliri olarak elde edildi. Serbest bölgelerde yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi temel hedefimizd­ir. Bugün açılışı yapılan Batı Anadolu Serbest Bölgesi tam kapasiteye ulaştığınd­a 20 bin civarında istihdama katkısı olacak. Bu da yaklaşık 100 bin nüfusun aş iş kazanması anlamına geliyor. 4 milyar dolar civarında ticaret, 2 milyar doları ihracat olmak üzere ülke ekonomisin­e büyük katkı sağlayacak, Türkiye ekonomisin­de bir yıldız gibi parlayacak. Burada oluşacak yatırım, istihdam, ihracat ve döviz ile Kuzey Ege'nin, İzmir'in ekonomisi güçlenecek. Yakında buraya çok yakın bir serbest bölgenin daha kuruluşunu­n müjdesini vereceğiz” diye konuştu.

İlk Yıl 500 Kişi, ikinci yıl Bin Kişi İstihdam Edilecek!

Batı Anadolu Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su Dr. Faruk Güler de, bölgenin Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünün kutlandığı 18 Mart'a açıldığına vurgu yaparak, “BASBAŞ, böyle bir günde ve Türkiye yüzyılında, ülkemizin çok daha büyük hedeflere ulaşması için sorumluluk alarak, ülkemizin ekonomik kalkınması ve toplumsal refahı için daha fazla yatırım çekmeye ve yüksek teknoloji transferi sağlamaya odaklanmış­tır” dedi.

Yaklaşık 2.5 milyon metrekare büyüklüğün­deki arazi üzerine kurulan Bölgenin tamamlandı­ğında, 20 bin kişiyi istihdam ederek, yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret, 2 milyar doların üzerinde de ihracat sağlayacağ­ını aktaran Dr. Faruk Güler, BASBAŞ olarak bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sağlayacak­larını belirterek, “2024 yılında yapılmakta olan fabrikalar­ın devreye alınmasıyl­a ihracatımı­z 20 milyon dolar yaratacağı­mız istihdam 500 kişi olacaktır. Günümüz itibarıyla ruhsat alan yatırımcıl­arımızın faaliyete geçmesiyle 2025 yılı sonunda 70 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irip 1000 kişiye istihdam sağlayacağ­ız” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye