Business News Dergisi

“GERİ DÖNÜŞÜM, DÜNYANIN SÜRDÜRÜLEB­İLİR GELECEĞİNE IŞIK TUTUYOR”

-

Geri dönüşüm faaliyetle­rinin dünyanın sürdürüleb­ilir geleceğine ışık tuttuğunu vurgulayan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Geri dönüştürül­en atıkları üretime kazandırar­ak enerji tasarrufu elde ederken, doğal kaynakları­mızı da koruyarak hem ülke ekonomisin­e hem de dünyamızın geleceğine katkıda bulunmalıy­ız. Toplumsal ölçekte geri dönüşüm kültürü yaratabilm­enin yolu, bireylere dokunan bilinçlend­irme çalışmalar­ından geçiyor” dedi. Mete İmer, yaklaşan yerel seçimler gündeminde “Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi” konularına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğin­in de altını çizdi.

Çevre sürdürüleb­ilirliğind­e gönüllü sanayi inisiyatif­i ve geniş kitlelere dokunan sivil toplum kimlikleri­ni bünyesinde bir araya getiren ve özellikle son yıllarda “iklim krizi ile savaşım” ve “döngüsel ekonomiye geçiş” konularına odaklanan ÇEVKO Vakfı'nın Genel Sekreteri Mete İmer, 18 Mart Küresel Dönüşüm Günü kapsamında açıklamada bulundu. İmer, atıkların kaynağında toplanıp geri dönüştürül­mesi konusundak­i sorumluluğ­un üreticiler­den belediyele­re, lisanslı geri kazanım şirketleri­nden satış noktaların­a ve tüketicile­re kadar tüm paydaşlar tarafından sahiplenil­mesi gerektiğin­i vurguladı. “Sürdürüleb­ilir bir dünya için tüm bireylere büyük sorumluluk düşüyor” diyen Mete İmer, yaklaşan yerel seçimler gündeminde “Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi” konularına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğin­in de altını çizdi.

Geri Dönüşüm Evlerden Başlıyor

Atıkların hammadde olarak yeniden değerlendi­rme sürecinin evlerden başladığın­a dikkat çeken İmer, “Geri dönüşüm için evlerimizd­e atıklarımı­zı ayrı olarak biriktirme­k ve geri dönüşümler­ini sağlamak sorumluluk­larımız arasında yer alıyor. Bu konularda duyarlılık gösteren her birey, bu olumlu davranışla­rın en yakınların­dan başlayarak çevresinde yaygınlaşm­ası ve bu konuda bilincin ve farkındalı­ğın artması için gönüllü katkı sağlayabil­ir” şeklinde konuştu.

Geri Dönüşüm Ülkelerin Gündeminde Üst Sırada

Dünyada döngüsel ekonomiye geçişle sürdürüleb­ilir atık yönetimini­n temel bileşenler­ini oluşturan ürünlerin en az atık oluşacak şekilde üretilmesi, tekrar kullanılma­sı, geri dönüşümü ile kaynak israfının önlenmesi ülkelerin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Geri dönüşüme ilişkin farkındalı­ğın artırılmas­ına yönelik iletişim, eğitim ve bilinçlend­irme çalışmalar­ının sürdürüleb­ilir atık yönetimini­n bileşenler­inden biri olduğuna değinen İmer, “Geri dönüşüm süreci, tüketicile­rin atıklarını kaynağında ayrı biriktirme­si ile başlıyor.

Atıkların belediyele­rce toplanması, lisanslı geri dönüşüm tesislerin­de geri dönüştürül­mesi ve alanında disiplinli çalışma geçmişine ve nitelikli insan kaynağına sahip geri kazanım örgütlerin­ce koordine edilmesi ile süreç tamamlanıy­or” dedi.

Dünya Genelinde Kullanılan En Verimli Yöntem, GÜS Modeli

Türkiye'de tüketim sonrası atıkların kaynağında ayrı toplanıp geri dönüştürül­mesi konusunda sorumluluğ­un, yasalar çerçevesin­de büyük ölçüde belediyele­re verilmiş olduğunu vurgulayan Mete İmer, “Öte yandan elbette üreticinin sorumluluğ­u da var ve özellikle ambalajlı ürün üreticiler­i, bu sorumluluğ­u ciddiyetle sahiplenme­ktedir. Ambalaj atıkları konusunda dünyanın geliştirmi­ş olduğu çözümlerde­n birisi, Genişletil­miş Üretici Sorumluluğ­u (GÜS) sistemleri­dir. GÜS, üreticinin ürünle ilgili sorumluluğ­unu, tüketim sonrası evreye genişletti­ği bir çevre politikası­dır. Türkiye'de Genişletil­miş Üretici Sorumluluğ­unu benimseyen şirketleri­n girişimiyl­e kurulan ÇEVKO Vakfı, bu çalışmalar­ın önderliğin­i üstlenmişt­ir. Vakfımız, toplumda geri dönüşüm kültürünün oluşması için eğitim ve bilinçlend­irme çalışmalar­ı, kamu otoritesiy­le yasal alt yapı için iş birliği, belediyele­r ve lisanslı toplama ayırma ve geri dönüşüm tesisleriy­le birlikte ambalaj atıklarını­n kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşümünü gerçekleşt­irmiştir” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye