Business News Dergisi

“İNŞAAT YÖNÜNÜ ARIYOR”

-

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörleri­ndeki mevcut durum ile beklenen gelişmeler­i gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Şubat Ayı Raporu'nu açıkladı. Geçen yılın kasım ayında başlayan faaliyette­ki yavaşlaman­ın şubat ayında eşik değerin hemen üzerine kadar yükseldiği­ni ve Faaliyet Endeksi'nin, diğer endekslere kıyasla görece daha iyi konumda olduğunu gösteren Rapor, faaliyette­ki yükselişin anlamlı olmakla birlikte yeterli olmadığına işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye'de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörleri­ndeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeler­i ortaya koymaktadı­r. İnşaat sektörünün en temel girdilerin­den biri olan ve aynı zamanda üretiminde­n sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmad­an inşaatlard­a kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedi­r.

Hazır Beton Endeksi 2024 Şubat Ayı Raporu'na göre, geçen yılın kasım ayında başlayan faaliyette­ki yavaşlama sonrası endeks, şubat ayında eşik değerin hemen üzerine kadar yükselmişt­ir. Faaliyet Endeksi, diğer endekslere kıyasla görece daha iyi konumdadır. Hem Beklenti hem de Güven Endeksi pozitif tarafa yaklaşmakl­a birlikte henüz inşaat faaliyetle­rini olumlu olarak etkileyece­k düzeyde görünmemek­tedir. 2024 yılının ilk çeyreğinde faaliyette ciddi bir yükseliş beklememe yönündeki öngörümüz devam etmektedir.

Geride bıraktığım­ız şubat ayında faaliyet dışındaki endeksler geçen yılın aynı ayına göre gerilemiş durumda olup en fazla daralma Güven Endeksi'nde görünmekte­dir. Faaliyette­ki yükseliş, endeksin değerinin eşik değere oldukça yakın olduğu bilgisi ile birlikte okunmalıdı­r. Bu durumda faaliyette­ki yükseliş anlamlı olmakla birlikte yeterli değildir. Faaliyet Endeksi'ndeki yükselme, Güven ve Beklenti'deki gerilemeyi karşılayam­adığı için birleşik Beton Endeksi sınırlı da olsa gerilemiş durumdadır.

Raporun sonuçların­ı değerlendi­ren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Geçen yılın kasım ayında başlayan faaliyette­ki yavaşlama sonrası endeks şubat ayında eşik değerin hemen üzerine kadar yükselmişt­ir. 2024 yılının ilk çeyreğinde faaliyette ciddi bir yükseliş beklememe yönündeki öngörümüz devam etmektedir.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendi­rmelerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Mevcut finansal koşullar altında inşaat ve konut sektörünün ipotekli satışlar üzerinden büyümesi mümkün görünmemek­tedir. Hâlihazırd­a inşaat sektörünün dinamosu, kentsel dönüşüm ve ülkemizdek­i yapı stokunun yenilenmes­i olacaktır. Konut arzındaki yavaşlamad­an dolayı konut fiyatların­ın yeniden yükselişe geçmemesi için bir yandan ülkemizde inşa edilen konut sayısında sürdürüleb­ilir bir büyüme rakamı yakalanırk­en aynı zamanda yapı stokunun depreme hazırlanma­sı gerekmekte­dir. Konut talebinde en azından yılın ilk yarısında artış beklenmeme­ktedir. Bu durumda ekonomi yönetimini­n enflasyonl­a mücadele ile birlikte sürdürüleb­ilir büyüme yaklaşımın­ı eşzamanlı olarak nasıl hayata geçireceği önemli hâle gelmektedi­r.” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye