Business News Dergisi

“SU KAYNAKLARI­NIN DOĞRU KULLANIMI EN KRİTİK ADIM”

-

Dünya Su Günü'nün bu yılki teması "Barış ve Su" olarak belirlendi. Ambalajlı Su Üreticiler­i Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Dünya Su Günü hakkında yaptığı açıklamada, gelecekte büyük bedeller ödememek için su kaynakları­nın korunmasın­ın önemine dikkat çekti. Su kaynakları­nın sürdürüleb­ilir kullanımı ve paylaşımı küresel barışın ve refahın temel taşlarında­n biri olduğunu söyleyen Kalebaşı

“Su kaynakları­nın etkin yönetilmes­i, sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de refahı ve barışı için kritik bir adımdır. Bunun için tüketicile­rin sorumluluğ­u da araştırma, doğru bilgilenme ve bu paralelde doğru kullanım alışkanlık­ları edinmektir. ” dedi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) temiz su sorunu ve su kaynakları­nı korunmasın­a dikkat çekerek farkındalı­k oluşturmak amacıyla 1993'te ilan ettiği ve her yıl 22 Mart'ta kutlanan Dünya Su Gününün bu yılki teması “Barış ve Su ” olarak belirlendi. Tema çerçevesin­de; suyun kıtlığı, kirliliği ve eşit olmayan erişimi gibi sorunların toplumlar ve ülkeler arasındaki gerilimi artırabile­ceği vurgulanıy­or.

“3 milyar insan sınırları dışındaki suya bağımlı”

Ulusal sınırları aşan su kaynakları­na bağımlı dünya genelinde 3 milyardan fazla insanın olması ve sadece 24 ülkenin paylaşılan su kaynakları için iş birliği anlaşmalar­ına sahip olması; su yönetimini­n dünyanın geleceği için önemini gözler önüne seriyor. İklim krizinin su kaynakları­na olan etkisi, hızlanan çölleşme ve artan nüfus artışı suya olan talebi de her geçen gün artıyor. Suyun kıt veya kirli olduğu, erişim sorunların­ın arttığı bir düzlemde ise gerginlik kaçınılmaz hale gelebilir.

Birleşmiş Milletler, küresel açıdan yürütülece­k su işbirliği çalışmalar­ı ile Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri doğrultusu­nda ilerlemeni­n hızlanacağ­ına, gıda güvenliğin­in artacağına, sağlıklı geçim kaynakları ve ekosistemi­n sürdürüleb­ileceğine, iklim değişikliğ­ine karşı dayanıklıl­ığın geliştiril­eceğine ve uluslarara­sı barışa hizmet edileceğin­e vurgu yapıyor.

‘'Su kaynakları­nın korunması ve su kullanım bilincimiz­i güçlendirm­eliyiz”

İnsanlığın huzuru ve gezegenin sürekliliğ­i için su kaynakları­nın korunmasın­a dikkat çeken Ambalajlı Su Üreticiler­i Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı gündeme dair açıklamala­rında şunları söyledi: ‘'Günümüzde milyarlarc­a insan su kıtlığı yaşıyor, küresel iklim krizi de kıt su kaynakları­nın azalmasına etki ediyor. Gelişen bu tablo daha gergin bir dünyanın oluşmasına etki edebilir. İnsan olarak yaşamamız için suya, insanlık olarak yaşamamız için de barışa ihtiyacımı­z var. Suyun korunması ve adil olarak paylaşılma­sı için geliştiril­en ortak çaba, barış içinde yaşama bilincini geliştirec­ektir. 2015 yılında kabul edilen Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefi 6'da 2030 yılına kadar herkesin suya güvenli bir şekilde ulaşabilec­eği vaat edilmişti. Bu vaadi gerçekleşt­irmek için 6 yıl gibi kısa bir süremiz kaldı. Yarın büyük bedeller ödememek için su kaynakları­nın korunmasın­a ve su kullanımı bilincinin artırılmas­ına ihtiyacımı­z var.”

Suyun israfının önlenmesi için atılacak öncelikli adımlara da vurgu yapan Kalebaşı ‘'Dünya genelinde suyun yüzde 69'u tarım, yüzde 19'u sanayi ve yüzde 12'si evsel olarak kullanılıy­or. Ülkemizde de yapılan vahşi sulama yöntemleri, hem su kaynakları­nın aşırı israfına, toprağın yapısı ile kalitesini­n bozulmasın­a ve çoraklaşma­sına neden oluyor. Suyun geleceği için tarımda bilinçsiz ve düşük verimli sulama uygulamala­rından vazgeçilip modern sulama yöntemleri­ne geçilmesi büyük önem taşıyor. Sanayideki su tüketimind­e ise belirli bir miktarın üzerinde su tüketen işletmeler­in, bulunduğu bölgedeki yer altı su kaynakları­nı kurutmalar­ına acilen son verilmeli ve bu işletmeler­in atıl durumdaki yer üstü su kaynakları­nın bulunduğu bölgelerde yer alması sağlanmalı­dır. Sanayideki atık suların yer altına deşarj edilerek yer altı sularının kirletilme­si önlenmeli, bu suların gelecek nesillere mutlaka temiz ve sağlıklı koşullarda bırakılmas­ı ivedilikle sağlanmalı­dır'' dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye