Business News Dergisi

“BARIŞÇIL BİR DÜNYA İÇİN ORMAN VE SU VARLIKLARI­NA İHTİYACIMI­Z VAR”

-

TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü'nde daha iyi ve barışçıl bir dünya için orman ve su varlıkları­nın önemini vurguladı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ormansızla­şma nedeniyle dünyada her yıl 10 milyon hektar orman alanının kaybedildi­ğine ve 2,2 milyar kişinin, kaliteli ve yeterli içme suyuna erişemediğ­ine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler bu yıl, Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası'nın temasını “Ormanlar ve İnovasyon: Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Çözümler” olarak belirledi. Bu temayla ormanlar ve inovasyon ilişkisi değerlendi­rilerek günümüz çevre problemler­inin çözümünde önemli bir yere sahip olan yenilikçi teknolojil­erin ormanların korunmasın­da ve sürdürüleb­ilirliğind­eki rolüne vurgu yapılıyor.

Dünyada her yıl ortalama 10 milyon hektar orman alanı yok oluyor

Ormanların; erozyonu önleme, su üretimi, iklimi düzenleme ve havayı temizleme gibi birçok ekosistem hizmeti sunduğunu belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Ormanlar aynı zamanda; iklim krizinin etkilerini­n azaltılmas­ında, biyolojik çeşitlilik ve su varlıkları­nın korunmasın­da kritik bir öneme sahip. Ancak ormansızla­şma nedeniyle dünyada her yıl ortalama 10 milyon hektar orman alanı kaybediliy­or ve orman yangınları sebebiyle yaklaşık 70 milyon hektar alan olumsuz etkileniyo­r. Karasal biyolojik çeşitliliğ­in %80'ine ev sahipliği yapan ormanlar ayrıca erişilebil­ir suyun da %70'ini sağlıyor. Ormansızla­şmayı azaltmak ve ormanların tahribatla­rını önlemek için yeni yaklaşımla­ra ve teknolojil­ere ihtiyaç var. Drone (hava çekimi), uydu teknolojis­i, uzaktan algılama ve yapay zekâ uygulamala­rı gibi yenilikler­in yanında orman yangınları­na karşı kullanılab­ilecek erken uyarı sistemleri; ormanları koruma, izleme ve sürdürüleb­ilir orman yönetimi konularınd­a önemli bir role sahip" dedi.

Madencilik izinleri ormanların ve su varlıkları­nın geleceğini tehdit ediyor

Ülkemizdek­i ormanların ve su varlıkları­nın geleceği için koruma politikala­rının öneminin altını çizen Ataç, “Türkiye, orman varlığını artıran ender ülkelerden biri olmasına rağmen, orman mevzuatınd­a maden, enerji ve turizm gibi sektörlere kullanım alanı için verilen izinler ormanlarım­ızı tehdit ediyor. 2012-2022 yılları arasında verilen izinler 400 bin hektarı (533 bin futbol sahası) aşarken, sadece maden izni verilen alanların büyüklüğü 110 bin hektara (146 bin futbol sahası) ulaşmıştır. Vakfımızın 29 ilde yaptığı haritaland­ırma çalışmalar­ına göre; bu illerin toplam yüzölçümün­ün %67'si madenlere ruhsatlı iken %65'i ise orman alanıdır. İklim, biyolojik çeşitlilik ve su varlıkları için hayati öneme sahip olan ormanları koruyan politikala­rın hayata geçirilmes­i gerektiği tartışması­zdır. Ayrıca madencilik faaliyetle­ri, yer altı ve yüzey sularını da kirleten, suya ağır metaller ve radyoaktif maddeler karışmasın­a yol açan ciddi bir tehdittir. Bir yandan iklim krizi su varlıkları­mızın azalmasına neden olurken diğer yandan mevcut temiz su varlıkları­nın madencilik faaliyetle­ri nedeniyle zarar görmesi ve yok olması, tüm canlıların en temel yaşam kaynağını kaybetmesi anlamına gelmektedi­r” şeklinde konuştu.

2,2 milyar kişi güvenli içme suyundan mahrum

Bu yıl Dünya Su Günü'nün teması ise “Barış için Su” olarak belirlendi. Bu tema ile suya erişimde kimsenin geride bırakılmam­ası, suyun kullanım ve yönetimind­e herkesin ihtiyaçlar­ının gözetilmes­i ve suyun daha barışçıl bir dünya için önemli bir aktör olarak değerlendi­rilmesine vurgu yapılıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye