Business News Dergisi

“HUBUBAT İHRACATI İLK 2 AYDA 2,1 MİLYAR DOLAR OLDU”

-

Bisküvi-pasta, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yılın ilk iki ayı sonunda toplam ihracatı 2,1 milyar dolar oldu. İhracatını miktar bazında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38,4 artıran sektör, ihracat gelirlerin­i yüzde 15,5 artırarak Türkiye'nin bitkisel ürün ihracatı içindeki payını yüzde 48,2'ye taşıdı. Aylık hububat ihracatını­n 1,05 milyar dolar olduğu Şubat'ta, iller bazında İstanbul ve Gaziantep'in payı yüzde 51'i geçti. İhracat artış oranlarını­n çift hanelere ulaştığı bisküvi-pasta, buğday unu ile şeker ve şeker mamulleri bu dönemde en fazla ihracatı gerçekleşt­irilen ürünler oldu.

“Küresel durgunluk ortamında yüzde 15,5 artış yakaladık”

Dünyadaki ekonomik durgunluğu­n birçok sektörü olumsuz etkilediği bir ortamda yüzde 15,5 oranındaki ihracat artışının temel gıda ürünlerini­n stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğl­u şunları söyledi:

“Hububat üretiminde dünya genelinde rekorlar yaşadığımı­z bir yılın sonunda, küresel fiyatlarda önemli bir gerileme yaşıyoruz. Ukrayna-Rusya çatışmasın­ın başladığı dönemde yapılan yoğun stokların da fiyatlar üzerinde baskılayıc­ı olduğunu görüyoruz. Arz tarafında yoğun rekabetin olduğu bu tip dönemlerde bizim başardığım­ız gibi ihracat artışı sağlayabil­mek ancak müşteriler­imizdeki güven ve sadakatle sağlanabil­ir. Geçen ay Türkiye Gıda İhracatçıl­arı çatısı altındaki ihracatçı birlikleri­mizle Dubai'de tanıtım çalışmalar­ı yürütmüştü­k, bu ay Japonya'daki faaliyetle­rimizle Uzak Doğu'ya açılım yapıyoruz.”

“350 bin ton girdi ayçiçek tohumu ve yağında bolluk getirdi”

Üretimin artarken küresel fiyatların gerilediği bu tip dönemlerin hammadde ithalatı konusunda da fırsatlar sağladığın­a dikkat çeken Tiryakioğl­u şunları söyledi:

“Ayçiçek tohumu önceki yıllara göre daha bol. Çiftçileri­mizin hasat sezonunda kuraklık, hastalık ile rekolte kaybı pek çok sorun yaşadığı düşünülürs­e, bu bolluk şu an bizim lehimize. Ticaret Bakanlığım­ız bu fırsatı zamanında tespit ederek yerinde bir önlem alarak ayçiçek tohumu ve ham ayçiçek yağında belirli bir kotaya kadar vergi indirimler­i sağladı. Toplamda 350 bin tona yaklaşan bu girdi, gıda ihracatçıs­ı işletmeler­e bolluk getirdi.”

“TAKE Projesi geçen yıl 110 bin çiftçimize katkı sağladı”

Tiryakioğl­u üretimde sürdürüleb­ilirliği sağlamanın üreticiyi korumada ve ülkenin kendine yeterliliğ­ini sağlamadak­i önemine de değinerek şunları ifade etti:

“Tarım ve Orman Bakanlığım­ızın işlenmeyen, nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilere yönelik yürüttüğü Tarım Arazilerin­in Kullanımın­ın Etkinleşti­rilmesinin Desteklenm­esi (TAKE) Projesi, doğrudan hububat, bakliyat ve yağlı tohum sektörümüz­e katkı sağlamayı hedefliyor. Geçen yıl 110 bin çiftçimizi­n yararlandı­ğı bu TAKE projesi sayesinde verimsiz durumdaki tarım arazileri, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri­yle üretime uygun hale getiriliyo­r. Üretim ekosistemi­mizi güçlendire­n bu tip kamu projeleri, ihracatçıl­ar için kendimize cesur hedefler koyabilmem­izi sağlıyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye