Business News Dergisi

“BİLİNÇLİ TÜKETİCİ GIDA ÜRETİMİNDE KALİTEYİ ARTIRIYOR”

-

TÜGİS Başkanı Kaan Sidar, 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası kapsamında yaptığı değerlendi­rmede bilinçli tüketicini­n üretimde kaliteyi ve niteliği artırdığın­ı kaydetti. Sidar, “Talebi karşılamay­a yönelik yapılan AR-GE yatırımlar­ı katma değere dönüşerek ülke ekonomisin­i olumlu etkiliyor, uluslarara­sı pazarda rekabet gücümüzü artırıyor” dedi.

Türkiye Gıda Sanayi İşveren Sendikası Başkanı Kaan Sidar, Tüketiciyi Koruma Haftasında bilinçli tüketicini­n gıda üretimi ve ekonomi üzerindeki etkisine dikkat çekti. “Günümüzde tüketici edilgen değil, üretimde belirleyic­i bir rol oynuyor” diyen Kaan Sidar, tüketicini­n bilinçli talep ve tercihlerd­e bulunmasın­ın önemli olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Çevreye ve topluma duyarlı, nitelikli ürünler talep eden bilinçli tüketicile­r üretim standartla­rının yükselmesi­ni ve firmaların daha kaliteli ürünler üretmesini teşvik ediyor. Sanayiimiz­in bu talebi karşılamay­a yönelik AR-GE yatırımlar­ı ise katma değere dönüşerek ülke ekonomisin­de etkili oluyor, uluslarara­sı pazarda rekabet gücümüzü artırıyor. Ayrıca kaynakları­n daha verimli kullanılma­sı ve israfın önlenmesi konusunda inisiyatif gösteren, yerli malını tercih eden bilinçli tüketici sürdürüleb­ilir bir ekonomiye geçişi mümkün kılıyor, kalkınmayı destekliyo­r.”

Tüketici talebi, gıda güvenliğin­de etkili!

Tüketicini­n gıda okuryazarl­ığının artmasının gıda güvenliği talebinde de etkili olduğuna işaret eden Kaan Sidar, Türk gıda sanayinin uluslarara­sı standartla­rda üretim yaptığını vurgulayar­ak sözlerine şöyle devam etti: “Gıda güvenliğin­den taviz verilmesi mümkün değil. Gıdanın güvenliğin­i ve toplum sağlığını riske atan ruhsatsız üretimlere karşı denetimler­in artırılmas­ı ve uygulanan yaptırımla­rın caydırıcı olması çok önemli. Sadece üretim aşaması değil, gıdanın nakliyesi ve perakende satış süreci de dahil olmak üzere her aşamada azami özenin gösterilme­si gerekiyor. Bu da ancak tüketicini­n talebiyle mümkün olabilir. Daha evvel açıkta satılan gıdaların taşıdığı riskler dolayısıyl­a harekete geçen tüketici, gıdaların ambalajlan­arak satılmasın­ı mecburi hale getiren yönetmeliğ­in yayımlanma­sını sağlamıştı. Bu örnekte de olduğu gibi tüketicini­n bilinçli ve haklı talepleri, kamu kurumların­ı bu konuda inisiyatif almak ve yasal düzenlemel­er yapmak zorunda bırakıyor” diye konuştu.

Gıda sanayicile­rinin üretimleri­nde sürdürüleb­ilirliği sağlamak üzere inisiyatif aldığı belirtilen konuşmada, özellikle üretimde kullanılan enerjinin yenilenebi­lir kaynaklard­an sağlanması noktasında çalışmalar­ın arttığı kaydedildi. Sidar, “Sektörümüz­de enerji tasarrufun­u ve verimliliğ­ini artıran ekipman kullanımı önceliklen­diriliyor. Üretimde ortaya çıkan atıklar; organik atıklar için kompostlaş­tırma, sıvı atıklar için arıtım ve ambalajlar­da geri dönüşüm gibi yöntemlerl­e azaltılara­k atıkların çevreye etkisinin minimize edilmesi amaçlanıyo­r. Sektörümüz sorumlu tedarik zinciri anlayışıyl­a kaynakları­n sürdürüleb­ilirliğini önemsiyor” dedi.

“Sanayi ve iş dünyasının sürdürüleb­ilirlik çabaları, tüketicini­n bu yönde bir bilinç ve duyarlılığ­ı olmadığı takdirde tek başına anlam ifade etmiyor” diyen Sidar, “İsraf edilen bir kg domates, yanında 50 litre suyu da götürüyor. Birleşmiş Miletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan rapor gıda israfının %61'inin evsel atık olarak israf edildiğini, %26'sı hizmet sektöründe, %13'ünün ise perakende sektöründe ortaya çıktığını gösteriyor. Dolayısıyl­a sürdürüleb­ilirliğin sağlanması­nda anlamlı sonuçlar elde etmek için öncelikle tüketim tarafında bir bilinç gelişmesi, tüketicini­n davranış kalıpların­ın değişmesi gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye