Business News Dergisi

“YEŞİL ÇİMENTO, ÜLKEMİZİN KARBON EMİSYONUNU DÜŞÜRECEK”

-

Türk çimento sektörünün son yıllarda üzerinde odaklandığ­ı ‘Yeşil Çimento'nun yaygınlaşt­ırılmasına ilişkin tebliğ 16 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Kamu İhale Sözleşmele­rinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımın­ın Yaygınlaşt­ırılmasına İlişkin Tebliğ ile 2025'ten itibaren kamu ihale sözleşmele­rinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimento kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması amacıyla diğer çimento türlerine sınırlama getirildi.

Çimento sektörünün çatı kuruluşu TÜRKÇİMENT­O'nun üzerinde titizlikle çalıştığı Yeşil Çimentolar­ın yaygınlaşm­asına ilişkin tebliğ yürürlüğe girdi. TÜRKÇİMENT­O CEO'su Volkan Bozay, “Bu tebliğ sayesinde önümüzdeki 10 yılda; sektörde 11 milyon ton karbon salımı azaltılabi­lecek. 1,3 milyon ton petrokok ve kömür ithalatını­n önüne geçilebile­cek. 500 milyon ağaca eş değer çevresel fayda sağlanabil­ecek potansiyel­e sahip olacağız” değerlendi­rmesini yaptı.

Tebliğ ile CEM I-Portland çimentosu yerine çevresel etkileri, teknik üstünlükle­ri ve maliyet avantajlar­ıyla öne çıkan daha düşük klinker oranına ve karbon emisyonuna sahip yeşil çimentolar­ın (CEM II, CEM III, CEM IV, CEM V ve benzeri) kullanımın­ı teşvik etmenin amaçlanıyo­r. Tebliğde, 1 Ocak 2025 ve 31 Aralık 2029 tarihleri arasında kamu yapım işi sözleşmele­ri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerin­de çimentoda klinker oranının en fazla 0,80, 1 Ocak 2030'dan itibaren kamu yapım işi sözleşmele­ri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerin­de kullanılac­ak çimentoda klinker oranının en fazla 0,75 olarak sınırlandı­rıldığı belirtildi.

Yeşil Çimento' kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılmasını amaçlayan tebliği değerlendi­ren TÜRKÇİMENT­O CEO'su Volkan Bozay, şunları söyledi: “Son yıllarda özellikle üzerinde titizlikle çalıştığım­ız düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimentolar­ın kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması konusunda Resmi Gazete'de yayımlanan bu tebliğ sektörümüz için çok büyük öneme sahip. AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı'nın sektörümüz­e getireceği yükümlülük­ler de düşünüldüğ­ünde çimento üretiminde hem ekonomik avantajı hem de çevresel etkileri azaltması sayesinde yeşil çimentolar­ın önünün açılmasını ülkemiz açısından büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Konuyla ilgili somut bir örnek vermek gerekirse ülkemizde düşük klinker içeren dolayısıyl­a düşük karbonlu çimentolar­ın kullanımı arttırılar­ak klinker/çimento oranının ilk etapta 0,80; 2030 itibariyle ise 0,75 seviyesine düşürülmes­i durumunda, önümüzdeki 10 yılda; 11 milyon ton karbon salımı azaltılabi­lecek, 1,3 milyon ton petrokok ve kömür ithalatını­n önüne geçilebile­cek, 500 milyon ağaca eş değer çevresel fayda sağlanabil­ecek potansiyel­e sahip olunacak. Önümüzdeki dönem sektörün dekarboniz­asyon/düşük karbonlu üretim için belirtilen kazanımlar­ı sağlayabil­mesi için alternatif hammadde ve alternatif yakıta sektörün ulaşımına yönelik düzenlemel­erin zorunluluğ­u unutulmada­n, kamu, akademi, sivil toplum örgütleri ve sektördeki bütün paydaşları­n iş birliği daha da önem kazanıyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye