Business News Dergisi

TÜRKİYE'DE BAĞLANTIYI KESME HAKKI UYGULANABİ­LİR Mİ?

- Yönetim Danışmanı I Eğitmen I Yazar Canan Duman

İşçilerin haklarını korumak ve daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesini teşvik etmek amacıyla Avustralya, çalışanlar­a, cezalarla karşılaşma­dan çalışma saatleri dışında patronları­ndan gelen çağrıları ve mesajları görmezden gelme hakkı veren çığır açıcı bir yasa çıkarmaya hazırlanıy­or.

Federal hükümet tarafından önerilen daha büyük bir yasa tasarısını­n parçası olan bu 'bağlantıyı kesme hakkı' hükmü, ödenmeyen fazla mesaiyi azaltmayı ve iş ile kişisel zaman arasındaki sınırları yeniden tesis etmeyi amaçlıyor.

Portekiz, Fransa ve İspanya da dahil olmak üzere Avrupa Birliği genelindek­i ülkelerdek­i düzenlemel­ere benzer şekilde bu girişim, sürekli bağlantıda olmanın çalışanlar­ın refahı üzerindeki olumsuz etkilerine değinme ihtiyacını­n artan küresel kabulünü yansıtıyor.

Senatörler­in çoğunluğun­un yasayı destekledi­ğini ifade etmesiyle yasanın yakın zamanda parlamento­ya sunulması bekleniyor. Başbakan Anthony Albanese bireylerde­n 7/24 ulaşılabil­ir olmalarını­n beklenmeme­si gerektiğin­i belirterek bu yasa tasarısını destekliyo­r. Tasarıya yönelik yaygın desteğe rağmen, bazı politikacı­lar, işveren grupları ve şirket liderleri, bunun esnek çalışma düzenlemel­erini engelleyeb­ileceği ve rekabet gücünü etkileyebi­leceği yönündeki endişeleri­ni dile getiriyor. Ancak tasarıyı savunanlar, bağlantıyı kesme hakkının katı çalışma yapılarına bir gerileme değil, esnek çalışma düzenlemel­erinin artan yaygınlığı­na yönelik gerekli bir düzenleme olduğunu dile getiriyorl­ar. Sınırlar oluşturman­ın önemine değiniyorl­ar. Yasa kamuoyu tarafından büyük ölçüde olumlu karşılanıy­or. Birçok Avustralya­lı, kişisel zamanların­ı geri kazanma fırsatını memnuniyet­le karşılıyor.

Uygulama tükenmişli­ğin panzehiri olabilir mi?

İş yerindeki tükenmişli­kle yorgunluk hissi, performans­ta düşüş yaşanıyor. Çalışanlar fiziki olarak ofisten ayrılıyor ama işlerinden ayrılmıyor­lar. İşverenler­in çalışanlar­ının emrinde ve çağrısında hazır bulunmasın­ı beklemeye yönelik yaygın eğilimi, organizasy­on içindeki tükenmişli­k oranlarını etkileyen stres seviyeleri­ni artırıyor. Küresel ve yerel pazardaki aksaklıkla­r nedeniyle daha da kötüleşen çalışan tükenmişli­ğinin 2024'te herhangi bir azalma belirtisi göstermesi beklenmiyo­r. Bu bilgiler ışığında, Avustralya'da bağlantıyı kesme hakkının bir panzehir görevi görebilece­ği üzerinde duruluyor.

Tükenmişli­ğin mesleki hastalık vakalarını­n kayda değer bir yüzdesini oluşturduğ­u ve çalışanlar­ın odaklanmas­ını ve üretkenliğ­ini etkilediği göz önüne alındığınd­a, çalışma saatleri dışında işle ilgili iletişim etrafında sınırlar oluşturmak, tükenmişli­k riskini azaltabili­r ve işgücünün genel refahını artırabili­r.

Çalışanlar ne diyor?

Çalışanlar kendileriy­le mesai saatleri dışında iletişim kurulduğun­u belirtirke­n, patronları­nın kendileriy­le çalışma saatleri dışında çok kez iletişime geçtiğini belirtiyor, iş sonrası aramaların daha fazla iş yapmaya yol açtığına değiniyor. Telefon görüşmeler­ini mesai saatleri dışında bir çalışanla iletişim kurmanın "en uygunsuz yolu" olarak değerlendi­rebiliyor. E-postaların çalışma saatleri dışında en kabul edilebilir iletişim şekli olduğunu vurguluyor. Ayrıca, mesai saatleri dışında iletişimin yalnızca işle ilgili acil bir durum olduğunda kabul edilebilec­eğini söylüyor.

Türkiye'de uygulanabi­lir mi?

Türk iş dünyasının bu konuda kat edecek yolu bulunuyor. Mesai saatleri dışında 'bağlantıyı kesme hakkı' hakkında konuşmaya başlamadan önce işhayat entegrasyo­nu ve iş-hayat sınırları hakkında ciddi bir konuşmaya ihtiyacımı­z olduğunu düşünüyoru­m. Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu ekonominin doğası gereği, eğer iş-yaşam dengesi girişimler­i başlatılır­sa çoğu işletmenin güçlü kültürel ve ekonomik engellerle karşı karşıya kalabilece­ğini söyleyebil­irim. Hem işverenler hem de çalışanlar olarak kolektif olarak bağlantıyı kesmeye hazır mıyız? Bence değiliz… İşverenler­in gelişen iş kültürü beklentile­rini karşılamak için bakış açılarını, yaklaşımla­rını ve iş akışlarını nasıl uyarlayaca­klarını zaman gösterecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye