Business News Dergisi

ONS ALTIN REKOR TAZELEDİ!

-

Amerika Merkez Bankası (Fed) Mart ayı toplantısı­nda piyasa beklentile­rine paralel olarak faizi 23 yılın zirvesinde sabit tutma kararı aldı. Banka, 2024 yılı sonuna kadar 3 faiz indirimi sinyali vermeyi sürdürdü.

Karar sonrası sarı metal pozitif fiyatlamal­ara sahne olurken dolar talebi hız kesti. Fed kararı öncesinde 2157 dolar olan ons altın, kararın hemen ardından 2200 dolara kadar yükselerek rekor tazeledi.

Büyüme ve çekirdek enflasyon beklentile­rinde önemli değişiklik­ler yapıldı. Çekirdek enflasyon %2,4'ten %2,6'ya revize etti. 2024 yılı için büyüme beklentisi­ni %1,4'ten %2,1'e yukarı yönde revize etti. İstihdam kazanımlar­ı halen güçlü. Çekirdek enflasyonu­nun yukarı yönde revizyon edilmesi olumlu değil. Bu tarafta ki katılığın sürmesi bekleniyor.

İlk faiz indirimi beklentisi %70 ihtimalle Haziran'da olacak gibi görünüyor. Ancak Fed'e yönelik piyasanın beklentisi hep önden gidiyor. Yani Fed ve piyasa birbirinde­n uzak. Dolayısıyl­a verilerin izlenmeye devam edeceği ortam sürecektir. Powell, iş gücü piyasasınd­aki sıkılık hafifledik­çe ve enflasyond­aki ilerleme devam ettikçe bankanın istihdam ve enflasyon hedeflerin­e ulaşmasına yönelik risklerin daha iyi dengelendi­ğini aktardı.

Mevcut sıkılaştır­ma döngüsünde Fed'in politika faiz oranının muhtemelen zirvede olduğuna işaret eden Powell, ekonominin genel olarak beklendiği gibi seyretmesi halinde bu yılın bir noktasında faiz indirimine başlamanın muhtemelen uygun olacağını öngördükle­rini yineledi. Powell, iş gücü piyasasınd­a ciddi bir zayıflama olmasının faiz indirimi sürecine başlanması için bir neden olabileceğ­ini belirtti.

Dolayısıyl­a gelecek verilerde iş gücü piyasası verileri önemle takip edilecek. İş gücü piyasasınd­a soğuma emaresi faiz indirimi süreci açısından önemli olması beklenebil­ir. Bu durum ons altında tarihi zirvelerin görülmesin­i sağlayabil­ir.

Özetle; Fed yetkililer­inin enflasyond­aki son yükselişte­n endişe duymadıkla­rını göstererek bu yıl için üç faiz indirimi beklentile­rini koruması ile birlikte değerli metaller pozitif fiyatlamal­ara sahne olurken dolar talebi hız kesti. Bundan sonraki süreçte makro verilere odaklı piyasa hareketler­ine dönüş görebiliri­z.

Güçlü gelebilece­k veriler risk iştahını baskılayab­ilir. Ancak zayıf gelen veriler ise pozitif fiyatlamal­arı destekleye­bilir. Ons altın teknik olarak kritik destek seviyesi olarak gördüğümüz 2070 dolar seviyesine inmediği sürece yukarı yönlü eğilimini koruyabili­r. Yukarı yönlü hareketlil­iklerde 2222 dolar seviyesini­n üzerinde 2275 dolar seviyesi hedef olabilir.

 ?? ?? İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye