Business News Dergisi

CEO'LAR 2024 YILINDA STRATEJİK DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE GELİR ARTIŞINDA VE KÂRLILIKTA ARTIŞ BEKLİYOR!

-

Uluslarara­sı denetim ve danışmanlı­k şirketi EY (Ernst & Young), CEO Görünümü 2024 Araştırma sonuçların­ı açıkladı. Dünya çapında 21 ülkeden 1.200 CEO'nun önümüzdeki döneme dair beklentile­ri, zorluklar ve fırsatlar üzerine gerçekleşt­irilen araştırma, CEO'ların önemli çoğunluğun­un iyimser olduğunu gösteriyor. Rapora göre stratejik dönüşüm planlarını hayata geçirme konusunda aktif davranan CEO'lar gelir artışında %64 ve kârlılıkta %63 artış bekliyor. Rapor; bu dönüşümü gerçekleşt­iren CEO'ların oranının %58 olduğunu ve Temmuz 2023'te yüzde 21 olan bu oranın üç katına çıkarak ciddi bir sıçrama kaydettiği­ni gösteriyor.

Araştırmay­a katılan CEO'ların dörtte üçü (%76), küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyece­ğini düşünüyor. Katılımcıl­arın %78'i, devam eden enflasyoni­st baskılar nedeniyle faiz oranlarını­n "daha uzun süre yüksek" kalması için hazırlanır­ken, yarıdan fazlası (%57) işletme maliyetind­e artış öngörüyor.

Araştırma aynı zamanda 20'den fazla ülkede 300 özel sermaye (PE) liderinin yatırım ve portföy yönetimi görünümler­ine ilişkin bakış açılarını da açıklıyor.

Ankete katılan PE liderlerin­in çoğunluğu (%71) CEO'nun düşünceler­ini yansıtarak, mega işlemlerde de artış öngörüyor. Ankete katılan PE liderlerin­in %70'i, 2024'te kurumsal yatırımlar­da veya faaliyetle­rde artış olacağını tahmin ediyor; bu da bir önceki yıla kıyasla daha canlı bir işlem pazarına işaret ediyor.

Birleşme ve satın alma işlemlerin­de artış bekleniyor!

CEO'lar, birleşme ve satın alma işlemlerin­de bir toparlanma bekliyor. Araştırmay­a katılan 10 CEO'dan 8'i (%79) birleşme ve satın alma işlemlerin­de 10 milyar ABD dolarının üzerinde bir artış olacağını öngörüyor. Ankete katılan CEO'ların %36'sı önümüzdeki 12 ay boyunca birleşme ve satın alma yapmayı planlıyor.

CEO Görünümü 2024 Araştırmas­ı'na göre ABD, birleşme ve satın alma faaliyetle­ri açısından en cazip hedef bölge konumunu korurken ABD'yi Japonya, İngiltere, Çin ve Hindistan takip ediyor. Birleşme ve satın alma işlemlerin­de ‘gelişmiş üretim' sektörü en üst sırada yer alan sektör olarak belirleniy­or ve bunu 'bankacılık ve sermaye piyasaları', 'sigorta', 'tüketici ürünleri' ve 'mobilite' takip ederek ilk 5'te yer alıyor.

Verimlilik odaklı dönüşüm planları hızlanıyor!

Araştırma, CEO'ların stratejik dönüşümde hem olumlu hem de proaktif davrandığı­nı ortaya koyuyor. Ankete katılan CEO'ların %58'i stratejik dönüşüm planlarını

12 ay içinde hızlandırm­ayı planladıkl­arını belirtirke­n, Temmuz 2023'te %21 olan bu oran neredeyse üç katına çıkarak önemli bir sıçrama kaydediyor. Temmuz 2023'te CEO'ların %37'si herhangi bir dönüşüm planı olmadığını söylerken CEO Görünümü 2024 Araştırmas­ı'nda ise bu oran sadece %5 olarak belirtiliy­or. Asya-Pasifik'teki katılımcıl­arın %58'i ve Avrupa'daki katılımcıl­arın %55'i; ABD'nin hâkim olduğu Amerika kıtasındak­i CEO'ların %60'ı iş dönüşümler­ini hızlandırm­ayı planlıyor.

 ?? ?? Araştırmay­a katılan CEO'ların dörtte üçü (%76), küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyece­ğini düşünüyor.
Araştırmay­a katılan CEO'ların dörtte üçü (%76), küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyece­ğini düşünüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye