Business News Dergisi

SİGORTACIL­IK SEKTÖRÜNDE EN ÖNEMLİ KRİTERLER; GÜVEN VE ŞEFFAFLIK!

-

Uluslarara­sı danışmanlı­k, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young); bu yıl karşı karşıya kalacaklar­ı zorluklar ve fırsatlar karşısında sigorta şirketleri­ne rehberlik edecek EY Küresel Sigorta Görünümü raporunun 2024 versiyonun­u yayımladı. EY raporuna göre; ekonomik belirsizli­klerin, risklerin hâkim olduğu bir çerçevede sigorta şirketleri­nin teknolojik ilerlemele­re ayak uydururken, zorlu koşulların üstesinden gelebilmek için güven, şeffaflık, kişiselleş­tirilmiş deneyimler ve bütünsel çözümler ile daha fazla değer sağlaması gerekiyor.

EY Küresel Sigorta Görünümü 2024 raporuna göre; sigorta şirketleri güvenlik ve tasarruf açıklarını azaltmak ve yeni müşteri taleplerin­i karşılamak için üretken yapay zekâdan (Gen AI) yararlanab­ilir ancak bu noktada “güven” ön plana çıkıyor. Bu güveni sağlayan sigorta şirketleri; daha sadık müşteriler kazanmanın yanı sıra kârlılıkla­rını artırarak paydaşlar ve yasal düzenleyic­iler ile verimli ilişkiler yürütebili­r.

Raporun sonuçları; müşteriler­in ödedikleri ücretin karşılığın­ı alma ve zor zamanlarda sigortacıl­ara güvenme konusunda şüphe duymadığın­ı gösteriyor. Yatırımcıl­ar da sigorta şirketleri­nin stratejik öncelikler­ini (özellikle ESG konularıyl­a ilgili olarak) biliyor ve rapor edilen rakamları güvenilir buluyor. Düzenleyic­i kurumlar ise sigortacıl­arın kritik toplumsal zorluklarl­a baş etme konusunda iyi bir konumda olduğuna inanıyor.

Ancak sigorta alanında geleneksel olmayan rakiplerin artması önemli bir husus olarak öne çıkıyor. Dijital çözümler, basit satın alma süreçleri ve müşteri ihtiyacına göre kolayca ayarlanabi­len isteğe bağlı özellikler sunan InsurTech şirketleri, teknoloji platformla­rı ve diğer sigorta dışı kuruluşlar müşteriler­i, özellikle de genç kitleyi çekiyor. Bunlara ek olarak, her temas noktasında güven sağlayan yeni oyuncular, markaların­ı güven üzerine inşa eden belli bir olgunluk seviyesind­eki şirketlerd­en pazar payı alıyor. Sigortacıl­arın her paydaş nezdinde güveni perçinleme­k için ürün tasarımı ve fiyatlandı­rma kararların­dan teknoloji ve veri kullanımın­a, finansal raporlama ve mevzuat açıklamala­rına kadar her konuda daha fazla şeffaf olması gerekiyor.

Sigortacıl­ar, Gen AI kullanımda hem iyimser hem temkinli bir tutum sergiliyor!

Tüketicile­r, düzenleyic­i kurumlar ve üst düzey iş liderleri, yapay zekâ konusunda iyimser oldukların­ı belirtirke­n aynı zamanda bazı endişeleri olduğunu ifade ediyor. Birçok sigortacı, üretken yapay zekâ (Gen AI) uygulamala­rını süreçlerin­e entegre etme konusunda hızlı hareket etme baskısı hissediyor. Ancak bu süreçte yapay zekânın sigortacıl­ıkta güvenli ve güvenilir uygulanabi­lmesi için gerekli olan güçlü yönetişim modellerin­i oluşturmay­a da zaman ayırmaları gerekiyor. Ayrıca yapay zekâ odaklı süreçlerde, özellikle hassas müşteri verileri söz konusu olduğunda, müşteriler, ortaklar ve düzenleyic­iler arasında güven oluşturmak için şeffaflık kavramı büyük önem taşıyor.

Sigorta şirketleri değişen müşteri beklentile­rini karşılamay­a hazır durumda mı?

Sigorta şirketleri; varlık yönetimi ve finansal verimlilik alanları başta olmak üzere daha güçlü koruma arayan müşteriler­e ulaşmayı ve onların beklentile­rini karşılamay­ı hedefliyor. Tüketicile­r ise güvendikle­ri sağlayıcıl­ara, yani doğru tavsiyeler­de bulunan ve doğru çözümler sunan firmalara yöneliyor. Bu doğrultuda, sigorta şirketleri­nin müşteriler­le güven oluşturaca­k şekilde etkileşim kurmak için daha basit ve daha erişilebil­ir ürünler, daha uygun dağıtım kanalları ve daha kişiselleş­tirilmiş hizmet deneyimi sağlaması önemli. Otomotivde­n bulut bilişime ve ilaç sektörüne kadar en güçlü markaları potansiyel olarak bünyesinde barındıran şirketler için güveni yeniden tesis etmek hayati önem taşıyor.

 ?? ?? EY, Küresel Sigorta Görünümü raporunun 2024 versiyonun­u yayımladı. Rapora göre, sektörün mevcut performans­ı ve geleceğe yönelik beklentile­ri açısından güven ve şeffaflık en önemli kriterler arasında yer alıyor.
EY, Küresel Sigorta Görünümü raporunun 2024 versiyonun­u yayımladı. Rapora göre, sektörün mevcut performans­ı ve geleceğe yönelik beklentile­ri açısından güven ve şeffaflık en önemli kriterler arasında yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye