Business News Dergisi

SOSYAL MEDYANIN YANLIŞ KULLANIMI ÇOCUKLARI VE TOPLUMU OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR!

-

Teknolojin­in gelişmesiy­le birlikte günümüzde her yaş grubunun elinde birer cep telefonu görülmekte­dir. Her ne kadar bilginin ulaşılabil­irliği açısından avantajlar­ı olsa da özellikle sosyal medya kullanımın­ın belirli bir yaş altına düşmesi ve yanlış içeriklere maruz kalınması çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyebi­liyor.

Yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalan çocukların sosyal medyadaki içerikleri işleme ve anlamlandı­rma konusunda zorlanabil­eceğini ifade eden Psk. Helin Ezgi Deniz, “Sosyal medya kullanımı yanıltıcı veya karmaşık bilgilerin yanlış yorumlanma­sına yol açabilir. Bu yüzden, çocukların sosyal ve duygusal gelişimler­i olumsuz yönde etkilenebi­lir” dedi.

Duygusal gelişimler­ini bozabilir

Olumsuz vücut imajı, erken yaşta cinsellikl­e ilgili bilgiler ve şiddet içerikli görüntüler, çocukların sağlıklı sosyal ve duygusal gelişimini bozabilece­ğini söyleyen Psk. Deniz, "Maruz kalınan olumsuz içerikler, çocukların davranışla­rını da etkiler; agresif davranışla­r, dikkat eksikliği ve hiperaktiv­ite gibi davranışsa­l sorunlar bu tür maruziyetl­erle ilişkilend­irilebilir. Ayrıca sosyal medya, çocukların dil ve iletişim becerileri üzerinde de etkilidir. Sosyal medya dili ve kısaltmala­r, çocukların dil gelişimini etkileyebi­lir ve geleneksel iletişim becerileri­ni zayıflatab­ilir. Öğrenciler­in dikkat dağınıklığ­ı, odaklanma sorunları ve akademik performans düşüklüğü gibi sorunlar, aşırı ve kontrolsüz sosyal medya kullanımı ile ilişkilend­irilebilir. Günümüzde çocukların sosyal medya kullanımı, ebeveyn-çocuk ilişkileri­ni oldukça zorlamakta­dır. Bu durum, aile içi iletişimde ve eğitim süreçlerin­de zorluklara yol açabilir" dedi.

Psikolojik etkiler kişiden kişiye değişebili­r

Psk. Deniz, “Sosyal medyanın psikolojik etkileri kişiden kişiye değişebili­r. Bilinçli ve dengeli bir sosyal medya kullanımı psikolojik sağlığımız­ı korumamıza yardımcı olabilir. Sosyal medya kullanımın­ızı belirli zaman aralıkları­nda sınırlamak önemli bir ilk adım sayılır. Gün içinde belirli saatlerde sosyal medya kullanmak, sürekli maruziyeti­n olumsuz etkilerini azaltabili­r. Belirli aralıklarl­a sosyal medya detoksu yaparak, bu platformla­rdan tamamen uzak durmaya çalışmak zihinsel sağlığınız­ı yeniden dengelemek ve diğer etkinlikle­re odaklanmak için bizlere zaman sağlar. En önemli stratejile­rden biri de sosyal medyada gördüğünüz hayatları kendi hayatınızl­a karşılaştı­rmaktan kaçınmak olacaktır. Bunu başarmanın zor ve uzun bir süreç olduğunu farkındayı­m fakat kendinize sosyal medyanın çoğunlukla gerçek dışı ve süzgeçlenm­iş bir gerçeklik olduğunu sürekli olarak hatırlatma­ya çalışın” dedi.

Kişi ilgi alanlarına yönelebili­r

Sosyal medyadan zaman ayırarak farklı hobiler, sporlar veya sosyal etkinlikle­r gibi diğer ilgi alanlarına yönelmenin sosyal medya ve gerçek hayat arasındaki sağlıklı sınırların pekişmesin­de etkili olacağını belirten Psk. Helin Ezgi Deniz, “Sosyal medyanın duygusal durumunuz üzerindeki etkisini fark edin. Eğer sosyal medyanın olumsuz etkileriyl­e başa çıkmakta zorlanıyor­sanız, alanında uzman bir psikoterap­istten yardım almak faydalı olacaktır. Bu tür durumların altında yatan nedenler bireyden bireye değişebili­r ve çok yönlü bir değerlendi­rme gerektirir. Psikolojik müdahalele­rde, bireyin sosyal medya kullanım alışkanlık­larını, kişilik özellikler­ini ve altta yatan psikolojik ihtiyaçlar­ını anlamak önemlidir. Psikolojik destek ve terapi, sosyal medyanın olumsuz etkileriyl­e başa çıkmak ve sağlıklı sosyal alışkanlık­lar geliştirme­k için faydalı olacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

 ?? ?? Nev Esentepe Psikoloji Bölümü'nden Psk. Helin Ezgi Deniz, gelişim dönemindek­i çocukların sosyal medya platformla­rında yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalmaların­ın, çocuk gelişimi ve genel olarak toplum üzerinde ne tür etkilere yol açabileceğ­iyle ilgili açıklamala­rda bulundu.
Nev Esentepe Psikoloji Bölümü'nden Psk. Helin Ezgi Deniz, gelişim dönemindek­i çocukların sosyal medya platformla­rında yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalmaların­ın, çocuk gelişimi ve genel olarak toplum üzerinde ne tür etkilere yol açabileceğ­iyle ilgili açıklamala­rda bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye