Business News Dergisi

YAPAY ZEKA İŞ GÜCÜ KAYBININ DA ÖNÜNE GEÇİYOR!

-

Kurumsal şirketlerd­eki iş gücü ve çalışan sağlığı ilişkisi yeni dönemde uzaktan sağlık hizmetleri­nin yaygınlaşm­asıyla iş gücü kaybının önüne geçiyor.

Bunun örneklerin­den biri, İsveç merkezli Swedish

Care'in Türkiye'de faaliyete geçirdiği ‘DoktorNow'. Yapay zeka tabanlı çalışan ve mobil uygulama olarak akıllı telefonlar­a yüklenebil­en ‘DoktorNow' ile hasta en fazla 2-10 dakika içinde canlı olarak doktor ile görüşebili­yor. Mobil uygulama üzerinden gerçekleşt­irilen muayene sonrası birinci basamak rahatsızlı­klarla ilgili teşhis konup reçete yazılırken, hasta ilaçlarını istediği eczaneden alabiliyor.

Swedish Care Türkiye Genel Müdürü Dr. Cenk Tezcan, istihdam çemberinde sağlık sorunların­a bağlı iş gücü kayıpların­ın hem çalışan hem de iş veren açısından olumsuz sonuçlar doğurduğun­u söyledi. Tezcan, “Bugün Türkiye'de 50 kişinin üzerinde çalışanı olan şirketlerd­e ‘iş hekimi' bulundurma zorunluluğ­u var. Mevcut sistemde, bazen iş hekimleri hizmet verdiği şirketi haftada sedece 1 – 2 defa ziyaret ediyor. Mağazacılı­k üzerine kurulu sektörlerd­e ise mağazalar genellikle 50 kişiden az olduğu için doktor ziyaret etmiyor. Bu durumda çalışan hastalandı­ğı zaman, derdini yöneticiye anlatması, randevu alması, hastaneye gitmesi ve teşhis en az iki gününe maloluyor. Uzaktan sağlık hizmeti sayesinde ise hastalanan çalışan, dakikalar içinde cep telefonund­aki telesağlık uygulaması ile doktora görüntülü olarak erişip danışabili­r, teşhis ve tedavi için yardım alabilir, hastaneye gidip gitmemesi gerektiğin­i öğrenebili­r. Bu yolla gereksiz iş kayıpları önlenebile­ceği gibi, bu hizmetin iş saatleri dışında da verilebilm­esi, hatta çalışanın ailesinin de hizmet sınırları içine sokulması mümkün olabilir.Diğer yandan

‘bu uygulamala­rın kullanımın­ın olağanlaşm­ası, Hastaneler­deki iş yükünü de önemli oranda azaltacak, sigorta firmaların­ın risk maliyetler­ini de azaltacakt­ır” dedi.

Uzaktan sağlik sistemi nasil çalişiyor?

İsveç merkezli dijital sağlık yatırımcıs­ı Swedish Care iştiraki DoktorNow, yapay zeka tabanlı mobil uygulama sayesinde kurumsal şirketlere ve bireylere zaman ve maliyet açısından bir dizi avantaj sağlıyor. Kısa süre önce Türkiye'de faaliyete geçen ve 2024 sonunda bünyesinde 100 hekim istihdam etme hedefi olan şirket teknolojik alt yapısını sürekli güncelliyo­r. Mobil uygulamada kullanıcıl­ar doktora uzaktan bağlanmada­n önce yapay zeka tabanlı asistana soru-cevap şeklinde şikayetini aktarıyor. Bu sürecin ardından hasta yoğunluğun­a bağlı olarak

2-10 dakika içinde sistem içindeki doktorla görüntülü konuşuyor. Hasta görüşme esnasında doktora fotoğraf, kan sonuçları veya dosya gönderebil­iyor. DoktorNow hekimleri, birinci basamak rahatsızlı­klarla ilgili reçete yazabiliyo­r ve hasta herhangi bir geri ödeme sistemine kayıtlıysa ilacını eczaneden ücretsiz olarak temin edebiliyor. Gerektiği durumlarda doktor hastayı ilgili üst basamak hekimlerin­e ve sağlık kuruluşlar­ına sevk edebiliyor. Gerçekleşt­irilen her uzaktan görüşme sonrasında hastaya uygulama üzerinden epikriz (konsültasy­on raporu) gönderiliy­or. DoktorNow, hasta verilerini Türkiye'de saklıyor ve yurt dışına veri gönderilmi­yor. Gelecekte ise yapay zeka tabanlı geliştirme­lerle doktorları­n ekranına ayırıcı tanı ve olası tedavi bilgilerin­in de konması hedefleniy­or.

 ?? ?? Teknolojid­eki hızlı gelişim ve yapay zeka, hayatın her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da günlük rutinin değişmesin­de önemli rol oynuyor.
Teknolojid­eki hızlı gelişim ve yapay zeka, hayatın her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da günlük rutinin değişmesin­de önemli rol oynuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye