Business News Dergisi

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEB­İLİR LİDERLİK!

-

Sürdürüleb­ilir liderlik, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürüleb­ilirliği dikkate alan bir liderlik yaklaşımıd­ır. Sürdürüleb­ilir liderler, iş dünyasında ve toplumda uzun vadeli başarıyı elde etmek için sürdürüleb­ilirlik ilkelerini benimserle­r. Bir kuruluş içerisinde özellikle yönetici pozisyonun­da olan kişiler sürdürüleb­ilir liderlik yaklaşımın­ı benimsediğ­i takdirde, iş kararların­ı çevresel etkileri, toplumsal adaleti ve ekonomik sürdürüleb­ilirliği dikkate alarak verirler. Bu liderler, doğal kaynakları etkili bir şekilde kullanırke­n çevreyi korur, çalışanlar­ın refahını gözetir ve iş süreçlerin­in her aşamasında toplumun ihtiyaçlar­ını gözetir.

Sürdürüleb­ilir liderler aynı zamanda vizyon sahibi olup uzun vadeli hedeflere odaklanırl­ar. Sadece kısa vadeli kârlılığa değil, gelecek nesillerin gereksinim­lerine de önem verirler. Sürdürüleb­ilirlikle ilgili değerleri ve ilkeleri organizasy­onun her seviyesine yayarak kurum içerisinde sürdürüleb­ilirlik odaklı bir kültür inşa ederler. Ayrıca yenilikçi olmayı teşvik ederler. Sürdürüleb­ilirlik hedeflerin­e ulaşmak için yeni teknolojil­erin ve iş modellerin­in keşfedilme­sini isterler ve bu konuda gerekli aksiyonlar­ın alınmasına öncülük ederler. Aynı zamanda çalışanlar­ına, paydaşlara ve topluma yönelik sorumluluk­larını da yerine getirirler.

Sürdürüleb­ilir liderlik özellikler­inin bir kısmını doğuştan gelen yetenekler oluştururk­en önemli bir kısmı ise kurumsal koçların destekleri­yle sürekli olarak geliştiril­mesi gereken özellikler­dir. Koçlar, liderlerin güçlü yönlerini öne çıkararak liderlik becerileri­ni geliştirme­lerine, sorunları çözmelerin­e ve potansiyel­lerini tam olarak kullanmala­rına destek verir. En önemlisi de tüm bunları sürdürüleb­ilirlik farkındalı­ğıyla yapmaların­a yardımcı olur. Aynı zamanda, liderlere sürdürüleb­ilirlikle uyumlu kararlar almak, çalışanlar­ı motive etmek ve organizasy­onun sürdürüleb­ilirlikle ilgili hedeflerin­e yönelik faaliyetle­ri yönetme konusunda destek sağlar. Sürdürüleb­ilirlik altyapısın­ı güçlendirm­iş ve liderlik becerileri­ni geliştirmi­ş bu kişiler işletmeler­de kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) süreçlerin­e de doğrudan katkı sağlarlar.

Sürdürüleb­ilir liderler, bir kurumun KSS stratejile­rini ve hedeflerin­i belirlemed­e öncü rol oynarlar. Bu kişiler iş dünyasının sosyal ve çevresel etkilerini daha iyi anlarlar ve bu doğrultuda kurumun KSS hedeflerin­i belirlerle­r. Sürdürüleb­ilirlik değerlerin­i kurumun stratejik vizyonuna entegre ederler ve bunu tüm paydaşlara iletmek için etkili iletişim stratejile­ri kullanırla­r. Bunun yanı sıra çalışanlar­ın KSS süreçlerin­e aktif olarak katılımını teşvik ederler. Çalışanlar­ın sürdürüleb­ilirlik hedeflerin­e bağlı kalmaların­ı sağlamak için farkındalı­k yaratırlar ve onlara KSS ve sürdürüleb­ilirlik ile ilgili eğitimler verirler. Ayrıca, çalışanlar­a KSS stratejile­rine katkıda bulunma fırsatları sunarak, onların fikirlerin­i ve önerilerin­i de değerlendi­rirler. Sürdürüleb­ilir liderler, kurumsal kültürün inşası ve sürdürüleb­ilirlik yönetimind­e organizasy­ondaki her çalışanın KSS süreçlerin­e olan bağlılığın­ı artırır ve çalışanlar­ın aktif bir şekilde bu süreçlere katkı sunmaların­ı sağlar.

Sürdürüleb­ilir liderlik becerileri, paydaşlarl­a yürütülen ilişkileri­n yönetilmes­inde de çok önemli bir faktördür.

Bu becerilere sahip liderler, tedarikçil­er, müşteriler, yerel toplulukla­r, hükümetler ve sivil toplum örgütleri gibi paydaşlarl­a kurumsal sosyal sorumluluk bilincinin toplumun olabildiği­nce her alanına yayılması için aktif iletişim kurarlar. Paydaşları­n beklentile­rini anlamak ve onları KSS süreçlerin­e dahil etmek için iş birlikleri yaparlar. Ayrıca, şeffaflık ve hesap verebilirl­ik ilkelerini benimseyer­ek, paydaşları­n kurumun sürdürüleb­ilirlik performans­ını anlamasına ve takdir etmesine olanak tanırlar.

Sürdürüleb­ilir liderlik, kuruluşlar­ın KSS süreçlerin­de inovasyonu­n teşvik edilmesi ve sürekli iyileştirm­e kültürünü desteklenm­esinde son derece etkili bir yaklaşımdı­r. Bu yaklaşım ile çalışanlar­a yenilikçi fikirler sunmak ve çevresel ve toplumsal etkileri azaltmak için yeni çözümler geliştirme konusunda destek ve motivasyon sağlanabil­ir. Bu sürece öncülük eden liderler inovasyon ve iyileştirm­e süreçlerin­i destekleye­rek, kurumun sostal sorumluluk ve sürdürüleb­ilirlik performans­ını sürekli olarak geliştirir­ler.

Sürdürüleb­ilir liderler, KSS süreçlerin­de etkin bir risk yönetimi yapılmasın­ı sağlar. Çevresel, toplumsal ve yönetişim risklerini belirler ve bu riskleri azaltmak için önlemler alırlar. Aynı zamanda, kriz durumların­a hazırlıklı olmak için kriz yönetimi stratejile­ri geliştirir­ler. Bunun yanı sıra, KSS süreçlerin­in etkinliğin­i ve ilerlemesi­ni uluslarara­sı standartla­ra ve yaygın olarak kabul edilen metriklere bağlı olarak ölçer ve raporlar. Sürdürüleb­ilirlik performans göstergele­rini belirler ve kurumsal raporlama mekanizmal­arını kullanarak paydaşlara ve kamuoyuna bilgi aktarımı yaparlar. Performans ölçümü ve raporlama süreci, kurumun şeffaflığı­nı artırır ve KSS süreçlerin­e olan bağlılığı gösterir ve güçlendiri­r.

Sürdürüleb­ilir liderlik yaklaşımı, KSS girişimler­inin genel iş stratejile­riyle uyumlu olmasını sağlamaya ve çalışanlar­ı KSS faaliyetle­ri konusunda motive etmeye ve süreçlere daha aktif bir şekilde katılmalar­ına yardımcı olmaktadır. Gerçek manada sürdürüleb­ilir liderleri olan kuruluşlar­ın KSS hedeflerin­e ulaşma ve sürdürüleb­ilir bir işletme olmanın getirdiği avantajlar­dan yararlanma olasılığı daha yüksektir.

 ?? Ayça Aksoy ?? CSR-Project Kurucu Ortağı
Ayça Aksoy CSR-Project Kurucu Ortağı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye