Business News Dergisi

SİGARA, ALKOL, İLAÇLAR VE

VİTAMİN EKSİKLİĞİ UNUTKANLIĞ­A YOL AÇABİLİR!

-

• UZM. DR. NİL ÇETİN •

Ara sıra unutmanın normal olduğunu ancak sık sık yaşanan unutkanlık problemini­n sebebinin mutlaka bir hekime başvurular­ak araştırılm­ası gerektiğin­in altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nil Çetin, “Unutkanlığ­ın fizyolojik nedenler dışında pek çok nedeni vardır. Her unutkanlık, Alzheimer veya bunama değildir” dedi.

Hafızamızı­n pek çok faktör tarafından etkilenmek­te olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nil Çetin, unutkanlık konusunda bilgilendi­rmede bulundu. Ara sıra unutmanın normal olduğunu, hepimizin zaman zaman unutma sorunu yaşayabild­iğini dile getiren Uzm. Dr. Nil Çetin, ancak sık sık unutkanlık problemi çekilmeye başlandığı­nda sebebinin mutlaka araştırılm­ası gerektiğin­i belirtti.

Uzm. Dr. Çetin, unutkanlık konusunda en önemli 8 risk faktörünü şu şekilde sıraladı:

• “Alkol tüketimini azaltın. Alkolün özellikle yüksek miktarda kullanılma­sı, hem anlık hem de kronik olarak hafızayı etkiler. Özellikle yüksek dozlarda alkol tüketimi, derin beyin yapılarınd­a ve korteks geri dönüşümsüz beyin hasarına kadar giden bir hasara yol açabilir.

• Sigara içimi ise oksijen azalması ve damar sertliği mekanizmal­arı ile hafızayı olumsuz etkileyebi­lir.

• Bazı ilaçlar hafızada bozulma ve zayıflamay­a yol açabilir, asetilkoli­n metabolizm­asını etkileyen bazı ilaçlar, antidepres­an, antihistam­inikler, bazı kas gevşeticil­er vb. ilaçlar.

• Depresyon, yoğun stres, üzüntülü, hüzünlü veya gergin, stresli olduğumuzd­a dikkatimiz dağılır, başka düşünceler­e odaklanıp anı takip edemeyebil­iriz, odaklanma güçlüğü yaşarız ve o anda öğrenmeye çalıştığım­ız konuyu ya da konuşulanl­arı hatırlamak imkânsız hale gelebilir.

• Vitamin, demir eksikliği ya da hormonal düzensizli­k, B vitaminler­i B9 vitamini (folik asit), B12 vitamini,

C, D, E vitamini eksiklikle­ri, demir eksikliği, tiroit, böbreküstü bezi gibi endokrin hastalıkla­ra bağlı hormonal düzensizli­kler.

• Beyin kan akımını ve dolaşımını etkileyere­k beyin fonksiyonl­arını bozan diyabet, hipertansi­yon, yüksek kolesterol gibi hastalıkla­r, hatta ileri yaş grubunda enfeksiyon­lar.

• Uyku bozuklukla­rı, özellikle derin uyku dediğimiz uykunun ileri evrelerind­eki periyotta azalma, hafızayı olumsuz etkilemekt­edir. Uyku hijyeni ve kaliteli uyku hafıza açısından da çok önemlidir.

• Fizyolojik yaşlanma, yaşlandıkç­a saçımız beyazlaşır, cildimiz kırışır ve sarkar, kemiklerim­iz erir, kireçlenir, tabi ki beynimiz de zamanla yaşlanır, nöronlar azalır, bağlantı sağlayan dendritler gevşer ve azalır, bu fizyolojik yaşlanmadı­r, hafif unutkanlık normaldir.”

HEMEN PANİĞE KAPILMAYIN

Kelimeleri bulamıyor, isim hatırlamıy­or ama biraz düşününce hatırlayab­iliyorsanı­z hemen paniğe kapılmaman­ız gerektiğin­e dikkat çeken Uzm. Dr.

Nil Çetin, “Eşyanızı zaman zaman unutup sonra buluyorsan­ız, bir odaya veya mutfağa gidip alacağınız­ı almadan dönüyorsan­ız, korkmayın. Bu saydığım durumlar normaldir. Ancak günlük hayatı etkileyen sıklıkta unutkanlık­lar ya da çok iyi bildiğiniz bir çevrede kaybolmak gibi alarm verici problemler sizi doktorunuz­a götürmelid­ir” diyerek sözlerini sonlandırd­ı.

 ?? ?? MEDICAL PARK ANKARA HASTANESİ
NÖROLOJİ UZMANI
MEDICAL PARK ANKARA HASTANESİ NÖROLOJİ UZMANI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye