Business News Dergisi

TÜRKİYE, ABD'YE GIDA İHRACATIND­A 5 MİLYAR DOLAR HEDEF KOYDU!

-

Türk gıda sektörü, 14-16 Mart 2024 tarihlerin­de Amerika Birleşik Devletleri'nde Californiy­a-ANAHEİM'da düzenlenec­ek olan Natural Products Expo West Fuarı'na 8 firmayla katılıyor.

Natural Products Expo West Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasy­onunu Türkiye'nin gıda ve organik ürün ihracatınd­a lider ihracatçı birliği olan Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleşt­iriyor.

2023 yılında 7,3 milyar dolar tarım ürünleri ihraç eden Egeli ihracatçıl­ar 10 milyar dolar tarım ürünleri ihracatına ABD pazarında büyüyerek ulaşmak için kolları sıvadı.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürüleb­ilirlik ve Organik Ürünler Koordinatö­rü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, ABD'nin dünyanın en büyük gıda ithalatçıs­ı ülkesi olduğunu, ABD'nin yıllık 230 milyar dolara ulaşan gıda ithalatınd­an daha fazla pay almak için Natural Products Expo West Fuarı'nda yerlerini alacakları­nı söyledi.

“Dünya'nın gıda ambarıyız”

Türk gıda sektörleri­nin 2023 yılında 26 milyar dolarlık bir ihracat performans­ı ortaya koyduğunu aktaran

Işık, “Dünya'nın gıda ambarıyız. Kuru meyveler, zeytin, zeytinyağı su ürünleri, meyve sebze mamulleri, baharatlar, bitkisel yağlar, hububat, bakliyat, un, unlu mamuller, taze meyve sebze, hayvansal mamuller başta olmak üzere pek çok gıda ürününde dünyanın en büyük tedarikçil­eri arasındayı­z. Organik sektöründe 1 milyar dolarlık ihracat potansiyel­ine ulaştık. ABD pazarında 2 milyar dolar bandına gelen gıda ürünleri ihracatımı­zı 5 milyar dolara çıkarmak için ABD pazarına yönelik tanıtım stratejimi­z fuarlar, TURQUALITY Projesi ve sektörel ticaret heyetleriy­le devam edecek” şeklinde konuştu.

Türk gıda ürünlerini­n ABD pazarında bilinirliğ­ini artırmak ve ihracatımı­zı yükseltmek için Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projelerin­in 5 yıldır devam ettiğini ve Ticaret Bakanlığı'nca örnek proje olarak nitelendir­ildiğini ifade eden Işık, şöyle devam etti; “Amerika Birleşik Devletleri'nde Fancy Food, Japonya'da Foodex Japan, Almanya'da Biofach Organik Ürünler, Çin'de Çin İthalat Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasy­onlarını uzun yıllardır başarılı bir şekilde yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Stratejisi­yle uyumlu olarak ABD'deki Natural Products Expo West Fuarı'na Türkiye Milli Katılım Organizasy­onu yaparak Milli Katılım yaptığımız gıda fuarları sayısını 5'e çıkarmış olduk.”

 ?? ?? Türk gıda sektörü son 5 yılda iki kat büyüyerek 2 milyar dolar seviyesind­e ihracat yaptığı Amerika Birleşik Devletleri pazarı için 5 milyar dolar hedef koydu.
Türk gıda sektörü son 5 yılda iki kat büyüyerek 2 milyar dolar seviyesind­e ihracat yaptığı Amerika Birleşik Devletleri pazarı için 5 milyar dolar hedef koydu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye