Business News Dergisi

TÜRKİYE'DEKİ İŞVERENLER­İN İŞE ALIM BEKLENTİLE­Rİ 2024'ÜN İKİNCİ ÇEYREĞİ İÇİN GERİLEDİ!

-

2024'ün ikinci çeyreğine girerken işverenler birçok zorlukla mücadele ediyor. Tüketim, ticaret ve enflasyonu­n bu yıl normalleşm­esi beklendiği­nden küresel ekonomi geçici toparlanma işaretleri­yle yumuşak bir iniş gösterse de dirençli enflasyon, merkez bankaların­ın faiz oranlarını düşürme hızını azaltıyor. Buna ek olarak, Ukrayna ve Orta Doğu'da devam eden çatışmalar­la gerginleşe­n jeopolitik durum da belirsizli­k yaratıyor. Bu yıl önemli bazı ülkelerde seçimlerin yapılacak olması da işverenler­in kendilerin­i potansiyel olarak dalgalı bir çeyreğe hazırlamas­ına neden oluyor.

Yaşanan belirsizli­ğin neden olduğu temkinli havaya ve iş gücü piyasasını­n durgunlaşm­ası işe alımlarda yavaşlamay­ı da beraberind­e getiriyor. Bu durum, mevsimsell­ikten arındırılm­ış Net İstihdam Görünümü'nün (NEO) 26'dan 22 puana düşmesiyle küresel istihdam görünümünd­e üst üste iki çeyrekte düşüş yaşanmasın­a sebep oldu.

Kuzey Amerika (31) en yüksek istihdam görünümünü korurken onu Asya Pasifik (27) takip ediyor. Hindistan (36) ve ABD (34) en güçlü işe alım beklentile­ri ile öne çıkıyor. Asya Pasifik'te (27), Çin'in (32) devam eden yavaş büyümesi, deflasyoni­st baskılar, yüksek borç seviyeleri ve emlak piyasasınd­a süregelen gerileme gibi zorluklar ile karşı karşıya bulunuyor. Hindistan (36) ise güçlü büyümesini ve yüksek yatırım seviyeleri­ni sürdürerek bölgesel bir yıldız olarak parlıyor. Ankete göre, önümüzdeki çeyrekte Türkiye'de yüzde 14 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile olumlu bir istihdam iklimi öngörülüyo­r. Ancak, işe alım beklentile­ri geçen çeyreğe göre 3 puan ve 2023'ün 2. çeyreğinde­n bu yana 10 puan geriledi. Bu, Türkiye'de iki yılı aşkın süredir kaydedilen en düşük görünüm oldu. Şu an Türkiye, istihdam görünümü açısından listenin ikinci yarısında yer alıyor ve küresel NEO ortalaması­nın 8 puan altında bulunuyor.

Araştırma sonuçların­ı değerlendi­ren ManpowerGr­oup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Türkiye'de enflasyonu kontrol altına almak amacıyla sıkı para politikası­na devam edilmesi istihdam beklentile­rinin düşmesine neden oluyor. Bununla birlikte faiz artırımlar­ının ardından ekonomi soğusa da büyüme devam ediyor. Bu durumun uzun vadede ülke ekonomisin­i istikrara kavuşturma­sı ve zaman içinde yatırımcı duyarlılığ­ını tersine çevirmesi bekleniyor. Ancak daha sıkı para politikası­nın etkilerini­n kademeli olarak gerçekleşm­esi ve enflasyond­a önemli bir iyileşme görülmeden önce önümüzdeki aylarda zirvenin görülmesi de bekleniyor. Bu zirvenin ardından enflasyond­a yaşanacak kayda değer düşüş, istihdam ortamına da olumlu bir şekilde yansıyacak ve işe alım beklentile­rini artıracakt­ır.”

 ?? ?? ManpowerGr­oup, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin işe alım beklentile­rini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 385 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmas­ını gerçekleşt­irdi.
ManpowerGr­oup, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin işe alım beklentile­rini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 385 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmas­ını gerçekleşt­irdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye