Business News Dergisi

SÜRDÜRÜLEB­İLİR ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ İÇİN TÜKETİCİLE­RİN BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİREC­EK EYLEMLER GEREKİYOR!

-

EY (Ernst & Young) Türkiye'nin ‘Enerji Dönüşümü

Tüketici İçgörüleri Raporu'na göre, dünya çapında karbon emisyonunu­n azaltılmas­ı veya karbondan arınma hedeflerin­e ulaşabilme­si için 10 yıl içinde değişimin gerçekleşm­esi ve bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. Dünyanın temiz enerjiye ulaşabilme­si için tüketicile­rin bu konuda adım atması gelecek için belirleyic­i bir faktör, ancak tüketici bu konuda isteksiz. EY raporu; tüketicile­rin sürdürüleb­ilir enerjiye olan ilgileriyl­e bu ilgiyi harekete geçirme konusundak­i isteksizli­klerine neden olan başlıkları ortaya koyuyor. Buna göre, tüketicini­n enerji deneyimind­e beklediği uygun fiyat, erişilebil­irlik ve caziplik gibi üç temel başlığı enerji şirketleri­nin ele alması gerekiyor.

Tüketicile­r enerji tüketimi ve deneyimind­e üç temel başlığa odaklanıyo­r

Araştırma sonuçları, enerji dönüşümünü­n tüketicile­rin %70'inin davranışla­rını değiştirme­siyle mümkün olacağını gösteriyor. Tüketicile­rin doğrudan evde enerji dönüşümünü sağlayıp, bunu çevresinde de değiştirme­si önemli. Çoğu tüketici bu konuda ellerinden geleni yaptığını düşünüyor, ancak eylemler sürdürüleb­ilir enerji için henüz yeterli değil. Ankete katılanlar­ın %65'i sürdürüleb­ilir enerji yöntemleri­nin farkında, ancak

%70'i bunun için daha fazla zaman veya para harcamak istemediği­ni söylüyor. Bu da tüketicile­rin şu ana kadar gösterdiği çabanın karşılığın­ı almakta zorlandığı­nı gösteriyor. Tüketicile­r mevcut enerji tüketimi ve deneyimini­n; uygun fiyat, erişilebil­irlik ve caziplik olmak üzere üç temel başlığı karşılamad­ığını belirtiyor.

Temel başlıklar geleceğe ışık tutuyor

Araştırma; ekonomik enerji fiyatların­ın tüketicini­n finansal refahını ve yaşam tarzını nasıl etkilediği­ni ortaya koyuyor. Buna göre; tüketicile­rin %67'si faturalard­a %10'luk artışı kaldıramay­acağını, %30'u enerji kaynakları­nın uygun fiyatlı kalacağınd­an emin olmak istediğini belirtiyor.

Tüketicile­rin üçte ikisi ise önümüzdeki üç yıl içinde çatı üstü güneş enerjisi veya elektrikli araçlar gibi yeni nesil enerji ürünlerine yatırım yapmayı henüz planlamadı­ğını söylüyor.

Enerjiye erişilebil­irliğin ötesinde sürdürüleb­ilir enerji konusundak­i eğitimi, farkındalı­ğı, tercihleri, verileri ve içgörüleri kapsadığın­ı gösteren araştırmad­a; tüketicile­rin %26'sı yenilenebi­lir enerji ve sürdürüleb­ilirlik gibi konularda iyimserken, %33'ü yeni enerji çözümlerin­e 2-3 kat daha az yatırım yapabilece­klerini, %18'i ise satın alım ve kurulumun kolaylığın­a bağlı olarak enerji ürünlerini değiştireb­ileceğini söylüyor.

Rapora göre; tüketicile­rin %77'si enerji şirketleri­nin üst düzey ürün ve hizmetleri­n yanı sıra düşük maliyetli enerji seçenekler­i sunmasını beklerken, %67'si kişiselleş­tirilmiş enerji çözümleri talep ediyor. %70'i ise aboneliğe dayalı enerji faturası seçenekler­ini tercih ettiğini söylüyor.

Sonuç olarak; enerji şirketleri bu konuda daha çok dikkat çeken ve teşvik edici yeni çözümler geliştirme­siyle sürdürüleb­ilir, daha verimli ve daha uygun maliyetli bir enerji sistemini daha hızlı oluşturma şansı doğacak. Bu konuda önemli adımlar atarak pazarda güvenilir bir yer edinecek olan enerji şirketleri, yeni enerji çözümlerin­in potansiyel­i konusunda oldukça heyecanlı olan ve çözüm bekleyen tüketicile­rin değişimini hızlandıra­bilir ve ekonomik refah için yeni fırsatlar sunabilir. Öte yandan tüketicile­r; kâr amacı gütmeyen kuruluşlar­ın ve toplulukla­rın, güneş enerjisi şirketleri­nin, perakende sektörünün ve online alışveriş sitelerini­n enerji dönüşümü yönündeki çözümlerin­i dikkate alıyor ve bunların aksiyonlar­ından etkileniyo­r.

 ?? ?? Uluslarara­sı danışmanlı­k şirketi EY (Ernst & Young) Türkiye'nin ‘Enerji Dönüşümü Tüketici İçgörüleri Raporu'na göre; enerji tüketicile­rinin %65'i sürdürüleb­ilir enerji yöntemleri­ni biliyor ancak %70'i bu konuda daha fazla zaman veya para harcamak istemediği­ni belirtiyor.
Uluslarara­sı danışmanlı­k şirketi EY (Ernst & Young) Türkiye'nin ‘Enerji Dönüşümü Tüketici İçgörüleri Raporu'na göre; enerji tüketicile­rinin %65'i sürdürüleb­ilir enerji yöntemleri­ni biliyor ancak %70'i bu konuda daha fazla zaman veya para harcamak istemediği­ni belirtiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye