Business News Dergisi

ŞİRKETLER, KÜRESEL VERGİ REFORMUNUN ÇİFTE VERGİLENDİ­RMEYE YOL AÇMASINDAN ENDİŞE EDİYOR!

-

Uluslarara­sı danışmanlı­k, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young), 47 ülkeden 1000 profesyone­lin katıldığı 2024 Uluslarara­sı Vergi ve Transfer Fiyatlandı­rması Araştırmas­ının sonuçların­ı yayımladı. EY araştırmas­ı, dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar için kritik işlevleri olan uluslarara­sı vergilendi­rme ve transfer fiyatlandı­rması konularına ışık tutarak önemli bulguları gözler önüne seriyor.

Araştırmay­a katılanlar­ın %84'ü küresel vergi reformunun bir sonucu olarak, "orta" veya "önemli" derecede çifte vergilendi­rme riskiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyor. %71'i ise küresel asgari vergilerin transfer fiyatlandı­rması politikala­rı üzerinde "orta" veya "önemli" derecede etkisi olacağı konusunda hemfikir.

Katılımcıl­arın %75'i teknolojin­in verimsiz kullanımın­ı, %67'si zayıf veri kalitesini en büyük zorluk olarak görüyor. %73'ü ise gelişmiş bir operasyone­l transfer fiyatlandı­rması teknolojis­ine yatırım yapmanın risk yönetimind­e “orta” veya “önemli” derecede iyileşme sağlayacağ­ına inanıyor.

Şirketler, aynı zamanda enflasyon, tedarik zincirinde­ki değişimler ve jeopolitik gelişmeler gibi çeşitli dış baskılarla da mücadele ediyor. Araştırmay­a katılanlar­ın %77'sine göre enflasyon, önümüzdeki üç yıl içinde transfer fiyatlandı­rması politikala­rı üzerinde etkili olacak, yine katılımcıl­arın %51'i ise enflasyon nedeniyle yüksek faiz oranlarını­n şirketler arası borç fiyatlandı­rmasını etkilediği­ni düşünüyor.

Tedarik zincirleri­ndeki değişiklik­ler ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedeflerin­e yönelik taahhütler de daha fazla zorluk yaratıyor. Ankete katılanlar­ın %42'si, kuruluşlar­ının son üç yılda jeopolitik sorunlar nedeniyle üretimi bir yerden başka bir yere taşıdığını, %39'u değişen vergi politikala­rıyla bağlantılı değişiklik­ler yaptıkları­nı belirtiyor. Katılımcıl­arın sadece %28'i ESG politikala­rını hesaba katarak transfer fiyatlandı­rmasını değiştirmi­şken, %70'inden fazlasının henüz ESG hedeflerin­i karşılamak için tedarik zinciri değişiklik­lerini değerlendi­rme sürecinde olduğu görülüyor.

EY 2024 Uluslarara­sı Vergi ve Transfer Fiyatlandı­rması Araştırmas­ının en dikkat çekici bulguların­dan biri de peşin fiyatlandı­rma anlaşmalar­ına (APA) olan ilginin çarpıcı biçimde artması oldu. Matrah Aşındırma ve

Kâr Aktarımı (BEPS) 2.0 dünyasında daha fazla değer yaratmak üzere bu anlaşmalar­ın gelecekte kendileri için "çok yararlı" olacağını söyleyenle­rin oranı iki kattan fazla arttı.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı, Uluslarara­sı Vergilendi­rme Hizmetleri Lideri Ateş Konca konuyla ilgili değerlendi­rmesinde şunları söyledi: “Küresel vergi reformunun uygulanmas­ıyla ilgili süreç ve konular, vergi departmanl­arını zorlamaya devam ediyor. Araştırmay­a katılan yöneticile­rin büyük bir çoğunluğu, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Matrah Aşındırmas­ı ve Kâr Aktarımına İlişkin Kapsayıcı Çerçeve (BEPS) projesi kapsamında, çifte vergilendi­rme riskiyle karşı karşıya oldukların­ı söylüyor. Pillar 2 (İkinci Sütun) kapsamında olan çok uluslu şirketler, %15 oranında yeni bir küresel asgari vergi ile karşı karşıya. Ayrıca, gerek Pillar 2 (İkinci Sütun) kapsamında açıklanan asgari vergilerin uygulandığ­ı bir vergi ortamına, gerekse raporların kamuya açıklanmas­ıyla ilgili daha şeffaf bir dünyaya geçiş; şirketleri, vergi otoriteler­inin taleplerin­i ve İkinci Sütun hesaplamal­arını yönetmek için verilerini standartla­ştırmaya itiyor. İyileştiri­lmiş standart veriler, işletmeler­in iş yükü taleplerin­i karşılamal­arına ve potansiyel vergi anlaşmazlı­klarını etkili bir şekilde yönetmeler­ine yardımcı olacaktır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye