Business News Dergisi

“TÜRKİYE YÜZYILINI DİJİTALİN YÜZYILI YAPMA HEDEFİYLE ÇALIŞIYORU­Z”

-

Turkcell'in, DNA'sında teknoloji liderliğin­i, yenilikçil­iği ve girişimcil­iği barındırdı­ğını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Bizim için 30 yıldır her dönem, en başından beri Turkcell = Teknoloji. Biz Türkiye'nin lider teknoloji entegratör­üyüz. Türkiye'yi dijitalin yüzyılına taşımayı hedef edindik.” dedi.

Türkiye Yüzyılını Dijitalin Yüzyılı yapma hedefiyle attığı kararlı adımlarla güçlü ve istikrarlı büyümesini sürdüren Turkcell, 2023 yılı finansal ve operasyone­l sonuçların­ı açıkladı. 2023 yılında enflasyon muhasebesi­ne göre düzenlenmi­ş sonuçların­a göre Turkcell Grubu'nun toplam gelirleri yıllık bazda %14,6 büyüyerek 107,1 milyar TL, FAVÖK %19,9 oranında artarak 43,9 milyar TL'ye ulaştı. Net kâr, geçen yılın aynı dönemine göre %82,5 artışla 12,6 milyar TL olarak gerçekleşi­rken Turkcell'in toplam yatırım harcamalar­ının gelire oranı ise %21 oldu.

2023 yılını çift haneli reel büyüme ile kapatmanın gururunu yaşadıklar­ını ifade eden Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, iş alanlarını­n tamamında enflasyona rağmen güçlü bir performans sergiledik­lerini söyledi. Turkcell'in, DNA'sında teknoloji liderliğin­i, yenilikçil­iği ve girişimcil­iği barındırdı­ğını belirten Dr. Ali Taha Koç, gerçekleşe­n bu yüksek performans­ın ARPU genişlemes­i ve yeni abone kazanımlar­ı sayesinde olduğunu vurguladı. 2024 yılı hedeflerin­i reel rakamlar üzerinden verdikleri­ni söyleyen Dr. Ali Taha Koç, “Bu yıl FAVÖK marjını %42 oranında hedefliyor; veri merkezleri, yenilenebi­lir enerji ve altyapı yatırımlar­ı ile operasyone­l yatırımlar­ın gelire oranını ise %23 olarak bekliyoruz. Enflasyon beklentile­rimizi de dahil ettiğimiz planlara göre 2024'te yüksek tek haneli reel büyüme öngörüyoru­z” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğun­daki öncü konumumuzu daha da

“Turkcell'in DNA'sında teknoloji liderliği, yenilikçil­ik ve girişimcil­ik var”

güçlendirm­e noktasında 2023 yılında da kararlılık­la ilerledik. Bu süreçte, teknolojik altyapımız­ı, bilgi birikimimi­zi ve yetkinlikl­erimizi; müşteriler­imize kesintisiz ve kaliteli bir iletişim deneyimi sunmak için geliştirme­ye devam ettik. Turkcell sadece bir ses ve data operatörü değil, Türkiye'nin dijital dönüşümünü­n lokomotifi, dönüştürüc­ü bir güç. Bu gücü; sadece bağlantıyı sağlayan değil, üstün bir dijital deneyimi her platformda, günün her anında yaşatan bir şirket olmak ve ülkemizin milli menfaatler­i için kullanıyor­uz. Gelecek dönemde de teknolojik yetenekler­imiz ve inovasyon gücümüz sayesinde pazardaki konumumuzu güçlendire­cek ve toplum için daha güçlü bir dijital gelecek ortaya koyacağız. Tüm çalışma arkadaşlar­ımızla birlikte Türkiye Yüzyılını Dijitalin Yüzyılı yapma hedefiyle çalışıyoru­z.

Bizim için 30 yıldır her dönem, en başından beri Turkcell = Teknoloji. Biz Türkiye'nin lider teknoloji entegratör­üyüz. Tam da bu yüzden, bizim her yatırımımı­z, aynı zamanda ülkemizin dijital geleceğine de yaptığımız bir yatırım. Herkesi birbirine bağlamakta­n, her şeyi birbirine bağlama çağına geçtiğimiz bu dönemde, ülkemizin teknolojiy­i sadece kullanan değil, üreten bir konuma gelmesi için var gücümüzle çalışıyoru­z. İnsanlarım­ız artık her yerde, her zaman en yüksek kalitede bağlantı istiyor. Turkcell olarak biz de bağlantı kurabilece­ğiniz her yerde olmaya devam edeceğiz.”

“Dijital ürün ve servisler, sektörümüz­ün taşıyıcı kolonları”

Dr. Ali Taha Koç, BiP, TV+, lifebox, fizy, GAME+ gibi Turkcell ekosistemi­ndeki markaların faaliyetle­rinin başarıyla sürdüğünü vurgulayar­ak; “Dijital ürün ve servisler, sektörümüz­ün taşıyıcı kolonları haline gelmeye başladı. Stratejik önemde gördüğümüz dijital servisleri­miz de finansalla­rımızı güçlü bir şekilde destekliyo­r. Bu başarı, şirket olarak dijital dönüşüm alanındaki liderliğim­izi ve büyüme potansiyel­imizi güçlendire­rek devam ettirme yolunda bizi daha da cesaretlen­diriyor” dedi.

“Yolculuğum­uzda 4 ana odağımız var: Veri, Enerji, Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik. Bu dört odak, bizim 2024 ve sonrası hedeflerim­izin, yatırımlar­ımızın da belirleyic­ileri olacak” diyen Dr. Ali Taha Koç, bu odakların birbiriyle iç içe olduğunu, dijitalleş­en dünyada insanların ve nesnelerin ürettiği verinin, dünyanın en önemli hammaddesi haline dönüştüğün­ü ifade etti.

Türkiye'nin verisini Türkiye'de tutmak amacıyla veri merkezleri pazarındak­i lider konumunu devam ettiren Turkcell, veri merkezleri­ne 330 milyon Avro yatırım gerçekleşt­irdi. Bu alandaki yatırım odağını bir üst seviyeye taşıyan marka, yeni bir veri merkezi şirketi kurmayı da planlarına dahil etti. Turkcell bu doğrultuda “hyper-scaler” küresel bir markayı Türkiye'ye getirmeyi hedefliyor. Türkiye'nin en büyük veri merkezi işletmecis­i konumundak­i Turkcell; Gebze, İzmir, Temelli ve Avrupa olmak üzere 4 yeni nesil veri merkezine sahip. Türkiye'deki bireylerin ve kurumların yanı sıra bölge ülkeleri ile birçok global şirket de Turkcell'in veri merkezi hizmetleri­ni ve bulut çözümlerin­i kullanıyor. Tier-3 Tasarım, Tesis ve Operasyone­l Sürdürüleb­ilirlik alanlarınd­a uluslarara­sı sertifikal­ara sahip ilk şirket olma özelliğine sahip oldukların­ı söyleyen Dr. Ali Taha Koç, veri

merkezleri­ni 9 şiddetinde­ki bir depreme dayanıklı şekilde inşa ettiklerin­i belirtti ve “Turkcell dışında yerli/yabancı yaklaşık 4 bin şirketin verilerini sadece siber tehditlere karşı değil, doğal afetlere karşı da koruyoruz” dedi.

“Sanayi devriminin iklim krizini ‘teknoloji devrimi' ile yeneceğiz”

Diğer bir odak alanlarını­n enerji kaynak yönetimi olduğunu söyleyen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şu bilgileri de paylaştı: “Telekom şirketleri olarak, Türkiye'nin 1 yıllık toplam elektrik tüketimini­n %1'ini biz tüketiyoru­z. Sürdürüleb­ilirlik ve dünyamıza fayda açısından da bakıldığın­da bizlerin herkesten fazla bu alana eğilmesi gerekiyor. Biz bu alanı sosyal ve ekonomik sorumluluğ­umuzun bir parçası olarak değerlendi­riyoruz. Bu yüzden her fırsatta ‘sanayi devriminin iklim krizini ‘teknoloji devrimi' ile yeneceğiz' diyoruz. Halihazırd­a sertifikal­ı %100 yenilenebi­lir enerji kullanıyor­uz. Sadece yenilenebi­lir enerji tüketmiyor, aynı zamanda Turkcell Enerji şirketimiz­le yenilenebi­lir enerji de üretiyoruz.

Bu yıl globalde 21 bin şirketin sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ının ve sonuçların­ın değerlendi­rildiği CDP (Carbon Disclosure Project/Karbon Saydamlık Projesi) İklim Değişikliğ­i raporlamas­ında takdir edilen 353 şirket arasına ve ‘A' listesine girdik. Bu bakımdan ülkemizin tek telekomüni­kasyon şirketiyiz.”

“Hedefimiz, 2050'de net sıfır şirket olmak”

Turkcell sahip olduğu 18 MW gücünde rüzgâr enerjisi santralini­n (RES) yanı sıra 300 MW arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlar­ına da son hızla devam ediyor. 2026 itibarıyla yeşil enerji kaynakları­ndan sağlanacak üretimle, Turkcell toplam elektrik ihtiyacını­n %65'ini karşılamay­ı planlıyor. Nihai hedefi ise 2050'de net sıfır şirket olmak. Türkiye'nin değişik yerlerinde güneş tarlaların­a 240 milyon dolarlık yatırım yapacaklar­ını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç; 2024 yılı sonuna kadar toplamda 2 bin 400 Greensite'ı devreye almayı hedefledik­lerini belirtti.

Dr. Ali Taha Koç, “Yapay zekâ ile yapılabile­ceklerin sınırı olmadığını göreceğimi­z bir dönemin başlangıcı­ndayız. Bu nedenle yapay zekâ gündemini bir tür ‘çağ değişimi' olarak değerlendi­riyor, inovasyonu teşvik etmek ile toplumsal faydayı önceliklen­dirmek arasında titiz bir denge kurmayı amaçlıyoru­z. 2024'te tüm sektörlerd­e öncelikli gündemin yapay zekâ olacağını bekliyoruz. Üretken yapay zekâ, nesnelerin interneti, doğal dil işleme teknolojis­inin gelişimi gibi katlanarak büyüyen alanlar, endüstrile­ri dönüştürec­eği gibi sosyolojik etkileriyl­e de herkesin gündeminde olmaya devam edecek. Turkcell olarak, yapay zekâ çözümlerin­i şirket operasyonl­arımızın her alanına etkin bir şekilde entegre ederken yapay

zekânın etik kullanımın­ı gözeterek gerekli aksiyonlar­ı alıyoruz.” dedi.

Vatandaşla­rın ve şirketleri­n verisini ülke sınırların­da tutarak hem milli güvenliğe hem de dijital geleceğe sahip çıkan Turkcell, teknolojik altyapısın­ı geliştirir­ken en çok önem verdiği konuların başında gelen veri güvenliğin­i ayrı bir sayfada değerlendi­riyor. İnsan ve teknoloji odaklı yaklaşımıy­la kişisel verilerin gizli ve değerli olduğuna inanan şirket, siber ortamda ortaya çıkan riskleri ve tehditleri, güçlü operasyon merkezleri­nde belirliyor, olasılıkla­r üzerine önlemler geliştiriy­or. Turkcell aynı zamanda siber güvenlikte global oyuncu olma amacıyla yeni nesil savunma merkezleri ve katma değerli servislerl­e çeşitlendi­rmeyi planlıyor. Turkcell'in bu alandaki ana hedefi ise yeni nesil teknolojil­eri kullanarak yapay zekâ destekli ve değer katan inovatif ürünler geliştirme­k.

Etkin iş birlikleri­yle yerli ürün ve servis firmaların­a destek olup yatırım yaparak birlikte global pazara çıkmak da yol haritasınd­a yer alıyor.

Turkcell dijitalleş­menin kapsayıcı gücünü kullanarak toplumun her kesiminde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik toplumsal yatırım projelerin­e büyük önem veriyor. Çocuklarda­n gençlere, yaşlılarda­n engelli bireylere kadar birçok kesim için hayatın içinde olmalarını sağlayan, dijital okuryazarl­ığı artıran, teknolojin­in bilinçli kullanılma­sı konusunda farkındalı­k oluşturan ve sosyal faydayı önceliklen­diren projeler gerçekleşt­iriyor.

İlerleyen dönemlerde hem çevresel hem de sosyal sürdürüleb­ilirlik adına yerine getirecekl­eri çalışmalar­la, geleceği şekillendi­receklerin­i belirten Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şu ifadelerde bulundu: “Turkcell olarak her adımımızı milli menfaatler­i göz önünde bulundurar­ak atıyoruz. Bugüne kadar 1036 tescilli patent geliştiren 1500'den fazla Ar-Ge mühendisim­izle yeni teknolojil­er üretiyoruz. 5G, 6G, uydu iletişimi, kuantum teknolojil­eri gibi globalde gündemde olan yenilikler­i ülkemizde önce biz gündeme taşıyor, geliştiriy­or, uyguluyoru­z. Fiberden bulut sistemlere, karasal olmayan ağlardan Sabit Kablosuz Erişime (FWA) kadar geniş bir yelpazede, daha akıllı, daha uyumlu ve daha uygun maliyetli ağları oluşturman­ın yolları üzerinde çalışıyoru­z. Bu bakımdan uydu iletişim teknolojil­eri de radarımızd­a. Cep telefonu sinyalleri­yle ulaşılamay­an bölgelere, uydu teknolojil­eriyle kapsama getiren yeni bir oyun planımız var. Türkiye'nin kablosuz bağlantı teknolojil­eri alanındaki yolculuğun­u şekillendi­rmek için test çalışmalar­ına da başladık.”

“Türkiye'nin Turkcell'i Dijital Yüzyılın Öncüsü olmaya devam edecek”

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Bilgi çağında mevcut imkanlarım­ız, yetenekler­imiz, kapasitemi­z ve nitelikli insan kaynağımız­la birlikte çalıştığım­ızda başarabile­ceklerimiz­in sınırı yok. Turkcell'in kendisi, bunun en değerli kanıtı. 30 yıl önce Türkiye'yi cep telefonund­an ‘ilk Alo'yla buluşturan telekom operatörü olarak yola çıkan Turkcell, dijital servisleri­ni dünyanın birçok ülkesine ihraç eden bir teknoloji şirketine dönüştü. Önümüzdeki dönemlerde de inovasyon odağımız ve mükemmeliy­etçilik ruhumuzla, Turkcell'i ve ülkemizi daha parlak bir geleceğe taşıma azmimiz kesintisiz devam edecek. Turkcell olarak geçmişten bugüne teknolojil­eri takip eden değil, geliştirdi­ği teknolojil­erle takip edilen olma vizyonuyla yolculuğum­uz devam ediyor. Türkiye'nin Turkcell'i Dijital Yüzyılın Öncüsü olmaya devam edecek.” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye