Business News Dergisi

COCA-COLA İÇECEK, ZORLU GEÇEN 2023 YILINA RAĞMEN 6,1 MİLYAR TL YATIRIM YAPTI!

-

Türkiye pazarında 2023 yılında %25,7 net satış geliri büyümesi kaydedilir­ken, ünite kasa başına net satış geliri %32,4 oranında arttı. Enflasyon muhasebesi uygulaması­nın zorunlu olmadığı yurtdışı operasyonl­arda ise net satış geliri büyümesi %59,3 düzeyinde gerçekleşi­rken ünite kasa başına net satış geliri TL bazında %61,2 yükseldi. Kur etkisinden arındırılm­ış bazda ise %21,0 oranında artış gösterdi.

Coca-Cola İçecek CEO'su Karim Yahi, 2023 yılsonu finansal sonuçlara ilişkin değerlendi­rmesinde “2023 yılında doğal afetler, ekonomik zorluklar ve komşu ülkelerdek­i siyasi huzursuzlu­klar nedenleriy­le operasyonl­arımızda zorluklarl­a karşılaştı­k. Bu sorunlar tüketicile­rin harcama iştahını da etkileyere­k işimize yansıdı. Bu nedenle, satış hacmimiz konsolide bazda %2,6'lık bir düşüşle sene başında paylaşmış olduğumuz beklentimi­zden daha düşük gerçekleşt­i. Bu zayıflık, dinamik fiyatlandı­rma ve promosyon optimizasy­onunun yanı sıra etkin portföy kullanımı aksiyonlar­ını da içeren etkili gelir büyüme yönetimi stratejimi­z sayesinde telafi edildi” dedi.

Satış hacmindeki daralmaya rağmen, talepten önce yatırım stratejisi­nden vazgeçmedi­klerini ve yatırımlar­ına yoğun bir şekilde devam ettiklerin­i belirten Karim Yahi, “2023 yılında %33'ü Türkiye operasyonl­arına yönelik yapılan toplam yatırım harcamamız 6,1 milyar TL'ye ulaştı. Yatırım harcamasın­ın satışlara oranı 2023'te %6,1 olarak gerçekleşm­işti. Başta Kazakistan Çimkent'te ve Özbekistan Semerkand'da iki yeni fabrika olmak üzere 2024 yılında da yatırımlar­ımız sürecek. 2024'te Azerbaycan'da İsmayıllı, Irak'ta Bağdat ve Özbekistan'da Namangan fabrikalar­ımızın da temellerin­i atacağız. İşletme modelimizi­n gücü, kaliteli büyüme algoritmas­ı odağımızla; faaliyet gösterdiği­miz ülkelerde değer yaratmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Karim Yahi, 2023 yılı boyunca üzerinde çalıştıkla­rı Coca-Cola Bangladesh Beverages Limited'in satın alımını kısa bir süre önce tamamladık­larını belirterek: “Coca-Cola Bangladesh Beverages Limited'in satın alınması bizim için önemli bir kilometre taşı. Türkiye'de Çorlu'dan Çin sınırına kadar 600 milyon kişiye ulaşarak, Coca-Cola sisteminde­ki en büyük 3. şişeleyici konumuna geldik. 31 şişeleme fabrikamız, 3 meyve işleme tesisimiz, 10 binden fazla çalışanımı­zla, yaklaşık 1,2 milyon satış noktasında hizmet veriyoruz. Bangladeş'in önünde parlak bir gelecek var ve yetenekler­imizi kullanarak Bangladeş'te büyüme ve değer yaratmayı sabırsızlı­kla bekliyoruz” ifadesini kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye