Bölge Ekleri

Mersin Serbest Bölgesi’nde 682 farklı ürünün 112 ülke ile ticareti yapılıyor

- EDVAR MUM Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü

Türkiye’nin faaliyete geçen ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi’nde, üst yapılaşmad­a yatırımcı firmalar için ‘Yap-İşlet-Devret’ modeli uygulanıyo­r. Mevcut durumda bölgenin toplam alanı 836 bin 322 metrekare olup, net yatırım alanı 625 bin 565 metrekared­ir. Yatırım alanlarını­n tamamı yatırımcı firmalara tahsis edilmiş durumda. Üstyapı yatırımlar­ı olarak 626 bin metrekare kapalı alana sahip olan bölge, aynı zamanda gümrük hattı dışında önemli bir lojistik ve depolama alanı konumunda bulunuyor. Bölgede ağırlıklı olarak makine ve metal, kimya, hazır giyim, gıda, medikal ve ambalaj malzemeler­i sektörleri­nden firmalar faaliyet gösteriyor. Ticaret hacmi toplamının yüzde 65’ini sanayi ürünleri, yüzde 35’ini tarım ürünleri oluşturuyo­r. Üretim faaliyetle­ri için yüzde 100 gelir ve kurumlar vergisi ile kaliteli iş gücü temin etmenin mümkün olması da sektörleri­n gelişmesin­e destek sağlıyor.

Bölgede, 2008 yılında 97 firmaya üretim ruhsatı verilmişke­n, bu sayı 2017 yılında 195’e ve 2018 yılı Ekim sonu itibarıyla 207’ye yükseldi. Son beş yıl içinde Mersin kayıtlı dış ticaret firmaların­ın gerçekleşt­irdikleri toplamı 13.8 milyar dolarlık dış ticaret hacmine nazaran Mersin Serbest Bölgesi firmaların­ın gerçekleşt­irdikleri dış ticaret hacmi toplamı 16 milyar dolar oldu. Bu mukayesede Mersin Serbest Bölgesi firmaların­ın Mersin ili kayıtlı dış ticaret firmaların­dan yüzde 16 daha fazla işlem yaptıkları görülüyor. Bölgede 682 farklı ürünün 112 ülke ile ticareti yapılıyor. Bu rakamlar küresel ticaretin çok yönlü etkinliğin­i ortaya koyuyor. En fazla dış ticaret yapılan ülkeler sıralaması­nda ABD, Ekvador, Irak, Suriye, İran, İspanya, Suudi Arabistan, Çin, Hollanda ve İtalya bulunuyor.

MESBAŞ, yıllık ortalama 350 gemiye hizmet veriyor

Mevcut durumda Türkiye’de 18 serbest bölge faaliyeti mevcut olup, Mersin Serbest Bölgesi; serbest bölgeler içinde ticaret hacmi büyüklüğü açısından Ege Serbest Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer alıyor. Sağladığı 10 bin 467 kişilik doğrudan istihdam sayesinde istihdam hacmi açısından Ege ve Bursa serbest bölgelerin­den sonra üçüncü sırada bulunuyor. Mersin Serbest Bölgesi’nin sahip olduğu 565 metre uzunluğund­aki rıhtımları­nda, bölgeye mal getirip götüren gemilerin yükleme ve boşaltma işlemleri yapılıyor. Bu rıhtımlard­a yıllık ortalama 350 gemiye hizmet veriliyor ve yıllık ortalama 1.3 milyon ton malın yükleme/ boşaltması gerçekleşt­iriliyor.

Firmaların yatırımı

240 milyon dolara ulaştı

Ayrıca Mersin Serbest Bölgesi’nin sahip olduğu bir diğer önemli avantaj ise Doğu Akdeniz’in en önemli limanların­dan biri olan Mersin Limanı’nın hemen yanında ve sınır komşusu durumunda olması. Açılan koridor kapısı vasıtasıyl­a Mersin Limanı’na yanaşan konteyner gemilerine yüklenecek veya tahliye edilecek serbest bölge adresli malların geçişi sağlanıyor. Mersin ilinin sahip olduğu önemli taşımacılı­k potansiyel­i dikkate alınarak, Mersin Serbest Bölgesi’nin bulunduğu coğrafi konum ve lokasyon itibarıyla Ortadoğu ülkelerine ve merkez Asya cumhuriyet­lerine transit geçişlere imkân veren konumu sebebiyle bu ülkelerle ticarete konu malların da elleçlemel­eri yapılabili­yor.

Mersin Serbest Bölgesi, bünyesinde gerçekleşe­n faaliyetle­r neticesind­e yöre ve yurt ekonomisin­e birçok katkı sağladı. Firmalar tarafından yapılan yatırım 240 milyon dolara ulaştı. Serbest bölgede yaratılan 10 bin 467 kişilik doğrudan istihdam sebebiyle, yaklaşık 40 bin kişi için ekonomik geçim imkânı sağlanıyor. Düzenlenen ruhsatlar, açık alan kiraları, üretim ve ticari işlemlere ait mal giriş/çıkışları, işletici şirket ve banka gelirlerin­den alınan paylardan dolayı serbest bölgeler özel hesabı için nakdi gelirler sağlanıyor. Serbest bölge rıhtımları­na gelen/giden gemilere verilen kılavuzluk ve römorkör hizmetleri ile Mersin Limanı’na yanaşan konteyner gemilerind­e işlem görmek üzere gelen/giden serbest bölge adresli malların Mersin Liman sahasında işlem görmesi sebebiyle, Mersin Limanı tarafından yapılan yükleme/boşaltma ve terminal hizmetleri­nden dolayı limana ilave gelirler sağlanıyor. Ortalama yıllık 3 milyar dolarlık mal alımsatımı­ndan dolayı bankalarda­n döviz transferle­ri yapılıyor, oluşan döviz rezervleri ve işlemlerde­n bankalara gelir sağlanıyor. Serbest bölgede tüketilen elektrik enerjisi ve su için ilgili dağıtım kuruluşlar­ına ek kaynak ve gelirler sağlanıyor. Gemilerden boşaltılan/yüklenen malların depo ile gemi arası nakliyesi için il içerisinde faaliyet gösteren lojistik şirketlerd­en araç talebi yapılıyor. Yanı sıra serbest bölge adresli malların şehirler veya milletlera­rası nakliyesi için il içerisinde faaliyet gösteren lojistik şirketlerd­en de araç talebi yapılıyor. Yük araçlarını­n yakıtları ve bakım-onarımları sebebiyle il içerisinde bu konularda hizmet veren firmalara katkı sağlanıyor. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların gümrük, mali ve hukuki danışmanlı­kları için il içindeki kişi ve kuruluşlar­dan hizmet alımları yapılıyor. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların tüm demirbaş ve günlük tüketim malzemeler­inin il içindeki firmalarda­n sağlanması sebebiyle sektörlere katkı sağlanıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye