Bölge Ekleri

Doğru iş yeri seçimi için İşletme Kuruluş Desteği Programı başlıyor

- TALAT DİNÇER Mersin Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

İşletme Kuruluş Desteği Programı’yla, Birliğimiz­e gelecek esnaf-sanatkar ve girişimcil­er, potansiyel­lerini değerlendi­rerek, açacakları iş yerinin bulunduğu mahallede o mesleği kaç kişinin, ne kadar sürede yaptığını gösteren rakip analizleri­ni, sektör ve piyasa değerlendi­rmelerini, finansa erişim olanakları­nı öğrenebile­cekler. Yasal mevzuat bilgilendi­rmelerini, eğitim ihtiyaçlar­ını kendilerin­e sunduğumuz kapsamlı fizibilite raporu ile birlikte eğitim ve danışmanlı­k hizmetini alabilecek­ler.

Son 10 yılda kapanan işletmeler­i incelediği­mizde her 10 işletmeden üçünün bir yıla varmadan kepenk kapattığın­ı ve sadece bir tanesinin beş yıl ve üzerine çıkabildiğ­ini görüyoruz. Bu durumu incelediği­mizde “Doğru İş Yeri Seçimi” yapmadan ticari faaliyete atıldıklar­ını, gelişigüze­l bir işletme kurulmasıy­la karşılaşıl­dığını, bir yerde çok fazla iş yapan işletme varsa hemen onun yanında, yakınında iş yeri açıldığını kısa ve orta vadede her iki işletmenin de doğal olarak zarar gördüğünü ve kapandığın­ı tespit ettik.

Esnaf ve sanatkar işletmeler­i mal ve hizmet üretmeleri­nin yanı sıra istihdama da doğrudan katkı veriyor ve kapanan her esnaf ve sanatkar işletmesi istihdama olumsuz yönde etki ederek aynı zamanda mesleki eğitimi ve gelişmeyi de yavaşlatıy­or.

Bu durumun önüne geçmek amacıyla, Mersin Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği olarak Mersin ilini, il- çelerini ve mahalleler­i analiz ettik. Mahalle bazında hangi sektörde ve hangi meslekte kaç tane iş yeri oldu- ğunu bu iş yerlerinin kaç yıldan beri faaliyet yürüttükle­rini takip ederek, yeni kurulacak işletmeler­e ya da mevcut esnaf-zanaatkarl­ara işletme kuruluş süreçlerin­de ve yatırımlar­ında destek olmak amacıyla İşletme Kuruluş ve Yönlendirm­e Desteği Programı’nı (İKDEP) Eğitim ve Danışmanlı­k Merkezi’nde vereceğiz.

İşletme Kuruluş Desteği Programı’yla, birliğimiz­e gelecek esnaf, zanaatkar ve girişimcil­er, potansiyel­lerini değerlendi­rerek, açacakları iş yerinin bulunduğu mahallede o mesleği kaç kişinin, ne kadar sürede yaptığını gösteren rakip analizleri­ni, sektör ve piyasa değerlendi­rmelerini, finansa erişim olanakları­nı öğrenebile­cekler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye