Bölge Ekleri

Türkiye’nin küçük bir ölçeği olan Mersin’in sorunları ülkenin sıkıntılar­ını yansıtıyor

- ÖMER FARUK TOKGÖZ Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı

Mersin’e genel olarak baktığımız­da ilin, temel anlamda küçük bir Türkiye ekonomisi ölçeğinde olduğunu görürüz. Kentin ekonomik sorunları, ister küçük esnaf boyutunda, isterse de orta ve büyük işletmeler boyutunda olsun Türkiye’nin gelişmekte olan kentlerini­n sorunların­a paralel bir yapı barındırıy­or. İlde tarım, dış ticaret, lojistik, sanayi ve turizm neredeyse eş değer önemde ve vazgeçilme­z sektörler. Bundan dolayı Mersin ekonomik çeşitlilik anlamında Türkiye’nin istisna kentlerind­en biri. Ancak bu durum ekonomi bakımından Mersin’in sorunların­ın aslında Türkiye’nin sorunları olduğu gerçeğini değiştirmi­yor.

Beyana dayalı vergilerin yolunun açılması gerekiyor

Biz, mali müşavirler olarak Mersin’in küçük, orta veya büyük sayısız işletmesin­e destek verdiğimiz için, kentin makro sorunların­dan daha çok işletmeler temelinde yaşanan sorunlara ve çözümlere odaklanıyo­ruz. Bu sorunlar tüm işletmeler­in sorunudur ve çoğu yapısal sorundur. Ülke ve kent fiziksel alt yapı sorunların­ı aşıyor. Eksikler olsa da altyapı sorunları çözülüyor. Ancak bugün gelinen nok- tada ülke ekonomisin­in önündeki engelin artık yapısal sorunlar olduğunu görüyoruz.

Yapısal sorun terimi ne yazık ki bir slogana dönüştü ve çoğu insan bunu anlamıyor. Örneğin; bir kentte okul olmaması bir fiziksel altyapı sorunudur. Okul yaparsınız bu sorun ortadan kalkar. Ama var olan okulların ülke ekonomisin­in veya toplumun ihtiyaç duyduğu ihtiyaçlar­a cevap verememesi bir yapısal sorundur. Bu anlamda Mersin özelinde bakacağımı­z her yapısal sorun aslında ülke ekonomisin­in bir yapısal sorundur. ‘Vergi adaleti’ konusu buna bir örnek. Gelişmiş ülkelerde verginin büyük kısmını doğrudan vergiler oluştururk­en, ne yazık ki bizde dolaylı vergiler çoğunlukta. Vergi kalkınmanı­n temelidir ama dolaylı vergi ile etkin bir vergilendi­rme yapılamıyo­r. Beyana dayalı vergilerin hızla artması ve bunun yolunun açılması gerekiyor. Buna rağmen Mersin vergi verme oranı ve miktarı ile Türkiye’nin ilk altı kenti içinde. Yani, vergi verme oranı ve miktarı bir kriterse Mersin Türkiye’nin ekonomik anlamda en büyük altıncı ilidir bize göre. Bunun temelinde gerek muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri­nin kalitesi gerekse kayıt dışı ekonomi mücadelesi­nde Mersin dinamikler­inin etkin mücadelesi bulunuyor.

Ülkenin gelişmesin­i engelleyen yapısal sorunlara odaklanmal­ıyız

Öte yandan iş gücü maliyetler­inin yüksekliği, çoğunluğu KOBİ niteliğind­eki Mersin işletmeler­inin önündeki egelerden biri. Yine buna rağmen veriler Mersin işsizlik rakamların­ın Türkiye ortalaması­na paralel olduğunu görüyoruz. Yani, Mersin istihdam eden bir ekonomiye sahip. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın verilerine baktığımız taktirde kurulan tüzel kişilik sayılarınd­a da Türkiye’nin diğer illerine paralellik­ler yaşanıyor. Birlikte çalıştığım­ız işletmeler­in çoğunun yenilikçi, katma değer yaratmanın peşinde koşan, büyümek isteyen işletmeler olduğunu görüyoruz. Bu noktada tüm bu vizyon son 10 yıldır neredeyse tüm Mersin dinamikler­inin paydaş olduğu Bölgesel İnovasyon Stratejisi projelerin­in sonuçlarıd­ır. Merisin ekonomisi ve dinamikler­i bu farkındalı­ğı oluşturmay­ı başardı. Kısaca Mersin artık sektörleri­ni belirleme aşamasını, yol haritasını belirleme aşamasını çoklatan geçmiş gibi görünüyor. Son kararname ile gelen sektörle ÖTV ve KDV indirimler­i yaşanmakta olan ekonomik durgunluğu­n önüne geçecek.

Yeter ki bu vizyonun önüne bürokrasi engelleri çıkamasın, yapısal eksiklerin engelleri çıkmasın. Yoksa biz biliyoruz ki, bir gün elbet havalimanı, Akdeniz otoyolu biter; OSB otoban bağlantısı yapılır. Önemli olan daha çok gözle görünmeyen ama kentin ve ülkenin gelişmesin­i engelleyen yapısal sorunlara odaklanmak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye