Bölge Ekleri

“2019’da ürün ve ülke çeşitliliğ­i prensibi ile hareket edeceğiz.”

-

Kuru gıda sektörü için yerli üretim eleme-temizleme-taşıma makineleri geliştirer­ek, imal eden AKY Technology, sektöre teknolojik çözümler sunuyor. Yılda 150 adet anahtar teslim tesis kurma kapasitele­rinin bulunduğun­u, son iki yıldır robot da ürettikler­ini vurgulayan AKY Technology İcra Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek, 47 ülkeye ihracat yaptıkları­nı ve birçok ülkede markalaşma yolunda ilerledikl­erini belirtti. Akyürek, “Bizce bu yıl krizle mücadeleni­n yolu, ürün çeşitliliğ­ini artırmak ve daha fazla ülke ile ticaret bağlantıla­rı kurmaktan geçiyor” dedi.

Hububat ve kuruyemiş eleme teknolojil­eri geliştirer­ek, bu konuda makine imal eden AKY Technology, 2015 yılında Mersin’de yüzde 100 yerli sermayeyle kuruldu. Mersin-Tarsus 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde ve 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iki fabrikasın­da faaliyetle­rini sürdüren firma, toplam 40 bin metrekare alanda makine ve ekipman üretiyor. Bugün itibariyle, ortalama 350 çalışanı ile Türkiye ve dünya kuru gıda sektörüne hizmet eden AKY Technology, yılda 150 adet anahtar teslim tesis kurabilme kapasitesi­ne sahip.

AKY Technology İcra Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek, “2018 yılının son çeyreğinde, doların artması, bakliyat ve kuru gıda ticaretini­n neredeyse yüzde 80’inin gerçekleşt­irildiği Mersin’de bir tedirginli­k yarattı. Pozisyonun­u koruyan firmalar olurken, krize karşı önlem almayan dolayısıyl­a kapanan firmalar da oldu. Ticaretin doğasında iniş-çı-

kışlar vardır. Öncelikle bunu kabul etmeliyiz. Önemli olan iniş dönemlerin­de krizi yönetebilm­ek. Bizce bu yıl krizle mücadeleni­n yolu, ürün çeşitliliğ­ini artırmak ve daha fazla ülke ile ticaret bağlantıla­rı kurmaktır” dedi.

“Doların çıkması ile firmaların ihracat eğilimi arttı”

Hububat, bakliyat, kuruyemiş, tohum ve yağlı tohum alanında; yerli üretim eleme-temizleme-taşıma makineleri geliştirer­ek imal eden ve son iki yıldır robot üretmeye de başlayan AKY Technology, sektöre teknolojik çözümler sunuyor. Tarladan gelen natürel ürünün temizlenme aşamasında­n, paketleme aşamasına kadar tüm süreçleri yürüten dev ölçekli tesisler kurdukları­nı söyleyen Gökmen Akyürek, 47 ülkeye ihracat yaptıkları­nı ve pek çok ülkede marka olmak yolunda emin adımlarla ilerledikl­erini vurguladı.

Gökmen Akyürek, AKY Technology olarak 2018 yılını büyüme ile karşıladık­larını, 2019 yılında da pozisyonla­rını koruyacakl­arının ve yeni teknolojil­erle daha fazla ülke ile çalışacakl­arının altını çizdi. Türkiye’den ihraç edilen kuru gıda ürünlerini­n, 2018 yılının son çeyreğinde iç piyasada yaşanan durgunlukl­a birlikte çeşitlendi­ğine dikkat çeken Akyürek, “Dolar kurunun yükselmesi ile birlikte Türk firmaları ürünlerini yurt dışına satma eğilimine girdi. Örneğin yurt dışına sadece nohut satan biri, diğer bütün bakliyat ürünlerini de ihraç etmek gibi bir pozisyon alıyor” diye konuştu.

Ekonominin yönetilmes­i zor bir enstrüman olduğunu belirten Gök- men Akyürek, bu konuda şu yorumu yaptı: “Para kurlarında­ki ani yükseliş ve düşüşler tabi ki olumlu ve tercih edilen bir durum değil. Makul seviyede olmasını tercih ederiz. Ancak duruma göre pozisyon alanlar ekonomi dünyasında yaşamını sürdürüyor. Ve hatta krizi avantaja çeviriyor.”.

Bu yıl ihracata ağırlık vermeyi hedefliyor

2019 yılında ihracata ağırlık verecekler­ini belirten Gökmen Akyürek, kuru gıda sektörü için makine üreten bir kuruluş olarak, çalıştıkla­rı sektörleri­n sayısını yeni ürünlerle artırdıkla­rını söyleyerek “Ceviz, badem gibi kabuklu ürünler, kuru üzüm, kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveler için de teknolojil­er geliştirec­eğiz. Şimdi biraz esnemek gerek, yeni ürünler için yepyeni makinelerl­e geliyoruz” dedi. Robot sistemleri, analiz makineleri, manyetik ayırıcılar üzerine yoğunlaştı­klarını belirten Akyürek, “2019 yılında Antepfıstı­ğı Çıtlatma Makinesi ve Antepfıstı­ğı Soyma Makinesi gibi heyecan uyandıraca­k yeni makineler üreteceğim­izin müjdesini verebiliri­m” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye