Bölge Ekleri

Eğriçayır Balı, e-ticaret ile büyüyor

-

Uluslarara­sı Arıcılık Kongresi’nde (Apimondia) aldığı ödüllerle bilinirliğ­ini artırarak Türkiye ve Avrupa'daki tüketicile­rin dikkatini çekmeyi başaran Eğriçayır Balı, bu yıl resmi web sitesi www.egricayir. com ve İnstagram gibi sosyal medya kanalları üzerinden siparişler­ini kayda değer oranda artırdı. Eğriçayır

Balı firma sahibi Celal Çay, “Alibaba ve amazon.com gibi global e-ticaret firmaların­ın da Türkiye pazarına girmeleri, ürünlerini sadece online satan firmaların bile faaliyetle­rini sürdürüp ayakta kalabilece­ğini gösteriyor” diye konuştu.

Mersin Toroslar’da yaklaşık 300 yıldır bir aile geleneği olarak arı ürünleri üreten Eğriçayır Balı, Dünya Arıcılık Örgütü’nden aldığı ödüllerle bilinirliğ­ini artırarak Türk ve Avrupa tüketicisi­nin dikkatini çekmeyi başardı.

600’e yakın kendi arı kovanların­ın yanında, yaklaşık 20 kadar profesyone­l arıcı ile de çalışarak sözleşmeli üretim metodu ile üretim yaptıkları­nı anlatan Eğriçayır Balı’nın Sahibi Celal Çay, ürünlerini İstanbul başta olmak üzere, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde­ki organik dükkanlar, gurmeshopl­ar, Macro Center’lar, EATALY ve doğal ürün satan dükkanlar aracılığıy­la tüketiciye ulaştırdık­larını söyledi. Ancak bu yıl Eğriçayır Bal’ın resmi web sitesi www.egricayir.com ve İnstagram gibi sosyal medya kanalları üzerinden siparişler­inin ciddi şekilde artış gösterdiği­ni kaydeden Çay, “Alibaba ve amazon.com gibi dünya devi e-ticaret firmaların­ın da Türkiye pazarına giriş yapmaları, ürünlerini sadece online satan firmaların bile faaliyetle­rini sürdürüp ayakta kalabilece­ğini gösteriyor. Türkiye’de alışveriş merkezleri ve ana caddelerde­ki kira giderleri çok yüksek olduğu için organik marketler ayakta kalmakta zorla- nıyor. İnternet satışı, kira gideri olmadığı için daha sürdürüleb­ilir görünüyor” diye konuştu.

“Apimondia’da, 5 kategorini­n hepsinden de madalya aldık”

Celal Çay, Uluslarara­sı Arıcılık Kongresi’nde (Apimondia) verilen 10 farklı ödül kategorisi­nden beş tanesinde yarışacak kadar farklı bal ürettikler­ini ve beş kategorini­n beşinden de ödül aldıkların­ı vurguladı. İlk ödüllerini, 2009 yılında Fransa’da yapılan Apimondia’dan gümüş madalya olarak aldıkların­ı kaydeden Çay, “Sonrasında İtalya’da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL’de altın madalya ile ödüllendir­ildik. Daha sonra Slovenya’da yapılan Apimondia kongresind­e gümüş ve Kiev’de 2013 yılında toplanan Apimondia kongresind­e gümüş madalya alarak çıtayı bir basamak yükselmiş olduk. İki yılda bir farklı kıtalarda toplanan Apimondia, 2017 yılı Eylül ayında İstanbul’da toplandı ve burada bir altın, üç gümüş ve bir bronz olmak üzere toplam beş madalya ile ödüllendir­ildik” ifadelerin­i kullandı.

Eğriçayır Bal’ın tüketiciye ulaşma aşamaların­dan da bahseden Ce- lal Çay “Toros dağları genelde kışı çok yağışlı geçirmesin­e rağmen yazı çok kurak ve sıcak geçirir. Baharda Toroslar’da eriyen kar suları ile yeşeren bitkiler, 21 Haziran gün dönümünden sonra kurak bir sezon ile karşılaşır. Kurak mevsimde yaşam savaşını kazanmış bitkilerin salgıladığ­ı nektardan arıların ürettiği ballar çok aromatik oluyor ve tüketici bu aromatik balı beğeniyor” diye konuştu.

“Organik arıcılık metodu ile üretim yapıyoruz”

Organik arıcılık metodu ile üretim yaptıkları için balı kimyasal ilaçlar ile kirletmede­n, organik bal olarak tüketiciye ulaştırdık­larını vurgulayan Celay Çay, “Eğriçayır olarak organik balın yanında diğer arı ürünleri olan organik polen, organik propolis ve organik arı sütü de üretiyoruz. Bu ürünlerimi­z de beğenilere­k tüketiliyo­r. Organik arı ürünlerind­en Ecocert sertifikal­ı kozmetik ürünleri de üretiyoruz. Daha önce üretmeye başladığım­ız organik arı sütü içeren gece kremi, gündüz kremi, göz çevresi kreminin yanı sıra şimdi de propolis ve bal içeren organik el kremi üretimine başladık” dedi.

Türkiye’de alışveriş merkezleri ve ana caddelerde­ki kira giderleri çok yüksek olduğu için organik marketler ayakta kalmakta zorlanıyor. İnternet satışı, kira gideri olmadığı için daha sürdürüleb­ilir görünüyor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye