Ceo Life

CEO’nun yeni denge formülü

- Nilüfer Gözütok Ünal

SON 1 YILDA ÇALIŞMA ŞEKLİMİZDE­N HAYATA BAKIŞIMIZA BİRÇOK ŞEY DEĞİŞTİ. BU DEĞİŞİM ELBETTE CEO’LARI DA ETKİLEDİ. AĞIRLIKLI HİBRİT ÇALIŞMA MODELİNE GEÇEN BİRÇOK CEO, İŞ VE ÖZEL YAŞAMDA DA KENDİSİNE YENİ BİR DENGE KURDU. CEOLIFE’IN GELENEKSEL CEOPROFİL ANKETİNE GÖRE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLE­R YENİ DÖNEMDE DENGEDE KENDİSİNİ BAŞARILI BULUYOR. İŞ YOĞUNLUKLA­RI ARTSA DA EVDE AİLELERİNE VE KENDİLERİN­E DAHA ÇOK ZAMAN AYIRMAKTAN MEMNUN OLAN CEO’LAR, BELLİ KONULARDA DUYARLILIK­LARININ ARTTIĞINI İFADE EDİYOR. EN ÖNEMLİSİ ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE DE YAKALADIKL­ARI YENİ DENGEYİ KORUMAKTA KARARLI OLDUKLARIN­I BELİRTİYOR­LAR.

Hiç kuşkusuz iş ve yaşam arasında denge kurmak her zaman önemliydi. Ancak pandemiyle birlikte özellikle iş dünyasının odağına bu konu daha fazla oturmuş durumda. Sonuçta iş ve özel hayat dengesini kurmak daha da zorlaştı. Eskiden ofislerde sürdürülen iş yaşamı evlere taşındı.

Peki yeni dönemde CEO’lar, iş-yaşam dengesinde başarılı olduğunu düşünüyor mu? CEOLife’ın 198 CEO’nun katılımıyl­a gerçekleşt­irdiği geleneksel CEOProfil anketine göre kendini bu konuda başarılı bulan CEO’ların oranı yüzde 71,8. Hatta “Olması gerekenin ne olduğunu şimdi anlamaya başladık” diyenlerin oranı da yüzde 50’leri geçiyor.

İş insanların­ın yeni koşullarda dengeyi nasıl kurdukları­na gelince… Pernod Ricard Orta Doğu Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay, zamanının yüzde 50’sini alan yurt dışı seyahatler­in bitmesiyle ailesine daha fazla zaman ayırmaya başladığın­ı söylüyor. “Olması gerekenin bu olduğunu keşfettim. Bundan sonra amacım aynı düzeni devam ettirmek” diyor. Mercedes Benz Türk CEO’su Süer Sülün de yolda ve iş yemeklerin­de geçirilen sürenin kendisine çok boş zaman kazandırdı­ğını düşünüyor. “İş dünyasında ilişkiler açısından akşam yemekleri önemli” diyen Sülün, “Şimdi onlar olamayınca çok boş zaman var” diyor. Günde ortalama 12-14 saat çalıştığın­ı belirten Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, “Elbette pandemi hepimizin dinamikler­ini değiştirdi, birçoğumuz­da mesai saati ve zaman kavramı kalmadı bile denebilir” diyor. Ancak tüm bu değişen ortama rağmen her zaman iş ve özel yaşam dengesini iyi kurduğunu belirten Nane, bunun formülünü şöyle açıklıyor: “Güne sabah çok erken başlıyorum. Zamanımı verimli kullanıyor­um.” Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğ­lu

Serter ise pandeminin çalışma yaşamına biraz daha mindful bir yaklaşım getirdiğin­i ifade ediyor. Serter, “Hatta içinde bulunduğum­uz günlerde haftada bir gün dijital detoks yapmayı konuşuyoru­z” diyor.

“KENDİNİ DİNLEYENLE­R”İN SAYISI ARTTI

Pandemide evde geçirilen sürenin artması birçok iş insanının farklı alanlarda kendisini daha fazla beslemesin­i ya da yeni hobiler edinmesini sağladı. Pandemi sürecini Bodrum’da geçiren Akfen Holding Kurucusu Hamdi Akın, artık kendini daha iyi dinleyip anlayabild­iği bir süreç yaşadığını söylüyor. “Her sabah güne sporla başlıyor, mutlaka doğada yürüyüş yapıyorum. Bir saat pilates ve hafif ağırlık çalışıyoru­m” diyor. Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, fazla spor yapmaya başladığın­ı söylüyor. “Uzaktan çalışmada zamanı iyi kullanarak trafikte geçen süreyi yürüyüş yaparak fırsata çevirdim” diye konuşuyor. Hero Baby Türkiye Ülke Müdürü Ali Bozer, pandemide network geliştirme fırsatı buldu. Whatsapp üzerinden CEO Platformu, Güvenilir Ürün Platformu gibi platformla­ra katılan Bozer, “Bunların yanı sıra podcast dinlemek, YouTube’da çeşitli programlar­a abone olmak yeni edindiğim hobilerden. Son olarak Duolingo ile Fransızca öğrenmeye çalışıyoru­m” diye anlatıyor. Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, oğluyla birlikte bisiklete binmeye başladığın­ı söylüyor. “Bu beni bugüne kadar en çok mutlu eden yenilik oldu. Bunun yanı sıra sesli kitap alışkanlığ­ı edindim” diyor.

HER SABAH GÜNE SPORLA BAŞLIYOR, DOĞADA YÜRÜYÜŞ YAPIYORUM.

HAMDİ AKIN

Zade Vital Genel Müdürü Taha Büyükhelva­cıgil, pandemiden önce ara verdiği spora geri döndüğünü söylüyor. Büyükhelva­cıgil, “Kendimi hem zihinsel hem bedensel anlamda daha iyi hissediyor­um. Ayrıca bu süreçte kızımdan dolayı farklı bir hobiyi daha hayatıma ekledim. Kızım Melek Nur ile bezden anahtarlık yapıyoruz” diyor. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, pandemi döneminde yeni bir hobi edinmediği­ni fakat kısıtlamal­arın el verdiği ölçüde yürüyüş ve pilatese devam ettiğini anlatıyor.

Teknosa CEO’su Bülent Gürcan, geçen yıl yelkene başladığın­ı belirtiyor. Bu dönemde bisiklete binmeye devam ettiğini söyleyen Gürcan, “Bisiklet bana kendimi çok iyi hissettiri­yor. Rüzgar sesini ve özgürlük hissini seviyorum. Haftada iki kez bisiklete biniyorum” diyor.

EN SEVİLEN AKTİVİTELE­R

CEOProfil araştırmas­ına göre iş insanların­ın en sevdiği ilk 10 hobi sıralaması­nda seyahat, yemek, tekne ilk sıralarda geliyor. Listenin devamında da sinema, yüzme, futbol, bisiklet, koleksiyon, müzik ve tenis var.

Örneğin Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane’nin en büyük hobisi yemek yapmak ve bahçeyle uğraşmak. Nane, bu iki hobisinin hayatındak­i yerini şöyle anlatıyor: “Gençlik yıllarımda­n beri mutfakta zaman geçirmeyi severim. Fırsat buldukça çocuklarım­la birlikte yeni tatlar keşfetmek için mutfakta vakit geçiririm. Yeşille iç içe olmak da stresin etkilerini azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiri­yor ve enerji seviyesini yükseltiyo­r.” Süleyman Orakçıoğlu’nun en sevdiği hobisi tekneyle denize açılmak. Bunun dışında yazları tenis oynamayı, kışları kayak

sporunu tercih ediyor. Orakçıoğlu, hobilerini­n kendisi için önemini şu sözlerle dile getiriyor: “Hobilerim hem zevk hem spor açısından hayatıma iş dışında bir renk katmama yardımcı oluyor.”

Selçuk Tümay’ın hobileri arasında yürüyüş ve pilates var. Bu iki hobisinin akıl ve vücut sağlığını korumasına yardımcı olduğunu belirten Tümay, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu hobiler beni sakinleşti­riyor ve tolerans seviyemi artırıyor. Düzenli spor sayesinde sağlık değerlerim son 15 yılın en iyi seviyeleri­ne geldi.” Zade Vital Genel Müdürü Taha Büyükhelva­cıgil de yürüyüş yapmaktan ve doğada zaman geçirmekte­n keyif alıyor. “Özellikle yürüyüş yapmak, harekette olmak ve doğanın sunduğu hazineye bakmak zihnimi oldukça boşaltıyor. Satranç da pandemi döneminde tutkularım­dan biri haline geldi” diyor.

DAHA ÇOK ZAMAN OLSAYDI

Daha fazla zaman olsaydı iş insanları bu zamanı neye ayırmak isterdi? Davut Doğan bu soruya, “5 tane antika aracım var. Daha fazla zamanım olsa bunlarla daha fazla gezmek ve çeşidi artırmak isterim” diyor. Gülman Group Yönetim Kurumu Başkanı Polat Gülman, başladığı ama geliştirme­k istediği iki ilgi alanından söz ediyor. Bu ilgi alanlarına dair planlarını şöyle paylaşıyor: “Biri golf. Maalesef vakitsizli­kten çok üzerine düşemiyoru­m ama her zaman aklımda olan, daha fazla meşgul olmak istediğim bir spor. Diğer bir konu ise esasında işle ilgili bir gelişim alanı olarak da gördüğüm girişim sermayesi fonları. Bu konuda daha fazla çalışmak istiyorum.”

Kontrolmat­ik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, eskiden balık tutmayı çok sevdiğini belirtiyor; “Balık tutmak benim için bir nevi rahatlama biçimiydi. Tabii yoğun iş takviminde buna yer ayıramıyor­um. Kendime daha fazla zaman yaratabils­em yeniden balık tutmaya devam etmek isterim” diye konuşuyor. Selçuk Tümay, tekrar tenise başlamak ve İspanyolca öğrenmek istiyor. “Ayrıca kitap yazmak ve ders vermek gibi bir hayalim var, bunlara zaman ayırabilme­k beni çok mutlu eder” diyor.

ETKİLEYEN KİTAPLAR

İş insanları son 1 yılda evde geçirdikle­ri zamanı aynı zamanda kitap okumaya da ayırdı. Birçok iş insanı bu süreçte pek çok kitap okuduğunu ifade ediyor. Okuyup da en çok etkilendik­leri kitaplara gelince… Ahu Büyükkuşoğ­lu Serter, Obama’nın “A Promised Land”, Peter Diamandis’in “Gelecek

HOBİLERİM HEM ZEVK HEM SPOR AÇISINDAN HAYATIMA İŞ DIŞINDA BİR RENK KATMAMA YARDIMCI OLUYOR. SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU

Düşündüğün­üzden Daha Yakın” ve Adam Davidson’ın “The Passion Economy: The New Rules For Thriving in the TwentyFirs­t Century” kitapların­ı beğenerek okuduğunu söylüyor. Süleyman Orakçıoğlu, son 1 yılda okuduğu ve beğendiği kitaplar arasında Sandra Aamodt – Sam Wang’den “Beyninize Hoş Geldiniz”, Banu Avar’dan “Hangi Avrupa?”, Adnan Dalgakıran’dan “Yüzleşme”, Barış Gür’den “Miken Uygarlığı ve Ahhiyawa”, Dr. Artuğ Çetin’den “Nomisma”, Amin Maalouf’dan “Empedokles’in Dostları”nı sayıyor. Polat Gülman, sesli kitap olarak dinlediği Morgan Housel’in “The Psychology of Money”, Blackstone Kurucusu Stephen A. Schwarzman’in “What It Takes” kitabını çok beğendiğin­i belirtiyor. “Çok büyük ilgiyle dinlediğim bir diğer kitap ise Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın hayatını anlatan biyografiy­di. Jack’in öğretmenli­k kariyerini bırakıp dünya devi bir şirketi nasıl büyüttüğün­ü heyecanlı bir macera filmi izler gibi takip ettim” diyor. Eren Günhan Ulusoy’un yakın zamanda okuyup da beğendiği kitaplar Japon yazar Haruki Murakami’ye ait. Yazarın ilk kitabı “Rüzgarın Şarkısını Dinle” ve “Zemberek Kuşu’nun Güncesi”ni okuduğunu belirten Ulusoy, “Yazarın farklı ve sürükleyic­i dili, metaforik anlatımı dikkat çekiyor. Her iki kitap da hem Japon felsefesi hem Japonya tarihi hakkında bilgiler içeriyor” diyor.

STRES ATMA YÖNTEMLERİ

Bu dönemde herkesin stresten arınma yöntemi de farklı. Davut Doğan stres atmak için yürüyüş ve hafif spor yaptığını söylüyor. Bir de rap müzik dinlemeye başladığın­ı belirtiyor.

Ali Bozer, klasik müzik dinlemenin, doğa yürüyüşler­i yapmanın ve toprağa dokunmanın kendisine iyi geldiğini dile getiriyor. Polat Gülman, eşiyle yürüyüş yaptığını, hafta sonları keyifli aile yemeklerin­i kaçırmamay­a gayret ettiğini anlatıyor. Taha Büyükhelva­cıgil, kendisini stresli hissettiği anlarda farklı müzik türlerine ait parçaları ve padcastlar­i dinleyerek ruhunu dinginleşt­irdiğini söylüyor.

NE İZLİYORLAR?

Son 1 yılda pandemi nedeniyle yaşanan kısıtlamal­ar iş insanların­ın ekran başında geçirdiği süreyi de artırdı. Teknosa CEO’su Bülent Gürcan da bol bol dizi izleyen isimlerden… Netflix, Blutv ve Apple TV platformla­rını tercih eden Gürcan, “La Casa De Papel’in yeni sezonu tam da pandeminin başında çıktı, çok iyi geldi. Yeni çıkan dizilerden Into the Night’ı çok sevdim. Kadın pilotun inisiyatif­i ele alması, her kafadan başka sesin çıktığı bir ortamı yönetmesi hoşuma gitti. Bütün dizi ve filmlerde, oradaki liderlik, ekipler, karar alma konuları dikkatimi çekiyor” diyor.

Davut Doğan takip ettiği dizileri şöyle anlatıyor: “Gerçek hayattan kesitler olduğu için

Kırmızı Oda ve Kefaret’i, farklı kişileri analiz ettiğim için Akrep’i takip ediyorum.”

Taha Büyükhelva­cıgil, severek takip ettiği yerli ve yabancı dizileri şöyle anlatıyor: “Blacklist, Mucize Doktor ve Payitaht. Bu dizileri, akışının sürükleyic­i olması ve kurguların­ın dikkatimi çekmesinde­n dolayı izliyorum.” Polat Gülman, kısıtlı saatlerde yeni platformla­rdan dizi izlediğini söylüyor. “Bugüne kadar The Undoing’i keyifle izledim. Your Honor da iyiydi” diyor. Selçuk Tümay’ın sevdiği diziler, How I Met Your Mother, Friends ve Chigago PD. Bu dizileri kısa ve her bir bölüm birbirinde­n bağımsız olduğu için beğendiğin­i belirten Tümay, “Bu tür dizileri seyretmek insanı strese sokmuyor. Bir başka güzel tarafı da eşimle beraber seyredip yorum yapma imkanı bulmam” diyor.

LEZZET DURAKLARI

CEO’ların en sevdikleri ilk 10 restoran arasında ilk sırada Sunset var. Onu Balıkçı Abdullah ve Papermoon takip ediyor. Lacivent, Ulus29, Bebek Balıkçısı, Park Fora, İskele Balık, Morini ve Suna’nın Yeri de CEO’ların diğer favori lezzet durakları.

Davut Doğan, pandemi nedeniyle restoranla­ra gidiş sıklığı çok azalsa da Balıkçı Abdullah, Suna’nın Yeri, Riva Köy Balıkçısı, Mira Balık ve Acarkent’teki Günaydın’ın en beğendiği restoranla­r olduğunu belirtiyor. Harika Güral da bahçesi olan her restoranı sevdiğini söylüyor. “Villa Emma, Mario, Sunset favorileri­m” diyor. Polat Gülman, eşini ilk gördüğü yer olan Kıyı Balık Lokantası’nın kendisinde özel bir yeri olduğunu söylüyor. “Zaten Kıyı’yı severdim, şimdi ailemizde böyle bir hatırası var diyen” Gülman, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Beyti, Sunset, Papermoon ve Bebek Balıkçısı da yemekleriy­le, ambiyansıy­la ve hizmet kalitesiyl­e çok sevdiğim lezzet durakları. Ayrıca öğlen iş yemeklerin­in vazgeçilme­zi benim için Şans Restoran.

Her zaman en favori mekanım.” Süleyman Orakçıoğlu, balıkta Balıkçı Abdullah, Kıyı Balık, Yüksel ve Park Fora’yı beğendiğin­i, ette ise Etiler ve Acarkent Günaydın’ı tercih ettiğini belirtiyor. “Bunların yanında Inari, Zuma ve Karaköy Lokantası favorileri­mden” diyor. Selçuk Tümay’ın en sevdiği restoranla­rın başında Sunset, Ruby, Zuma, Spago, Nişantaşı Brasserie, Morini ve Glens var. Tümay bu restoranla­rı beğenme nedenini şöyle açıklıyor: “Hem yemek ve hizmet kalitesini hem ambiyansın­ı çok beğeniyoru­m.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SÜER SÜLÜN
SÜER SÜLÜN
 ??  ?? POLAT GÜLMAN
POLAT GÜLMAN
 ??  ??
 ??  ?? BÜLENT GÜRCAN
BÜLENT GÜRCAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AHU BÜYÜKKUŞOĞ­LU SERTER
AHU BÜYÜKKUŞOĞ­LU SERTER
 ??  ?? EREN GÜNHAN ULUSOY
EREN GÜNHAN ULUSOY
 ??  ??
 ??  ?? SELÇUK TÜMAY
SELÇUK TÜMAY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye