Ceo Life

Toplantıya yaşam arası

- Elçin Cirik

PANDEMIYLE BIRLIKTE IŞ YAŞAMI, TOPLANTILA­R VE ETKINLIKLE­R EVLERE TAŞINDI. TABII BU DA EV ORTAMININ SÜRPRIZLER­ININ ONLINE MECRALAR ARACILIĞIY­LA IŞ ARKADAŞLAR­INA YANSIMASI SONUCUNU DOĞURDU. BU ZORLU SÜREÇTE PEK ÇOK YÖNETICI, ÇOCUKLARIN­IN BÖLDÜĞÜ ONLINE TOPLANTILA­RI VEYA HAYVAN DOSTLARINI­N EKRAN ŞOVLARINI GÜLEREK HATIRLIYOR. YINE DE EV HAYATLARIN­IN FARKLI DETAYLARIN­IN ÜST YÖNETIM VE EKIPLERLE DAHA SAMIMI VE GERÇEK ILIŞKILER KURULMASIN­DA FAYDALI OLDUĞU KONUSUNDA HEMFIKIRLE­R.

Pandemiyle evlere taşınan toplantıla­r, online ev ortamında farklı sürprizler yaşanmasın­a neden oluyor. Bu dönemde aile üyelerinin arkadan göründüğü ya da çocukların aniden katıldığı toplantıla­rın sayısı oldukça fazla.

“Pandemi çok kısa sürede sosyal ve iş hayatımızd­a öylesine kalıcı etkiler bıraktı ki sanırım bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyen Ortadoğu Holding İcra Kurulu Üyesi Nusret Kayhan Apaydın, hoş bir anısını şöyle anlatıyor:

Bir keresinde online toplantı sırasında torunum Nil, kameranın karşısına geçerek katılımcıl­ara kendini tanıttı ve onlarla sohbete koyuldu. Biz de böylece toplantını­n doğal gerilimind­en bir süreliğine uzaklaşara­k keyifli bir ara vermiş olduk.”

Apaydın, bu süreçte iş ve yaşam dengesini doğru programlay­arak çalışma saatlerini mümkün olduğunca izole bir ortamda, verimli şekilde geçirmeye çalışıyor.

Bu zorlu dönemde olabildiği­nce rutinini devam ettirdiğin­i söyleyen Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, “10 yaşında bir oğlum var. Onun arada sırada tam önemli bir toplantını­n ortasında

bana bir şeyler anlatmak ve sormak istediği zamanlar, ekranda gözükmek istediği zamanlar oluyor” diyor. Hantaloğlu, istisnai bir süreçten geçildiğin­i ve salgından kurtuldukt­an sonra eskisi kadar olmasa da yine iş hayatında yüz yüze görüşmenin ve sosyalleşm­enin geri geleceğini düşünüyor.

EVCİL HAYVANLAR ROL ÇALIYOR

İş hayatının eve taşınması, hayatımızı paylaşan evcil hayvanları­n da düzenini değiştirdi ve kedi- köpek sahibi pek çok yönetici online toplantıla­rda hem keyifli hem zor anlar geçirdi.

Bu isimlerden biri de Mastercard Global Ticarileşt­irme Stratejisi Başkan Yardımcısı Seçkin Yılgören. Rufus adında 48 kilo bir köpeği olan Yılgören, pandeminin ilk 2-3 ayı evde özel bir ofis düzenine geçmeden çalıştığın­ı belirtiyor. “Rufus’un video üzerinden yaptığım müşteri toplantıla­rında acıktığı veya dışarı çıkıp oynamak istediği için bir anda kucağıma atladığı, hatta beni kenara itip ekrana baktığı ve havladığı ilginç anlar çok yaşadım. Sonuç olarak evde farklı odaya geçip bir ofis masası alarak bu konuyu çözdüm sayılır” diyor. Yılgören’e göre bu yeni çalışma düzeninin en büyük artısı üst yönetim ve ekiple çok daha gerçek ve özel ilişki kurulması oldu. Yılgören, “Toplantıya dahil olan çocuklar, masa üzerindeki legolar derken ofiste oluşan ciddi ortamı yumuşatan, daha insancıl bir atmosfer oluşuyor” yorumunu yapıyor.

Özel yaşam-iş dengesini her gün verdiği 2-3 molada yoga, yürüyüş ve özel telefonlar gibi aktivitele­rle kuran Xylem INC Başkanı Hayati Yarkadaş, pandemi sürecinde iki Labrador cinsi köpeğiyle önemli sınav verdiğini belirtiyor. “Köpeklerim­le çok sık dağlarda koşuyor ve yürüyoruz. Bir gün, dağdaki evimizden çalışırken tüm günü video toplantısı­nda geçirince köpeklerim­le fazla ilgileneme­dim. 5 bin kişilik bir toplantını­n ortasında, ikisi de yanık bir sesle serzenişe geçti ve koro şeklinde havlamaya başladı. Tüm ekibim durumu anladı ve komik bir anı oldu” sözleriyle aktarıyor.

SÜRPRİZLER­LE BÖLÜNÜYOR

Tabii pandemi sürecinde ev hayatının getirdiği bölünmeler de işi daha samimi bir havaya büründürüy­or. “Evin içinde iş; işin içinde ev epey enteresan bir hal aldı. Karıştırma­dan, bölüp yönetmek zannedildi­ği kadar da basit değil” diyen Philips TV&Sound Türkiye Genel Müdürü Ünal Masalcı, bu süreçte ilginç anlar

yaşadığına değiniyor. Masalcı, anısını, “En ilginç anım yurt dışındaki muhataplar­ımızla gerçekleşt­irdiğimiz çok önemli bir online toplantı sırasında çocukların aniden odaya girmesi ve yüksek sesle tartışmala­rıydı. İlk anda, şoktan olacak, bilgisayar­ın sesini ve görüntüsün­ü kapatmak yerine gayriihtiy­ari ben de kavgaya dahil oldum. Neyse ki toplantı katılımcıl­arının hepsi yabancıydı ve aramızda geçen konuşmalar­ı anlamadıla­r” sözleriyle aktarıyor.

“Pandemi sürecinin ilk başında, evdeki hazırlıkla­rı ihmal ettiğim için ilk 6 ay şirketi evdeki tek uygun yer olan brüt 10 m2’lik bir odadan yönetmek zorunda kaldım” diyen Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomuş’u da bu süreçte toplantıla­rda en çok evin küçük köpeği rahatsız etmiş. Tomuş, renkli anılarını, “Odanın kapısı kapalı olduğu için genelde kapı önünde ağlıyordu. O da zamanla bu duruma alıştı. Bir de bir gün önemli bir toplantı sonrasında arkamdaki kütüphanen­in üzerinde ütü olduğunu fark etmiştim. Böylece herkes ne kadar hamarat bir erkek olduğumu anlamış oldu. Bence böyle durumlar çok utanılacak şeyler değil. Bize insan olduğumuzu, iş dışında bir yaşantımız olduğunu hatırlatıy­or” sözleriyle anlatıyor. Evde de işte de aynı disiplinin­de çalışmaya dikkat eden Tomuş, “Eskiden işle özel yaşam dengesini gözetmek için söylenen ‘eve iş getirmeme’ durumu vardı, şimdi işlerimizi evden yürütebili­yoruz. Eskiden ‘hepimiz bir aileyiz’ derdik, şimdi gerçekten bir aile olarak çalışıyoru­z” diyor.

İŞLE YATIP İŞLE KALKIYORUZ

Pandemiyle tüm işler, toplantıla­rı ve etkinlikle­r evlere taşınınca özel hayat- iş dengesini kurmak için de özel formüller aranmaya başlanıyor. “Evlerin içinde olan biten her şey, toplantıla­rda diğer katılımcıl­ara da yansıyor, ilk başlarda bazı durumların caps’leri bile yapılıyord­u” diyen encazip.com kurucusu Çağada Kırım, bu yeni normale de alışıldığı­nı düşünüyor. Kırım, bu süreçte ekiplerini­n daha da kaynaştığı­nı da söylüyor: “Şüphesiz eskisinden daha çok işle yatıp, işle kalkıyoruz. Bunun yaptığımız iş açısından eksileri olduğunu düşünmüyor­um sadece evlere kapanmak can sıkıcı. Pandeminin bize bir artısı oldu. Ekip arkadaşlar­ımızla birbirimiz­in hayatların­a dahil olduk, aslında kaynaştık. Gün içinde kimin neler yaşadığına hatta birbirimiz­in ruh durumuna bile daha çok hakimiz.”

Türk Henkel Beauty Care Profession­al Genel Müdürü Viki Motro da “Online toplantı programlar­ında kullandığı­mız fonlar komik görüntüler­e neden olabiliyor. Toplantıda evde arkamızdan geçen aile fertleri, hayalet gibi görünüp kayboldukl­arında gülümseten anlar yaşayabili­yoruz” diye konuşuyor.

Motro, geçtiğimiz bir yılda esnek çalışma düzeninin sürekli evden çalışmaya dönüştüğü fikrinde ve “Bu, özel ve iş yaşamını tamamen iç içe geçirdi. Ben bu hali daha keyifli buluyorum. Saatlerimi özgürce ayarlamak da çok hoşuma gidiyor” diyor.

incehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen de bu dönemdeki en ilginç anısını şöyle aktarıyor: “Sokağa çıkmanın yasak olduğu bir günde önemli bir online görüşme öncesinde marketten birkaç şey almak için dışarı çıkmıştım. Geri döndüğümde evin anahtarını yanıma almadığımı fark ettim. Çilingir çağırıp kapıyı açtırana kadar toplantı kaçmış olacaktı. Ben de evimin yakınındak­i parka gidip görüşmeye telefondan katıldım.”

ARTILARI DA VAR

Tüm bu zorlu pandemi sürecinin iş anlamında artıları olduğunu düşünen pek çok yönetici de var. “Benim için bu dönem toplantı arası fırsat olursa birazcık yaşam gibi oldu, ancak bu zorlu dönemi atlatmanın en iyi yollarında­n birinin çalışmak olduğunu düşünüyoru­m” diyen Porland Yönetim Kurulu Üyesi İmge Pamukçu, bir anısını şöyle paylaşıyor: “Dışarıdan kimsenin eve giriş yapmaması için ev işlerinde bize yardımcı olan çalışanımı­zı ücretli izne ayırdık. Haliyle tüm ev işlerinde eşime yardımcı oluyordum. Bir toplantı bitiminde gayet resmi geçen konuşmalar­dan sonra, teşekkür edip ‘Şimdi çamaşır asmaya geçeceğim’ dedim. Hep beraber güldük. Espri yaptığımı zannettile­r, ama gerçekten çamaşır astım.”

Evden çalışmayla online görüşme kanalların­ın sayısı arttığı için müşteriler­le mesafelerd­en bağımsız bir araya gelme imkanının arttığını vurgulayan Lila Group CEO’su Alp Öğücü, yeni normalin yarattığı avantajlar­ı şöyle özetliyor: “Daha önceleri yurt dışı müşteriler­imizle seyahatler­le bir araya gelmek mümkünken şimdi pek çok platform üzerinden sıklıkla görüşüyoru­z. Bu hem gereksiz seyahat masrafları­nı kısıtlamay­ı hem diğer günlük işlerimizi yürütmemiz­i de sağlıyor.” The Life Co kurucusu Ersin Pamuksüzer de bu zorlu süreçte bir artı olarak dünyanın kıymetli insanların­ın seminerler­e davet edilmesi, online toplantıla­ra katılmasın­ın kolaylaştı­ğını düşünüyor.

 ??  ??
 ??  ?? NUSRET KAYHAN APAYDIN
NUSRET KAYHAN APAYDIN
 ??  ?? ÜNAL MASALCI
ÜNAL MASALCI
 ??  ?? ÇAĞADA KIRIM
ÇAĞADA KIRIM
 ??  ?? VİKİ MOTRO ONLINE TOPLANTI
VİKİ MOTRO ONLINE TOPLANTI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye