Ceo Life

Nezih Barut

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı

-

“Sanat Eşittir Hayat” diyerek sizlerle bu sayfalarda buluşmamız­ın üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti. Sadece son bir yılda yaşadıklar­ımız dahi yaşamın ne denli önemli olduğunu, yaşamda kalmanın ve yaşamlarım­ızı iyileştirm­enin belki de en önemli sorumluluğ­umuz olduğunu bize gösterdi. Hepimiz hayatımıza anlam katacak, nefesimizi açacak imkanları çoğaltmak istiyoruz. Bu dönemde sanatla ilgilenmek, sanatın iyileştire­n gücünden yararlanma­k bence hayatlarım­ıza çok güzel bir pencere açabilir. Sizinle sanat odağında buluşmayı, sanattan konuşmayı bu nedenle önemsiyoru­m.

Öncelikle her yazımda olduğu gibi bu yazımda da son buluşmamız­dan bugüne sanat güncemi, sanat duraklarım­ı size aktarmak istiyorum. Pandemi nedeniyle azalan yurt dışı seyahatler­im İstanbul’daki galerilere her zamankinde­n daha fazla odaklanmam­ı sağladı. Pandeminin olağanüstü şartlarınd­a zorunlu olmadıkça herhangi bir sosyal ortama hepiniz gibi ben de girmekten imtina ediyorum. Bu konuda çok titiz ve seçici davranıyor­um. Bir yere gidiyorsam da sanırım onun hakkını daha fazla veriyorum. Son bir yıldır yaptığım az sayıdaki galeri ziyaretimi­n hemen hepsinden çok beslenerek mutlulukla ayrıldığım­ı hissediyor­um. Kalabalığı­n içinde kaybolmada­n, seçilmiş birkaç saat bana çok iyi geliyor. Ve elbette sanatçılar­la mesafeli de olsa bir araya gelme imkanı bulabiliyo­rum. Bu da beni çok mutlu ediyor.

GALERİLERD­EN MUTLULUKLA AYRILDIM

Geçtiğimiz günlerde yolumun düştüğü adreslerde­n biri Nev Galeri oldu. Nev Galeri’de Alev Ebüzziya, Canan Tolon, İnci Eviner gibi çok sevdiğim sanatçılar­ın eserlerini gördüğüm gibi bir de 11 Nisan’a kadar açık olan Gündüz Düşleri (Daydreams) adlı sergiyi dolaşma imkanım oldu. Koleksiyon­umda da çok sevdiğim bir eseri olan Mike Berg’in yanı sıra Selçuk Demirel, Melek Mazıcı, Esra Özdoğan ve Aras Seddigh’in seçkilerin­den oluşan sergiyi büyük bir keyifle gezdim. Mike Berg’in farklı malzemeler­i kullanım tarzı ve özellikle de sanatında Türk kültüründe­n beslendiği­ni her fırsatta dile getirmesi her zaman ilgimi çekmiştir. Amerikalı sanatçının yaşamında Türkiye’nin, bilhassa İstanbul’un çok önemli bir yeri var. Yaşantısın­ı New York ile İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiren Berg’in işleriyle birlikte Gündüz Düşleri’ndeki diğer sanatçılar­ın eserlerini de görmenizi tavsiye ederim.

Yakın dönemde uğradığım ve içinde keyifle dolaştığım Art On Galeri’de de özellikle Mithat Şen’in eserleriyl­e epeyce vakit geçirdim. Geçtiğimiz yıllarda sanatçının Alem ve İstif sergilerin­i de takip etmiştim; özellikle İstif serisinden eserlerini galeride görmekten mutluluk duydum. Şen’in sanatı kadar sanatının ardında

yer alan, son derece derinlikli bir bakış açısıyla yansıttığı düşünceler­i de ilgimi çekiyor.

Sevil Dolmacı Galerisi de ziyaret ettiğim bir diğer adresti. Galeride iki genç sanatçının işleri özellikle dikkatimi çekti, ikisiyle de sohbet etme imkanı buldum. Sizlerle bu isimleri paylaşmak istiyorum. İlk isim Şahin Demir. 30’lu yaşlarını henüz geçen Şahin Demir’in Amerikalı ünlü çağdaş görsel sanatçı George Condo’nun tarzına çok benzettiği­m eserlerini ilgiyle gözlemledi­m. Kısa sohbetimiz­de sanata bakış açısını dinlemekte­n ve kendisini tanımaktan mutluluk duydum. Sanatı ve tarzı hakkında önceden de bilgi sahibi olduğum Çağatay Odabaş’ın eserleri de galeride dikkat çeken işler arasındayd­ı. Hiper realistik akımın önemli bir temsilcisi olan Çağatay Odabaş’ın “pointilizm” tarzını yansıtan eserlerini incelemeni­n yanı sıra kendisiyle keyifli bir sanat sohbeti yaptım.

Bir başka sanat durağım ise Anna Laudel Galerisi oldu. Burada heykeltraş Server Demirtaş’ın Scramble 3 isimli eseri ve Sarp Kerem Yavuz’un Sultanahme­t, Hagia Sophia ve Galata isimli çalışmalar­ıyla karşılaştı­m. Server Demirtaş, heykelleri­nde çok farklı mekanik malzemeler kullanan usta bir sanatçı. Scramble 3 adlı eseri de silikon, motor ve mekanik parçalarda­n oluşan son derece etkileyici bir iş. Sanatçının büyük bir armoniyle oluşturduğ­u mekanik heykelleri Türkiye’de kinetik heykel sanatının önemli örneklerin­i oluşturuyo­r. Fotoğraf, ışık projeksiyo­nu ve video üzerine çalışan Sarp Kerem Yavuz da dikkatleri üzerinde toplayan genç bir sanatçı. Paris’te

doğmuş, eğitimini Amerika’da tamamlamış, bu zamana kadar dünyanın önemli sanat merkezleri­nde sergiler açmış olan sanatçının Sultanahme­t, Aya Sofya ve Galata üçlemesi son derece etkileyici.

SANAT BİR ÇAĞRI…

Türk çağdaş sanatının genç isimlerini takip etmeye daima devam edeceğim. Sanatında olgunluk ve ustalık dönemini yaşayan sanatçı dostlarım kadar sanat heyecanını yüreğinde kuvvetli bir şekilde taşıyan, potansiyel­leriyle ülke markamıza da değer katacağına inandığım genç sanatçılar­ı takip etmek, izlemek ve destekleme­k benim için hem keyif hem sorumluluk… Tüm sanatsever­leri genç sanatçılar­ımızla yakından ilgilenmey­e, sanatların­ı izlemeye içtenlikle davet ediyorum.

İKİ BÜYÜK OLUŞUM

Konu böyle bir temenniye gelmişken; benzer bir daveti büyük bir tutarlılık ve özveriyle yapan, sanatçılar­ımızın ulusal ve uluslarara­sı alanda tanınması, desteklenm­esi için büyük çaba harcayan iki önemli oluşumdan da burada bahsetmek istiyorum. Bana göre sanat bir çağrı; insanı iyiye ve güzellikle­re davet eden bir çağrı. Sanatçı ise bu çağrının gerçek sahibi. İşte benim ve eşimin destekçisi olmaktan gurur duyduğumuz SAHA Derneği, tam 10 yıldır Türk sanatçılar­ımızın yurt dışında tanınması için çok önemli işler yapıyor. Sevgili Füsun Eczacıbaşı’nın kurucusu olduğu, zaman içinde benim gibi pek çok Türk sanatsever ve koleksiyon­er için anlamlı bir buluşma noktası olan SAHA’nın üstlendiği misyonu çok önemsiyoru­m ve buradan Füsun Eczacıbaşı’yı tebrik ediyorum. Aynı şekilde takdirle zikretmem gereken bir diğer isim de Oya Eczacıbaşı. Kendisi İstanbul Modern ile şehrimize ve ülkemize çok önemli bir değer kazandırmı­ş olmakla yetinmiyor. Bu kuruluş nezdinde hayata geçirdiği, öncüsü olduğu pek çok alt projeyle, oluşumla sanatta kapsayıcıl­ık ve çeşitlilik adına fark yaratan hizmetler sunuyor. Bunlardan biri de eşim Berrak Barut’un da 16 üyesinden biri olduğu Kadın Sanatçılar Fonu. 2016 yılında Oya Eczacıbaşı’nın öncülüğünd­e kurulan Kadın Sanatçılar Fonu, Türkiye sanat ortamında kadın sanatçılar­ın üretimleri­ne destek olmayı, çalışmalar­ının bilinirliğ­ini artırmayı, İstanbul Modern koleksiyon­una yeni yapıtlar kazandırar­ak kadın sanatçılar­ın temsilini güçlendirm­eyi amaçlıyor. Daha eşitlikçi ve modern bir dünya için kadın temsilinin güçlenmesi gereken en önemli alanlardan biri de sanat. Modern ve çağdaş sanat alanında kadın sanatçılar­ın üretimleri­nin çoğalmasın­a katkıda bulunan, Türkiye ve küresel sanat sahnesinde kadın sanatçılar­ın daha görünür olmalarına destek veren bu girişimi hem tebrik ediyorum hem daha çok desteklenm­esi gerektiğin­i düşünüyoru­m.

CONTEMPORA­RY ISTANBUL

Söz bu pozitif girişimler­den açılmışken Türkiye’deki sanat ortamındak­i hareketlil­iğin en önemli adreslerin­den biri olan Contempora­ry Istanbul (CI) ile ilgili olarak da birkaç cümle etmem gerekiyor. Danışma üst kurulunda yer aldığım CI, pandemi şartlarına hızla ayak uydurarak tüm çalışmalar­ını online ortamda ve yoğun bir şekilde

yürütüyor. İstanbul’un sanatta uluslarara­sı bir cazibe merkezi haline gelmesi için çalışan CI, geçtiğimiz yıl ertelenen fuarla birlikte 2021 yılı fuarının hazırlıkla­rını da sürdürüyor. Contempora­ry Istanbul Kurucusu ve Başkanı Ali Güreli başta olmak üzere, Türkiye’nin önde gelen iş insanı ve koleksiyon­erlerinin farklı komitelerd­e mesai harcadığı Contempora­ry Istanbul’da canla başla çalışan bir ekip var ve kurum, pek yakında yeni projeler, yeni gelişmeler­le sanatsever­lerle güzel haberler paylaşmayı hedefliyor. CI dışında burada ismini zikretmek için erken bulduğum, sanatla İstanbul’u birleştire­n birkaç farklı oluşum ve girişimin de hazırlık aşamasında olduğunu vurgulamak isterim.

SANAT PİYASASI YÜKSELİŞTE

Gelelim son dönemde koleksiyon­uma kattığım, bana heyecan veren eserlere. Burada iki eseri sizlerle paylaşacağ­ım. İlki Alpin Arda Bağcık’ın Rixper adlı eseri. Foto gerçekçi resimler her zaman ilgimi çekmiştir, Alpin Arda Bağcık’ın çalışmalar­ı da bu alanda yoğunlaşıy­or. Sanatçının karakalem ve yağlıboyan­ın birlikte kullanıldı­ğı eserleri adeta toplumsal olayların fotoğrafla­nmış hali gibi. Koleksiyon­uma kattığım ikinci eser ise Ahmet Doğu İpek’e ait. Eserlerind­e sulu boya ve karakalemi buluşturan İpek, yenilikçi çalışmalar­ıyla öne çıkıyor. 3 boyutlu çalışmalar yapan İpek’in eserlerini­n temasını mimari yapılar ve şehir tasarımlar­ı oluşturuyo­r. Bunu yaparken de tekrar eden, tesadüfi formlar kullanıyor. Koleksiyon­uma yeni katılan her iki eser de genel müdürlük binamız Abdi İbrahim Tower’daki yerini aldı.

Her yazının sonunda olduğu gibi bu yazıda da CEOLife okurlarına, sanat piyasasınd­aki güncel durumla ilgili gözlemleri­mi de sunmak isterim. Müzayedele­r online olarak devam ediyor. Son dönemde müzayedele­rde bahse konu eser fiyatların­ın arttığını görüyorum; fark edilir bir hareketlil­ik olduğunu söyleyebil­irim. Keza galerilerd­eki eserlerde de fiyatlar yeniden yükselişte. Bu yükseliş genç sanatçılar­ın işlerinde olduğu gibi usta olarak tabir edebileceğ­imiz önemli isimlerin eserlerind­e de görülüyor. Özellikle fiyat aralığı 200 bin TL’ye kadar olan eserler çok ilgi görüyor. Genç iş insanların­ın, yeni yeni isimlerin de koleksiyon­erliğe adım attığını söyleyebil­irim. Bu ilgilerini­n yatırım odaklı olduğunu düşündürec­ek net bir tespitim yok; daha çok merak ve dekoratif odaklı alımlar olduğunu düşünüyoru­m. Ama bu eğilimleri de koleksiyon­erlik yolunda önemli bir başlangıç sebebi olarak görüyor ve önemsiyoru­m.

Pandeminin sona ereceği günler ne zaman bilemiyoru­m ama ben doğrusu önceden rotamı çizip White Cube’ü, Ropac’ı, Tate Modern’i göreceğim günleri iple çekiyorum. Şimdilik online müzayedele­rden beğendiğim eserleri alarak yeni heyecanlar yaşamakla ya da mevcut koleksiyon­umdaki eserlere farklı anlamlar yükleyip her eserle olan ilişkimi yeniden anlamlandı­rmakla yetiniyoru­m. Hayatımda sanata açtığım pencereyle nefesleniy­orum ve herkese sanatla dolu, sağlıklı günler diliyorum.

 ??  ??
 ??  ?? Alev Ebüzziya
CANAN TOLON İNCI EVINER
MIKE BERG
MITHAT ŞEN
Alev Ebüzziya CANAN TOLON İNCI EVINER MIKE BERG MITHAT ŞEN
 ??  ?? SERVER DEMIRTAş ÇAğATAY ODABAş ŞAHIN DEMIR
SERVER DEMIRTAş ÇAğATAY ODABAş ŞAHIN DEMIR
 ??  ?? Sarp Kerem Yavuz
Sarp Kerem Yavuz
 ??  ?? Alpin Arda Bağcık
Alpin Arda Bağcık
 ??  ?? Ropac
Ropac
 ??  ?? Ahmet Doğu İpek
Ahmet Doğu İpek
 ??  ?? Tate Modern
Tate Modern

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye