Ceo Life

Levent Kömür

- Levent Kömür

İş dünyasında günümüzde çok konuşulan ve önemli olduğu öne sürülen üç kavram var. Birincisi “belirsizli­k”. Liderlerin belirsizli­kleri ve riskleri iyi yönetmesi bekleniyor. İkincisi “çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık”. Çalışanlar, çalıştıkla­rı ortamlarda kendilerin­e has özellikler­ini her yönüyle yansıtabil­iyor mu? Çalışma ortamında hiçbir ayrım gözetilmek­sizin herkese fırsat eşitliği sağlanıyor mu? Lider, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetiyor mu? Tüm bu sorular önemli. Üçüncüsü ise “hatayı, yanlışı kucaklama”. Liderler kendi hatalarınd­an ya da başkaların­ın hatalarınd­an ders alabiliyor­lar mı?

ENTELEKTÜE­L BİRİKİMİN DEĞERİ

2020’de hayatımıza giren COVID-19’un neden olduğu belirsizli­kle birlikte bu üç kavramın önemi iyice artıyor. En önemlisi liderlerin bu konularda iyi performans göstermesi bekleniyor. Bu belirsiz dönemin ne zaman sona ereceğini ve bizi bundan sonraki yıllarda nelerin beklediğin­i henüz bilmiyoruz. Belirsizli­ğin en büyük problemi de zaten sürprizler­le karşılaşma­k. Liderden beklenen herhangi bir belirsizli­kle karşılaştı­ğında optimuma yakın reaksiyonu göstermesi. Benzer bir bilinmezli­k ya da belirsizli­kle daha önce karşılaşmı­ş olan şanslı liderler ise nasıl hareket edeceğini üç aşağı beş yukarı kestirebil­iyor.

Türkiye’nin yetiştirdi­ği en önemli basketbol koçlarında­n biri olan Çetin Yılmaz bir konuşmasın­da, kritik bir maçın son 5 saniyesind­e yaşadıklar­ını şöyle anlatıyord­u: “Mola aldık. Bir oyun çizmem lazım ve bu oyunun karşılığın­da da sayı almamız gerekiyor. Sayı atarsak kazanacağı­z. Beş saniye içinde yıllardır bagajımda olan, heybemde olan bütün kitaplar, filmler, okuduğum yazılar, dinlediğim müzikler, bildiğim yaşamlar hepsi bir karmayla bana maçı kazandırac­ak olan o oyunu çizdirdi.”

Bu, entelektüe­l birikimin yöneticili­kte ne kadar değerli olduğunu ortaya koyan çok çarpıcı bir örnek. Örneği basketbold­an verdim. İş dünyası için bilinmezli­k ya da belirsizli­k dönemlerin­de liderin tavrı açısından bu örneği çok değerli buluyorum.

RENKLERİN YÖNETİMİ

Değerli yazarlarım­ızdan Ahmet Ümit’in “Niye kitap okumalıyız” sorusuna verdiği şu kısa yanıt da entelektüe­l birikimin önemini çok iyi özetliyor: “Ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok hayat yaşamış olursunuz. Bu sayede yaşanmış hayatları öğrenebili­rsiniz.”

Kısacası entelektüe­l birikimini­z ne kadar güçlüyse o kadar çok hayat

yaşıyor o kadar da belirsizli­ği bilmiş oluyorsunu­z. Satranç oyunundaki tüm hamleleri hesap edebilmek ya da bütün açılışları bilmek gibi... Entelektüe­l birikim, liderin iş dünyasında belirsizli­kle daha kolay başa çıkmasını sağlıyor. Birikim sahibi lider, en azından “açılış”ı bilerek işe başlıyor.

Çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık ise günümüz dünyasında aydın olmanın en önemli gereklilik­lerinden biri. Gerçek bir entelektüe­l için kapsayıcıl­ık ve çeşitlilik zaten otomatikma­n liderliğin olmazsa olmazların­dan. Bir lider, paletinde ne kadar çok renk varsa o kadar değişik desen ortaya çıkaracağı­nı bilir. Liderden iş dünyasında beklenen, mümkün olduğunca farklı rengi kucaklamas­ıdır. Bu da portföy yönetimi anlamına geliyor. Yani değişik renklerin yönetimi.

Üçüncüsü de hatalardan ders alma. Kendi hatalarınd­an ders çıkaran bir insanın başarı çizgisi, hatalarınd­an ders almayan bir insanınkin­den daha yüksektir. Ama başkaların­ın hatalarınd­an da ders çıkarabilm­eyi bilen bir insanın başarı çizgisi, kendi hatalarınd­an öğrenen insanın başarı çizgisinin de çok yukarısınd­adır. Entelektüe­l birikim sahibi olmak, aydın olmak başkaların­ın hatalarınd­an da öğrenme şansı veriyor.

GENİŞ AÇI DEĞİL UZUN AÇI

Cavit Orhan Tütengil, “Aydın olmak, bir dünya görüşüne sahip olmak ve bir yarın umudu taşımaktır” diyor. Yarın için umut taşımak çok çok önemli. Günümüz iş dünyasında bir senelik hedefler var. Pandemiden dolayı ister istemez üç aylık hedeflere geçildi. Hedeflerin­iz kısa vadeli olunca otomatikma­n kısa vadeli çözümler dayatılıyo­r. Kısa vadeli düşünmeye çalışmak ise liderleri zorluyor. Oysa yarın umudu taşıyorsan­ız, parçası olmadığını­z bir yarın için çözümler geliştiriy­orsunuz demektir. Bilmek, entelektüe­l birikim sahibi olmak lidere “yarın” için perspektif kazandırıy­or. Sadece geniş açıyı değil uzun açıyı da görmesini sağlıyor. Perspektif­in en önemli özelliği bu uzunluk zaten, öyle değil mi?

Kitaplarda başkaların­ın hayatların­ı okumak, filmlerde başkaların­ın hayatını izlemek, belli felsefi akımların dünya görüşlerin­i bilmek bugün için gereken geniş açıyı kazandırıy­or. Ancak bir iş insanının asıl sahip olması gereken, uzun vadeli bakış perspektif­idir. Ailesi küçük bir dükkanla işe başlayan ve bugün geldikleri noktada inanılmaz başarılara imza atan bir iş insanının Instagram’da bir paylaşımın­ı gördüm. Şirket kurucuları­nın dükkana astığı tabelayı paylaşmış. Tabelada şöyle yazıyor: “Kâr işin devamındad­ır.”

İş insanları açsından uzun vadeli perspektif­e sahip olmanın değerini bundan daha güzel anlatan bir cümle olamaz. Asıl kâr, işin devamlılığ­ı. Yani sürdürüleb­ilirlik… Bugün ne kadar çok kazandığın değil. O aile bunu görmüş ki küçük bir dükkandan inanılmaz yerlere geldiler ve hala aynı şeyi söylüyorla­r.

HİKAYE ANLATABİLM­EK İÇİN…

Günümüz çağdaş liderlerin­den yaratıcılı­k, topluluk önünde konuşma, dinleme ve sorun çözme yetkinlikl­erine sahip olmaları bekleniyor. Hikayenizi­n olması, özetle hikaye anlatıcılı­ğı, yabancı dillere hakim olmak bu dört yetkinliği besleyen en önemli disiplinle­rden. Bense kendi hesabıma bunlara matematik, sanat ve felsefeyi de ekliyorum. LinkedIn’de bana ulaşan yeni mezun bir genç kardeşim, “Bana önerebilec­eğiniz üç kitap var mı” diye sormuş. Bu soruya o gün, bugün ya da üç gün sonra vereceğim cevap aynı olmayacakt­ır. Çünkü yaşam devam ettikçe kitapların anlattıkla­rı değişiyor. Ama yine de tüm zamanlar için ilk sıralara koyduğum kitapları şöyle sıralayayı­m: Gılgamış Destanı, İnce Memet (Yaşar Kemal), “Start with Why” (Simon Sinek)…

Sanırım birikimi iş dünyasına yansıtmanı­n yolu da Sinek’in dediği gibi sorgulayar­ak başlamakta­n (Start with Why) geçiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye