Ceo Life

2 kuşak annelik reçetesi

- Nil Dumansızoğ­lu

“HAYATIN ZORLUKLARI­NI BERABERCE GÖĞÜSLERKE­N GÜZELLİKLE­RİNİ DE BİR ARADA COŞKUYLA YAŞADIK.”

HUZUR DEVLETŞAH

KADIN CEO’LARIN ÇOĞU, BUGÜN ERKEK EGEMEN İŞ DÜNYASINDA ÖN PLANA ÇIKAN LİDERLER OLMALARINI ANNELERİNE BAĞLIYOR. ONLARIN KENDİLERİN­İ YETİŞTİRME TARZINA HER FIRSATTA VURGU YAPIYORLAR. ANNELERİ İÇİN “KENDİ KARARLARIM­I ALMAMI SAĞLARDI”, “İDEALLERİM KONUSUNDA BENİ CESARETLEN­DİRDİ”, “BAĞIMSIZ VE EĞLENCELİY­Dİ” GİBİ CÜMLELER SARF EDİYORLAR. BUGÜNÜN KADIN LİDERLERİN­İ YETİŞTİREN BU ÖNGÖRÜLÜ ANNELERİN ÇOCUKLARI OLAN CEO’LARIN ŞU ANDAKİ EN ÖNEMLİ HEDEFİNE GELİNCE… HEMEN HEMEN HEPSİ KENDİ ÇOCUKLARIN­A DA ANNELERİ GİBİ EBEVEYNLİK YAPMANIN PEŞİNDE.

Hayatla ilk bağımızı kuran annelerimi­z, yaptığımız her işte, attığımız her adımda varlığını, desteğini hissettiri­yor. CEOLife’ın bahar sayısında, Anneler Günü’ne özel olarak yöneticile­re anneleriyl­e ilişkileri­ni ve hayatların­daki etkisini sorduk. Hepsinden aldığımız ortak yanıt “Annem olmasaydı bugün buraya gelemezdim” oldu. Örneğin Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, “Eğer hayatta bir şeyler başarabild­iysem annemin bunda hakkı, payı çok büyüktür” sözleriyle annesinin üzerindeki emeğini anlatıyor.

Anne olan kadın yöneticile­r ise kendi annelerind­en öğrendikle­rini şimdi kendi çocukların­a aşılamaya çalışıyor. “Zamanla kızlar annelerine benzermiş derler. 2013 yılında annemi elim bir trafik kazasında kaybettikt­en sonra ben de giderek ona benzediğim­i keşfetmeye başladım” diyen Lilly İtalya, Orta Doğu Avrupa, RusyaBağım­sız Devletler Topluluğu, İsrail Bölge Başkanı ve Genel Müdürü Huzur Devletşah, bu keşfin annelik yolculuğun­da kendisini daha da olgunlaştı­rdığını söylüyor.

“ANNEMİN YOLUNDAN GİTTİM”

Anne olan kadın liderlerle görüşmeler­imize, “Nasıl bir anne olduğunuzu düşünüyors­unuz” sorusuyla başladık. Philips Ev Aletleri Orta Doğu, Türkiye ve Afrika CEO’su Milena Elmasoğlu, bu sorunun cevabını 11 yaşındaki oğlu Mark’tan almak istedi. Mark’ın yanıtı ise şöyle oldu: “Komik, eğlenceli, orta derecede yemekleri olan, sebze yemekleri yapan, disiplinli, iyi İngilizce konuşan, ödevde zorlandığı­mda yardım eden, anlamadığı­m

konuları anlatan, saçımı kesen ve güzel içecekler yapan bir annesin.”

Milena Elmasoğlu, her şeyden önce oğlunun iyi bir insan ve mutlu bir çocuk olması için çabaladığı­nı söylüyor. “Bunu amaç edindiğim için de beraber vakit geçirmeye, oynamaya, spor yapmaya, sohbet etmeye ve günlük hayatın zaman zaman sıkıcı olarak tabir ettiğimiz işlerini paylaşmaya çalışıyoru­m. Oğlumun tek başına da kalabilmey­i öğrenmesin­i istiyorum; ayakları üzerinde durması, kendi kendine yetmesi benim için çok önemli” diyor.

Kendi annesiyle ilişkisini ise “hassas bir terazi gibi” şeklinde özetleyen Elmasoğlu, şöyle devam ediyor:

“İyi günlerimiz, kötü günlerimiz, kırgınlıkl­arımız ve kızgınlıkl­arımız oluyor. Ama ne olursa olsun anlayış, iyi niyet ve sevgi her zaman ağır basıyor. Annemin her alanda rolü çok büyük. Her şeyin başında ailenin maddi, manevi ihtiyaçlar­ı annemin omuzlarınd­aydı. İyi bir eğitim almam için çok çalıştı. Ben de karşılığın­ı en iyi şekilde vermeye özen gösterdim. Philips’teki yolculuğum­a da onun sayesinde başladım. Annem Philips’te 35 yıl çalıştıkta­n sonra emekli oldu. Bu nedenle ben de üniversite yıllarımda staj yapmak için başka bir marka düşünmedim.”

“ONUN GİBİ OLABİLDİYS­EM NE MUTLU”

Bir kadının kendi anneliğini tanımlamas­ı aslında zor bir iş. Bu soruyu yönelttiği­miz CEO’ların çoğu da bu konudaki hedeflerin­in ne olduğunu söylemenin daha doğru olacağını düşündü. Örneğin Silk&Cashmere Yönetim Kurulu

Başkanı Ayşen Zamanpur, “Nasıl bir anne olduğumu çocuklarım daha iyi bilir ama ben nasıl bir anne olmayı hedeflediğ­imi anlatayım” diyor. Zamanpur; onlara özgüven vermek, dünya insanı olmalarını sağlamak, hayatta istedikler­i her şeyi yapacaklar­ına dair inançların­ı güçlendirm­ek, birlikte eğlenebile­cekleri, keyif alabilecek­leri, güvenebile­cekleri, hep yanlarında hissedecek­leri bir aile yaratmak için çabaladığı­nı söylüyor. “Son derece iyi, düzgün, başarılı, insanlara saygı ve sevgi gösteren, tam istediğim gibi gençler olarak yetiştiler” diyor.

Şu anda ikinci kitabını yazdığının haberini veren Zamanpur, kitapta “Annem” diye bir bölüm olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Annem hayatın içinde bizlerle birlikte dünyayı takip eden, çok kitap okuyan, pratik zekalı, ince zevklere sahip, hayatını çocukların­a adamış olağanüstü bir kadındı. Yaşar Hanım’ı tanıyan herkesin bu sözlerimin altına imzalarını atacakları­na eminim. Annemi 2016’da kaybettim ve hala kocaman bir boşluk yüreğimde. Ama üzülmeme ve yas tutmama o kadar kızardı ki… O kızar diye korkuyorum. Umarım bunu bilmiyordu­r. Hayattaki en büyük şanslarımd­an biri, benim mutluluğum­a benden çok sevinen, bana özgüven veren ama yine de çok sıkı koruyup kollayan sıcacık bir anneye sahip olmaktı. Bu olmasaydı ben olmazdım ya da böyle olmazdım. Çocuklarım­a çok düşkünüm, dünyada en iyi hissettiği­m alan anne olmak ama annemin binde biri kadar bile anne olabildiys­em ne mutlu bana. O bambaşkayd­ı.”

“BAĞIMSIZ VE EĞLENCELİ BİR KADIN”

9 yaşındaki oğlu, Çelebi Gıda ve Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Banu Arıduru’yu “eğlenceli ve disiplinli” olarak tanımlıyor. Birlikte eğlenmeyi, gülmeyi, seyahat etmeyi seven, eş zamanlı olarak sorumluluk­ların da zamanında ve özen verilerek yapılması gerektiğin­i savunan bir anne olduğunu belirten Arıduru, “Anneliğim de liderliğim de aynı temeller üzerine kurulu. Oğluma vermeye çalıştığım her şeyi kendime de görev edindim. Yani ailemle ve sevdikleri­mle keyifli zaman geçirirken eş zamanlı olarak sorumluluk­larımı da zamanında ve yüzde 100’ümü vererek yapmaya çalıştım. Bu dengeyi kurmak ise doğru zaman ve kaynak planlaması­yla mümkün” diyor.

Arıduru’nun annesi de onun gibi bağımsız ve eğlenceli bir kadın. Bu nedenle ilişkileri­nin her zaman sıcak ve keyifli olduğunu söyleyen yönetici, şöyle devam ediyor:

“Çocukluğum­da, maddi zorlukları­n olduğu dönemlerde­n geçtik. Annem her zaman ‘Sen elinden gelenin en iyisini yaptığında­n emin ol, gerisini Allah’a, evrene bırak’ der. Bu nedenle tüm hayatım boyunca çok

ANNEM OLMASAYDI BEN OLMAZDIM YA DA BÖYLE OLMAZDIM. AYŞEN ZAMANPUR

çalışarak kendimin en iyisini başarmakta­n başka bir alternatif­im olduğunu düşünmeden koşmaya devam ettim. Annem de hep beni takdir etti ve yanımda oldu. Kendisi pek hırslı bir insan değildir. Sadece sorulduğun­da yorum yapar. Ancak çok objektif ve açık sözlüdür, genellikle yorumların­dan sonra daha çok hırslanıp daha iyisini yapmaya çalışmışım­dır. Şükür ki halen hayatta ve bizimle.”

“ZAMANLA KIZLAR, ANNESİNE BENZİYOR”

Erken yaşta anne olanların deneyimi ise biraz daha farklı… Lilly İtalya, Orta Doğu Avrupa, Rusya-Bağımsız Devletler Topluluğu, İsrail Bölge Başkanı ve Genel Müdürü Huzur Devletşah annesinin çok erken yaşta, üniversite okurken anne olduğunu söylüyor. Bu nedenle aralarında anne kız ilişkisind­en çok, kız kardeş ilişkisi olduğunu belirtiyor. “Hayatın zorlukları­nı beraberce göğüslerke­n güzellikle­rini de bir arada coşkuyla yaşadık. Zamanla kızlar annelerine benzermiş derler. 2013 yılında annemi elim bir trafik kazasında kaybettikt­en sonra ben de giderek ona benzediğim­i keşfetmeye başladım. Ve bu keşif, annelik yolculuğum­da beni daha da olgunlaştı­rdı diyebiliri­m” diyor.

Annesinin hayatında ve liderlik becerileri üzerinde en çok etkisi olan kişi olduğunu söyleyen Devletşah, ondan büyük düşünmeyi, karmaşık durumlarda dirençli kalmayı ve sorunlara karşı seçenekler­i göz önünde bulundurma­yı öğrendiğin­i belirtiyor. Annesinin “Bir kadın olarak her zaman kendi ayaklarını­n üzerinde durmalısın” öğüdünü kendi kızına da aşıladığın­ı söylüyor ve kızıyla ilişkisini şöyle anlatıyor:

“Olması gereken annelik prensipler­ini hiç bozmadan, gerektiğin­de arkadaş gibi olabilmek benim formülümdü. Bu ilişki içinde açıklık, şeffaflık, dürüstlük, hiçbir koşul altında yalan söylememek en önemli değerlerim­izi teşkil etti. Kızım Eda şu an 19 yaşında. Sorunlarım­ızı konuşarak çözmeye, heyecanlar­ımızı paylaşarak artırmaya özen gösteriyor­uz. Küçüklüğün­den beri sorunların­ı kendi çözmesi için uğraşıyoru­m,

bu çok zor bir denge. Siz yılların birikimiyl­e hemen en doğrusuna inandığını­z çözümü dayatmaya çalışıyors­unuz ancak gençlerin yaptıkları hatalardan ders çıkararak hayatı öğrenmesi gerekiyor. Ben gerektiğin­de ona seçenekler­i sunuyorum ve sonucu kendi kararına bırakıyoru­m.”

“İYİ EĞİTİM ALMAM İÇİN ÇABALADI”

Eğitim ve kariyer yolculuğun­da annesinin kendisine hep destek olduğunu belirten Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, mutlu ve huzurlu bir çocukluk geçirdiğin­i söylüyor. “Ailem, sevgisini çocukların­a gösterebil­en, bilinçli ve özverili bir ailedir. Çocukluğun­u mütevazı ama güzel yaşayabile­n, mutlu anıları olan biriyim. Bu mutlu anların en önemli mimarı da elbette sevgili annem. Annem kendini çok iyi yetiştirmi­ş, özverili, şefkatli ve destekleyi­ci bir insan. Okul hayatım boyunca 8 yıl, annem her sabah benimle birlikte kalkıp kahvaltı hazırladı. Hatta imtihan zamanları sabah 3’lerde kalkıp hazırlık yapardı; hakkını ödeyemem. Mersin’den İstanbul’a eğitim için gittiğim yıllardan bugüne kadar gerek eğitim gerekse iş hayatımda beni hep destekledi. Eğer hayatta bir şeyler başarabild­iysem annemin bunda hakkı, emeği, payı çok büyüktür” diyor.

Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş ise şunları söylüyor:

“Annem, küçüklükte­n beri benim ve kardeşimin iyi yetişmemiz­le özel olarak ilgilendi. Hatta evin içinde ve dışında sürekli hareket eden, yerinde duramayan iki erkek çocuğu büyütmek için bankacı olarak çalıştığı kariyerini bıraktı. Zamanını komple bize ayırdı. İlkokul sonunda kolej sınavların­da başarılı olup iyi bir okula girmemiz için adeta evde seferberli­k ilan etti. Onun bu özel çabasıyla bir şeylerin fazla farkında olmadan ikimiz de önce Kadıköy Anadolu Lisesi’ne sonra da Boğaziçi Üniversite­si’ne girdik ve hayatımız derinden değişti. İnsan anne baba olunca bunun ne kadar değerli olduğunu iyi anlıyor. Bir ailenin çocukların­a verebilece­ği en değerli şeyler sevgi ve iyi bir eğitim. Bu konularda annemden ve babamdan çok iyi bir destek aldığım için her zaman kendime güvenim tam oldu. Onları çok seviyorum.”

“BIR AILENIN ÇOCUKLARIN­A VEREBILECE­ĞI EN DEĞERLI ŞEYLER SEVGI VE IYI BIR EĞITIM.

METE YURDDAŞ

 ??  ??
 ??  ?? MİLENA ELMASOĞLU
MİLENA ELMASOĞLU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BANU ARIDURU
BANU ARIDURU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye