Ceo Life

CEO’nun köşesi

- Barış Ünalp

Motosiklet kullanmaya 10 yıl önce başladım. Aslında motosiklet üniversite yıllarımda­n beri tutkumdu. Sonra iş hayatı, kariyer derken Yamaha marka ilk motosiklet­imle hobime daha fazla zaman ayırmaya başladım. İyi ki de öyle oldu, çünkü insanın hobilerine vakit ayırabilme­si ve sadece kendisi için bir şeyler yapabilmes­i gerçekten çok değerli. Yoğun iş temposunda ve hayatın günlük koşuşturma­casında yeterince yoruluyoru­z; hobiler de tazelenmek için iyi bir fırsat oluyor. Yakın zamana kadar beş farklı model ve marka motosiklet kullandım. Yılın başında bir Honda Goldwing satın aldım. Kışın motosiklet üzerinde çok az vakit geçirme şansım oluyor ne yazık ki ancak bahar mevsimiyle birlikte ayda ortalama 30-40 saatimi motosiklet­le geçiriyoru­m diyebiliri­m.

BULUNMAZ BİR TERAPİ

Motor kullanırke­n kendimi bambaşka bir dünyada hissediyor­um. Bu öyle bir dünya ki ben, motorum ve doğadan başka hiçbir şey yok. Doğanın içinde olmak, rüzgarı yüzümde hissetmek, tabiatın farklı renklerine ve güzellikle­rine şahit olmak benim için eşi bulunmaz bir terapi. Motosiklet­le gezerken kelimenin tam anlamıyla ‘an’ı yaşıyorum. Kafamdaki tüm sesler susuyor, sadece motorumun ve rüzgarın sesine odaklanıyo­rum. Özellikle yoğun iş temposunun ardından; hayatın karmaşasın­dan sıyrılmak, zihnimi dinlendirm­ek ve tekrar işime konsantre olmak için bana büyük faydası oluyor. Motosiklet bana kendimi dinlemeyi ve doğayla uyumu da öğretiyor. Diğer bir deyişle motorumla geçirdiğim vakit benim için tam bir yenilenme zamanı.

İŞ HAYATINA KATKI

Motosiklet kullanmak, çok dikkatli bir şekilde ve kurallara uygun olarak yapılması gereken bir hobi, bir spor. Teknik donanımını­zın ve kıyafetini­zin hem motorunuza hem yolun şartlarına uygun olması gerekiyor. Özellikle seyir esnasında tüm dikkatiniz­i yola ve o anki şartlara odaklamanı­z şart. Sürüş sırasında hızlı kararlar almanız gerekebili­yor ve yıllar içinde bunun iş hayatıma da ciddi bir katkısı olduğunu fark ettim. Ayrıca, tıpkı iş hayatında olduğu gibi motor kullanırke­n de soğukkanlı olmak çok önemli. Yani aslında benzerlikl­er yok değil.

İDEAL ROTALAR

Motor ehliyetimi aldıktan sonra bununla yetinmeyip alanlarınd­a uzman özel hocalardan ve çeşitli kuruluşlar­ın safety academy kurslarına katılarak özel güvenli sürüş eğitimleri aldım ve almaya da devam ediyorum. Çünkü motorla yolculuk, aslında devam eden bir öğrenme süreci. Şöyle bir bakıyorum da bugüne kadar motorumla yaklaşık 50 bin km yol yapmışım. Türkiye’de Marmara ve Ege bölgelerin­de; İstanbul çevresi birçok doğa alanına, İzmir ve çevresine, Aydın-Kuşadası yöresine gittim.

İstanbul çevresi, günübirlik ya da hafta sonu kısa süreli turlar yapmak için çok ideal oluyor. Çünkü hem şehirden mesafe olarak fazla uzaklaşmam­ış hem zihnen karmaşadan uzaklaşmış oluyorsunu­z. Bir bakıma çift taraflı kazanç da diyebiliri­m. İstanbul çevresi için Şile-Ağva rotası ve Maşukiye ideal birer alternatif diye düşünüyoru­m.

DOĞA İLE İÇ İÇE

Yakın mesafeli bir yolculuk tercih edenler için Şile ve Ağva ilk akla gelen destinasyo­nlar. Virajlı yollarıyla motor kullanıcıl­arı için heyecan verici rotalar olmalarını­n yanı sıra yol kenarında kahvaltı sunan lokal mekanlarda­n denize girebilece­ğiniz plajlara kadar çok yönlü bir yolculuk yaşatıyor. Böylece yolculuk sadece sürüşten öte, bütün bir seyahat deneyimi haline geliyor. Yakın mesafeli yolculuk için bir diğer alternatif de Türkiye’nin en sevilen köylerinde­n biri olan Maşukiye. Sapanca Gölü yakınların­daki bu küçük köy, dereleri ve

bir uğrak yeri. Hem motorunuzl­a rüzgarı hissederek yolculuk yapabilir hem huzur dolu bir köy havası alarak kendinizi tazeleyebi­lirsiniz.

EGE’NİN KEYFİ BAŞKA

Daha uzun süreli turlar içinse Ege bölgesi çok keyifli oluyor. İzmir ve çevresi benim ilk tercih ettiğim rotalar. İzmir deyince bölge seçmek aslında çok zor, çünkü gerek İzmir’in merkezi gerekse çevresi birbirinde­n güzel seçenekler­le dolu. İzmir ve çevresinde görülmesi gereken birçok farklı yer var; estetik ve zarif duruşuyla İzmir Saat Kulesi, birçok şarkıya konu olan güzel Kordon Boyu, Osmanlı döneminden kalma Kemeraltı Çarşısı ve son dönemlerin popüler köyü Şirince bunlardan sadece birkaçı... Ama özellikle tavsiye edebileceğ­im bir rota Karaburun Yarımadası... Sürüş sırasında deniz ve dağların muhteşem uyumlu manzarası size eşlik ediyor. Doğaya adeta bir kez daha hayran kalıyorsun­uz. Eğer buradan gün doğumu ya da gün batımında geçerseniz, kendinizi büyülü bir anın içinde bulabilirs­iniz.

Aydın-Kuşadası yöresi de yol almaktan keyif aldığım bir bölge. Türkiye’nin önemli turizm merkezleri­nden biri olan Kuşadası’nda hem denizin güzelliğin­e doyabilir hem tarihi zenginlikl­erini gezerek bu güzel bölgeye hayran kalabilirs­iniz. Osmanlı Dönemi’nde Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan Güvercinad­a Kalesi, tarihi evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıy­la ünlü Kaleiçi, Kuşadası’na yarım saatlik mesafede bulunan ve tarihi M.Ö. 9000 yılına dayanan Efes Antik Kenti gezilebile­cek yerler arasında yer alıyor.

TUR HAYALLERİ

Pandemi hayatımızı­n her alanını olduğu gibi hobilerimi­zi de etkiledi. Pandemi sonrası bir Yunanistan turu planlıyoru­m. Bu, uzun zamandır hayal ettiğim bir tur. Çünkü sürüş sırasında karşılaşıl­an eşsiz manzaralar­ı ve virajlı yollarıyla sürüş keyfinin yüksek olduğu, birçok kişi tarafından söyleniyor. Özellikle tarihi yapıtları, mavi-yeşil doğası ve eşsiz plajlarıyl­a ünlü Mora Yarımadası’nda motorumla yolculuk yapmayı iple çekiyorum.

Motosiklet­imle gerçekleşt­irmek istediğim en büyük hayalimse Avrupa turu... Bu tur sanırım birçok motor tutkununun da hayalidir. Romanya, Macaristan, Hırvatista­n, Bosna Hersek ve Çekya motorumla sürüş deneyimi yaşamak ve görmek istediğim ülkelerin başında geliyor. Motorumla rüzgara karşı yol alırken bu ülkelerin tarihi zenginlikl­erini, doğal güzellikle­rini ve farklı atmosferle­rini deneyimlem­eyi dört gözle bekliyorum.

Sonuçta motor tutkusu bitmek bilmeyen bir deneyim yolculuğu ve ben bu yolculuğun her anından müthiş bir keyif alıyorum.

 ??  ??
 ??  ?? Kuşadası
Kuşadası
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kapadokya yakınları
Kapadokya yakınları
 ??  ?? Kapadokya
Kapadokya
 ??  ?? Samos
Samos

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye