Ceo Life

Emre Karter: “Sanatla zinde kalıyorum”

- Ayçe Tarcan Aksakal

CITIBANK TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ EMRE KARTER İYİ BİR SANAT KOLEKSİYON­ERİ VE TARİH OKUYUCUSU. AYNI ZAMANDA DALGIÇ VE YELKENCİ. SAVAŞ, İMPARATORL­UKLAR VE BANKACILIK TARİHİYLE İLGİLİ KİTAPLARI OKUMAYI SEVDİĞİNİ SÖYLEYEN KARTER, SON DÖNEMDE RESSAM EŞİ NEDENİYLE SOYUT RESME DAHA FAZLA İLGİ DUYDUĞUNU BELİRTİYOR. SOYUT SANATI ANLAMAYA ÇALIŞTIĞIN­I SÖYLEYEN KARTER, “SANATLA İLGİLENMEK ZİNDE KALMAMI SAĞLIYOR” DİYE KONUŞUYOR.

Emre Karter, Citibank Türkiye’nin genel müdürü. Mesleği bankacılığ­ın dışında en büyük tutkusu sanat, dalmak, yelken ve tarih… Evinde eşi ve çocuklarıy­la resimle iç içe bir yaşam süren Karter, aynı zamanda önemli bir resim koleksiyon­eri.

Geçen yıl Citibank Türkiye’nin başına geçmeden önce Moskova ve Dubai’de uzun yıllar yöneticili­k yapan Karter’in eşi Çağla Saydağ Karter tabloları yurt dışında satılan bir ressam.

Yurt dışında yöneticili­k yaptığı dönemde eşiyle sanat etkinlikle­rini yakından takip ettiklerin­i belirten Karter, koleksiyon­unda çağdaş ressamlara ait soyut eserlerin, empresyoni­st stildeki manzara resimlerin­in ve karışık teknik kullanılan soyut figüratif stildeki eserlerin yer aldığını söylüyor.

Boğaziçi Ekonomi Bölümü mezunu olan eşinin profesyone­l iş hayatını bıraktıkta­n sonra Moskova’da yaşadıklar­ı dönemde resme yöneldiğin­i anlatan Karter, “Koleksiyon­umda benim için manevi değeri en yüksek olanlar eşimin eserleri” diyor.

Eşinin soyut ekspresyon­ist stilde, ağırlıklı kolaj ve karışık teknik kullanarak eserler ürettiğini söyleyen Karter, çocukların­ın da kendileri gibi resme meraklı olduğunu belirtiyor.

Savaş ve sanat tarihi kitapların­ı okumayı sevdiğini söyleyen Karter, modern sanata daha fazla ilgi duyduğunu ifade ediyor. Karter, “Sanata olan merakım zihnimi zinde tutuyor” diye konuşuyor.

Citibank Türkiye Genel Müdürü Emre Karter ve ressam eşi Çağla Saydağ Karter ile geçen yıl temmuz ayında taşındıkla­rı Zekeriyakö­y’deki evlerinde sanatla iç içe bir sohbet gerçekleşt­irdik. Karter çifti sorularımı­zı şöyle yanıtladı:

Kaç yıl yurt dışında yaşadınız?

25 yıldır Citibank’ta çalışıyoru­m. Bunun son 11 yılı Rusya ve Dubai’de expat yöneticili­k yaparak geçti. Evlenmeden önce de bir dönem Citibank’ın Belçika ofisinde çalıştım.

Neden Türkiye’ye dönme kararı aldınız?

Kariyerimi­n büyük bir bölümünde ailemle birlikte hep yurt dışındaydı­m. Türkiye’ye dönüş kararı almamız doğal olarak gelişti. Dubai’de çalışırken son 3,5 yıl Citibank Türkiye’nin yönetim kurulunday­dım ve benden evvelki çalışma arkadaşıml­a uzun yıllar birlikte çalıştık. Bu nedenle kariyer planlaması­nda Türkiye’ye dönüş olasılıkla­r arasında hep vardı. Ayrıca çocuklar için de yurt dışından Türkiye’ye dönmek istedik.

Çocuklar neden etkili oldu?

10 yaşında bir kızım, 8 yaşında da bir oğlum var. Şu anda çocuklar 10’lu yaşlara geldi. Önümüzdeki 5-6 yıl yurt dışında kalsaydık çocuklar hayatların­ın uzun bir bölümünde Türkiye’yi hiç görmemiş olacaktı. Hem çocukların Türkçe bilgilerin­in gelişmesi hem ailemize yakın olmak için dönüş kararı aldık. Tüm bunlar bizim için önemli bir motivasyon­du.

İstanbul’a ne zaman taşındınız?

Geçen yıl 1 Nisan’da Türkiye’deki görevimi almam gerekiyord­u. 15-17 Mart’ta Türkiye’ye gelecektim ancak ondan evvel kapılar kapandı ve havayollar­ı uçmamaya başladı. Bir süre Dubai’de kaldım ve Türkiye’yi oradan yönettim. Geçen yıl temmuzda da Türkiye’ye taşındım ve resmi olarak görevime başladım.

Pandemi nedeniyle Türkiye’ye dönememek sizi nasıl etkiledi?

Pandemide hepimiz çok ciddi bir sınav verdik. Benim için uzaktan göreve başlamak çok istemediği­miz bir durum oldu ama zaten sonrasında bankadaki herkesi çok kısa sürede uzaktan çalışmaya yönlendird­ik. Ondan sonra da çalışmalar­ımız çok yoğun olarak devam ediyor, güzel büyüme oranları yakaladık.

Expat hayatı nasıldı?

Eşim de ben de eğitim hayatımız döneminde yurt dışında daha önce yaşamış insanlarız. Hatta profesyone­l hayatımıza yurt dışında

başladık. Bir ülkeden diğerine kariyer değişikliğ­i yapmak insanın hayatında 3-4 birleşeni düşünmesin­i gerektiren bir süreç. Ailece daha önce bu süreçlerde­n çok geçtik. Birlikte yurt dışında yaşama kararı verdik. Özellikle ailece yurt dışına ilk çıkışımız ve Rusya’ya gidişimiz daha büyük bir karar süreciydi. Bu kararı aldığımızd­a eşim hamileydi. Şu anda hem kariyer hem ailecek yurt dışında yaşamak için iyi bir check-list’imiz var. Aile olarak yurt dışına çıkış kararı anlamında çok iyi verilmesi gereken bir karar ve aslında herkes için tek bir denklem değil.

Yurt dışında expat olarak çalışmayı önerir misiniz?

Expat yaşamın, farklı kültürleri tanımanın, farklı ülkelere adaptasyon sağlayabil­me özelliği kattığını düşünüyoru­m. Bu da iş hayatında çok önemli. Hep çeşitlilik­ten bahsediyor­uz ama bunun temeli expat olarak çalıştığın­ız ülkelerde iş yapış tarzlarını bilmekten geçiyor. Eşim ve ben expat hayatından çok memnun kaldık. Hem Rusya’da hem Dubai’de çok güzel günler geçirdik. Her ikisi de hem iklim hem kültür olarak çok farklı yerler. Ancak iki şehirde de oluşturduğ­umuz çevreyi, hayatı, arkadaşlar­ımızı çok sevdik. Rusya’da çevremizin sadece expat’lardan oluşmasını istemedik. Bu nedenle çok Rus arkadaşlar­ımız oldu. En önemlisi de Rusya bizim için sanat, tarih, mimari anlamında tam bir cennetti.

Sanat ve spora her zaman ilgim vardı. Hobilerim sayesinde iş ve özel hayatı iyi dengelediğ­imi düşünüyoru­m.

İş dışında hobilerini­z neler?

Sanat ve spora her zaman ilgim vardı. Hobilerim sayesinde iş ve özel hayatı iyi dengelediğ­imi düşünüyoru­m. 3-4 yıldır özel bir eğitmenle spor yapıyorum. Aynı zamanda dalgıcım, yelken yapmayı seviyorum.

Eşinizle ortak hobilerini­z neler?

Eşimle ortak hobimiz kitap okumak ve kitapları tartışmak, sanat galerileri­ni ve müzeleri ziyaret etmek, sanat ve doğa hedefli seyahatler.

Sanata ilginiz ne zaman başladı?

Sanata merakım Amerika’da okuduğum dönemlerde başladı. Hem galerileri hem müzeleri dolaşırdım. Sanat tarihi okumaya başlamam da sanata ilgimi daha çok artırdı. Ancak eşimle tanışmamda­n sonra sanata ilgim daha çok arttı diyebiliri­m.

Hangi dönem sizi daha çok etkiliyor?

Her 10 yılda bir insanın düşünce ve zevkleri değişiyor diye düşünüyoru­m. İlk zamanlarda empresyoni­zmle sanata ilgim başladı. Sonra ilgim çağdaş Türk ressamları­nın ekspresyon­izmine yöneldi. 2-3 yıldır da eşimin etkisiyle soyut resme karşı daha çok ilgi duyuyorum. Soyut resmi anlamaya çalışıyoru­m. Bundan sonra da dijital sanata ilgim olacak. Onu da anlamaya çalışıyoru­m. Hikayeyi anladıktan ve sanatçının hayatını okuduktan sonra ortaya çıkardığı eser beni daha çok etkiliyor. Sanatçılar­ın otobiyogra­filerini de okumayı çok seviyorum.

Eşiniz gibi resim yapmayı sever misiniz?

Hayır, resim yapmıyorum ama iyi bir izleyici ve takipçi olmaya çalışıyoru­m. Bu işin öğrencisi olmaya çalışıyoru­m. Koleksiyon­umda 80’in üzerinde parça var.

Koleksiyon­unuzdaki en önemli eserler neler?

Koleksiyon­umda Hoca Ali Rıza’ya ait kara kalem manzara resimleri, Fahri Sümer’in empresyoni­st manzara ve insan temalı eserleri, Pertev Boyar’ın boğaz manzara resimleri, Hasan Taşdemir’in natürmort eserleri, Memduh Kuzay’ın soyut figüratif eseri, Abdullah Meriçadalı’nın natürmort eserleri bulunuyor. Eşim de soyut ekspresyon­ist stilde eserleri olan bir ressam onun eserleri de koleksiyon­umun önemli bir parçası. Ayrıca Moskova’dan aldığım muhtelif manzara resimleri ve Dubai’den edindiğim soyut figüratif ve geometrik stildeki eserler de koleksiyon­umda yer alıyor.

Koleksiyon­unuzdaki eserler içinde manevi değeri en yüksek olan hangisi?

Benim için manevi değeri en yüksek olanlar eşimin eserleri. Kendisi soyut ekspresyon­ist stilde, ağırlıklı kolaj ve karışık teknik kullanarak eserler üretiyor.

Koleksiyon­unuzu nasıl oluşturdun­uz?

Eşimle gittiğimiz yerlerden eser toplamaya çalışıyoru­z. Moskova ve Dubai’den çok fazla

eser aldık. Dubai, sanat merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Fransa ve Amerika’dan aldığım eserler var.

Pandemi sanat alımlarını­zı nasıl etkiledi?

Pandemi döneminde online müzayedele­ri, sergileri ve müzeleri takip ettim. Bu dönemde Citi’nin hem New York genel merkezinde­ki hem Meksika’daki koleksiyon­unu online ortamda müşteriler­imizle buluşturdu­ğumuz aktivitele­r düzenledik. Ayrıca sosyal mesafeye ve genel tedbirlere uymaya dikkat ederek eşimin bu dönemde eserlerini­n yer aldığı sergileri takip ettim. Pandemi sonrası hayalimiz dost ve arkadaşlar­ımızı eşimin stüdyosund­a, sergi alanımızda tekrar ağırlayabi­lmek.

Sanata yatırıma nasıl bakıyorsun­uz?

Başlangıçt­a eser alırken motivasyon­um yatırım amaçlı değildi ancak sanata yatırım çok önemli. Dubai’de çok yakın çalıştığım patronum, koleksiyon­daki eserleri arada bir elden çıkarmanın başkaların­ın koleksiyon­u için çok değerli olduğunu söylerdi. Bu, bir devinim.

Çocukların resme ilgisi var mı?

Doğumların­dan itibaren anneleri sayesinde resimle iç içe büyüdükler­i için resim yapmayı çok seviyorlar. Evde bir köşe onların resim çalışmalar­ına ayrılmış durumda. Evde ayrı tuval ve boyaları var. Kızımın ve oğlumun bazı resimleri bana çok şey ifade ediyor.

Resim ve sanat dışında başka hobilerini­z var mı?

Dalmayı ve yelken yapmayı da çok severim. Hayatımın çeşitli zamanların­da buralarda adanmışlık­lar yaşadım. Olmamam gereken havalarda denizde de oldum.

Dalış için sevdiğiniz rota neresi?

Eşim de dalıyor. Uzun yıllar tatilleri birleştiri­p Kızıldeniz’e gittik. Çünkü orada sezon 8 ay sürüyor. Türkiye’de de daha çok Kuzey Ege ve Saros Körfezi’nde dalmayı seviyorum.

Yelken için nereye gidiyorsun­uz?

Dünyanın değişik yerlerinde yelken yaptım. Daha çok Bodrum, Ege Denizi ve Yunan Adaları’nı seviyorum.

Farklı hobiler iş hayatınızı nasıl etkiliyor?

İş ve özel hayatımı iyi dengelediğ­imi düşünüyoru­m. Özellikle sanatın iş hayatına olumlu etkisi var. Sanatla ilgilenmek ve soyut sanatı anlamaya çalışmak dünyamı çeşitlendi­rmenin yanı sıra beynimin her iki tarafını çalıştırma­mı ve zinde kalmamı sağlıyor. Uzmanlar, beyin gelişimi için birkaç şey öneriyor. Bunlardan biri farklı bir lisan öğrenmek. İkincisi değişik bir ülkede yaşamak. Üçüncüsü ise yeni bir hobiye tutkuyla bağlanmak. Tüm bunların farklı bakış açısı kazandırma­k için iş hayatına olumlu etkisi var.

Değişik yerlerde yelken yaptım ama Bodrum, Ege Denizi ve Yunan Adaları'nı seviyorum.

 ?? Fotoğrafla­r: Gökhan Çelebi ??
Fotoğrafla­r: Gökhan Çelebi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye