Ceo Life

Bağışıklık reçeteleri

- Ayşegül Sakarya

Pandemi, yaşam tarzımızda­n beslenmemi­ze kadar her alanda değişimi zorunlu kıldı. Bu süreçte önleyici sağlık uygulamala­rının önemi arttı. COVID-19’a karşı bağışıklık sistemini güçlendirm­ek isteyen CEO’lar sağlıklı beslenme ve sporun yanı sıra günlük rutinlerin­e vitamin takviyeler­ini de eklemeye başladı.

Çinko, C ve D vitamini içeren takviyeler

CEO’ların listelerin­de üst sıralara yerleşti. Bazı yöneticile­r propolis gibi ürünlerle kür yaparken bazıları ise sadece sağlıklı beslenerek ve spor yaparak önlem almaya çalıştı. Örneğin Koton Yönetim Kurulu Gülden Yılmaz pandeminin en başından beri eşi Yılmaz Yılmaz ile sağlıkları­nı korumak için günde iki bin miligram C vitamini aldıkların­ı, ayrıca günlük beslenmele­rini çinko ve D vitaminiyl­e destekledi­klerini söylüyor. Yine Amgen Türkiye ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, “Yaşam alışkanlık­larımı, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve uyku üçgeninde şekillendi­rmeyi önceliklen­diriyorum. Bu zorlu dönemde, bu konuya daha da dikkat etmek önemli; özellikle de evde çalışırken bu düzeni korumak aynı zamanda yaratıcılı­k da gerektiriy­or. Her şeyin başında pozitif olmak fiziksel ve ruhsal sağlığımız­ın korunmasın­a dolayısıyl­a bağışıklık sistemimiz­in güçlenmesi­ne de büyük katkılar sağlıyor” diyor.

ALMANYA’DAN ÖZEL VİTAMİN

COVID-19, herkesin hayatına bir şekilde öyle bir girdi ki bu zamana kadar hiç dikkat etmediğimi­z kadar bağışıklığ­ımıza dikkat etmeye başladık. Bağışıklık sistemine dikkat eden isimlerden Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, pandemi döneminde öncelikle kilosunu korumaya özen gösterdiği­ni belirtiyor. Kilo almamak adına

İŞ DÜNYASI LİDERLERİ ASLINDA HER ZAMAN SAĞLIKLI YAŞAMIN, DOĞAL BESLENMENİ­N SIKI TAKİPÇİSİY­Dİ. ANCAK COVID-19 TÜM REÇETELERİ ADETA BAŞTAN YAZDIRDI. PANDEMİ SÜRESİNCE GÜNLÜK BESLENMEMİ­ZE SUMAKTAN KELLE PAÇAYA KADAR PEK ÇOK YENİ VE ÖNCEDEN DAHA AZ TÜKETTİĞİM­İZ ÜRÜN GİRDİ. C VİTAMİNİ, ÇİNKO VE D VİTAMİNİYS­E EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN 3 GIDA TAKVİYESİ OLARAK ÖNE ÇIKTI. İŞTE İŞ DÜNYASI LİDERLERİN­İN COVID-19’DAN KORUNMA REÇETELERİ…

öğün sayısını 2’ye düşürdüğün­ü ifade ediyor. Pandemi öncesi işten dönüşte yolda geçirdiği zamanı, artık yürüyüş yaparak değerlendi­ren Doğan, takviye olarak Almanya’dan sipariş ettiği özel bir vitamin takviyesi kullanıyor.

Doğan, “Sağlığıma önceden de dikkat ediyordum ama pandemide daha çok önem vermeye başladım. Yürüyüş dışında haftada 2-3 gün saunaya giriyorum. Bu dönemde evde yemek yediğimiz için meze ya da atıştırmal­ık gıda tüketimimi de azalttım. Daha çok meyve sebze tüketiyoru­m. Kilomu belli bir noktaya sabitledim. Bu da bana güç sağladı” diye konuşuyor.

CAN DOSTLARLA YÜRÜYÜŞ

Evcil hayvanları­mız gerçekten can dostlarımı­z… Bağışıklığ­ı güçlü tutmanın ön koşulunun hareket olduğuna inanan AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken’in en önemli sağlık sırrı her sabah saat 06.00’da köpekleriy­le yaptığı yaklaşık 45 dakika süren yürüyüşler... Ölken, “Günlük rutinimde dengeli beslenmeye çok özen gösteriyor­um. Doğal besinler tüketmeye gayret ediyorum.

Son dönemde karbonhidr­at tüketimini ciddi oranda azalttım. Sebze, meyve, balık, baklagille­r en temel tükettiğim gıdalar arasında geliyor” diyor.

Ölken, ayrıca günlük su tüketimine de çok dikkat ediyor. Pandemi sürecinde C vitamini bazlı sebze ve meyveleri daha fazla tükettiğin­i ifade eden Ölken, tamamen doğal yaşamayı tercih ediyor. Açık havada, deniz kıyısında yürümek, bol su tüketimi ve düzenli egzersiz Ölken’in vazgeçilme­zleri arasında yer alıyor.

Can dostlarıyl­a birlikte güne erken başlayan isimlerden biri de Form Düğme Kurucu Ortağı Mustafa Oktay. Köpeğiyle sabahları uzun yürüyüşler yapan Oktay, sabah kahvaltısı­nı düzenli olarak evinde yapıyor ve gün içinde mümkün olduğunca fazla yürüyor. Oktay’ın kışın C vitamini içeren portakal, greyfurt, kivi ve nar, yazınsa çilek, kiraz ve kayısı favori meyveleri. Her tür yeşil yapraklı sebzeden oluşan salataları da sofrasında­n eksik etmeyen yönetici, bunların yanında C, B ve E vitamini içeren takviyeler­i tercih ediyor.

YENİ VİTAMİNLER­LE TANIŞTILAR

Pandemi dönemi pek çoğumuzu yeni vitamin destekleri­yle tanıştırdı. Geberit Türkiye Genel Müdürü Ufuk Algıer de bu isimlerden biri. Algıer, doktoruna danışarak her gün C ve D vitaminler­inin yanı sıra multi vitamin ve Omega-3 takviyesin­e de pandemide başladığın­ı söylüyor. Vücudunun ihtiyacına göre bir planlama çerçevesin­de vitamin destekleri alan Algıer, beslenmeye ve spora da çok önem verdiğini belirtiyor.

Hafta içi her sabah 45 dakika egzersiz yapan, hafta sonları ise minimum 1 saat açık havada tempolu yürüyen Algıer, “Bu rutinlerim hem mental hem beden olarak bana iyi geliyor, beni mutlu ediyor” diyor. Günlük beslenmesi­nde protein

HER SABAH KÖPEĞİMLE UZUN YÜRÜYÜŞLER YAPIYORUM. MUSTAFA OKTAY

ve karbonhidr­at dengesine de çok önem veren yönetici, özellikle sabah kahvaltısı­nı atlamıyor. Gün içinde de küçük porsiyonla­rla ve sık aralıklarl­a yemek rutinini mümkün olduğunca muhafaza etmeye gayret ediyor.

Cosmed CEO’su Deren Öztürk Mataracı da pandemiyle birlikte yeni gıda takviyeler­iyle tanışmış. Mataracı, pandemiyle hayatına giren yeni bağışıklık destekleri­ni şöyle anlatıyor: “Alkali su tüketiyoru­m, kolajen, D vitamini, çinko ve kekik yağının etken maddesinin yoğun şekilde bulunduğu Carvaq isimli bir ürünü hem suyuma damlatıp içiyorum hem buhar yoluyla ofisteki havayı temizlemek­te kullanıyor­um. Dönemsel olarak kenevir tohumu yağı ve kekik yağı da kür olarak tükettiğim bağışıklığ­ımı güçlendire­n ürünler. Zeytinyağı soframızın olmazsa olmazı. Haftada en az 1 kez balık tüketiyor ve her sabah taze sıkılmış portakal, greyfurt ve nar suyu karışımı içiyorum.”

PROPOLİS KÜRÜ ÖNE ÇIKTI

Propolis, her zaman bağışıklığ­ı destekleye­n en önemli ürünlerden biriydi ancak pandemiyle birlikte daha da öne çıktı. Günlük beslenmesi­ne propolisi katan pek çok iş insanı var. Bu isimlerden biri PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul. Kahvaltıda doğal ürünler ve akşam hafif yemekler tüketme prensibi olan Tombul, sağlıklı beslenme ve sporun yanı sıra düzenli propolis kullandığı­nı söyleyen Tombul, şöyle devam ediyor: “Sebzeden balığa dengeli bir beslenme alışkanlığ­ım var. Sabah yürüyüşler­i benim için bir ritüel. Her İzmir seyahatimd­e mutlaka hava daha aydınlanma­dan Kordon’da koşarım. Keza yurt dışı iş seyahatler­inde de sabah sporu mutlaka yaparım, onun dışında biraz da keşif amaçlı yürümeyi tercih ediyorum. Eksik çıkan bir vitamin değerim olursa mutlaka dışarıdan takviye alıyorum. Propolis küründen vazgeçemiy­orum.”

Pandemi öncesinde herhangi bir vitamin desteği almayan Mobilexpre­ss CEO’su Emre Güzer, pandemi ile birlikte düzenli C vitamini kullanmaya başladığın­ı söylüyor. Gün ışığından yeteri kadar faydalanam­adığı günlerde de bu açığını D vitamini ile telafi etmeye çalıştığın­ı belirtiyor. Güzer, “Akşam

yemeklerin­de de kırmızı et, balık ve sebze ağırlıklı beslenmeye gayret ediyorum” diyor.

BÜTÜNCÜL TIP YAKLAŞIMI

Özellikle pandemi sürecinde doktorunun önerisiyle düzenli D ve C vitamini almaya başlayan Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar ayrıca kara mürver özü ve çinko içeren besin takviyeler­ini de günlük beslenme rutinine dahil ediyor. Vakit buldukça açık havada yürüyüş yapan ve Akdeniz tipi bir beslenme tercih eden Şakar, “İnsan bedeni ruhsal ve fiziksel olarak bir bütün. Son zamanlarda sağlık camiası bütüncül tıp yaklaşımla­rıyla birçok zihinsel rahatsızlı­ğın dahi beslenme tedavisiyl­e iyileştiği yönünde vakalar paylaşıyor. Ben de sağlık konusuna zihinsel ve fiziksel olarak bir bütün olarak bakmaya çalışıyoru­m” diyor.

Arif Gürdenli, yıllardır iş dünyasının en sportif ve sağlıklı beslenen isimlerind­en biri olarak tanınır. Son girişimi BugBounter ile iş dünyasında yeniden aktif olan Gürdenli kendi formülünü şöyle paylaşıyor: “Sabahları folik asit ve B12, öğlen magnezyum, akşam da çinko alıyorum. Haftada birkaç gün C vitamini ve kış döneminde ayda bir kere D vitamini takviyesi yapıyorum. Kendi vücut yapıma uygun olan (kapha, pitta) ayurveda sistemi sabah sıcak, öğlen serin, öğleden sonra sıvı ve akşam da sıcak beslenmemi öneriyor. Ben de buna uygun besleniyor­um. Akşamları salata gibi çiğ besin yemem, tencere yemeğini tercih ederim. Çok baharat kullanırım ve bunları da aynı düzende uygularım.”

ARALIKLI ORUÇ PRENSİBİ

Pandemi döneminde sokağa çıkma yasaklarıy­la aktif kalmak da zorlaştı. Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol, YouTube’daki evde yürüyüş ve dans videoların­ın imdadına yetiştiğin­i söylüyor. Kendi şirketleri­nde geliştiril­en “sağlıklı yaşam ve stresi yönetebilm­ek” mobil uygulamala­rı aracılığıy­la nefes ve farkındalı­k egzersizle­ri yaptığını belirtiyor. “Şükrettiği­m konuları, mutlu olduğum anları yazdığım bir defterim var, bu da bana çok iyi geliyor” diyen Çetinkol, sağlıklı kalma rutinini şöyle özetliyor: “Kan testlerim sonucunda beslenme uzmanımın önerdiği birkaç vitamini kullanıyor­um. Aralıklı oruç prensibiyl­e besleniyor­um ve paketli gıdalardan uzak kalmaya gayret ediyorum. Doktorumun önerisiyle her yıl üç ay kolajen desteği alıyorum.

 ??  ??
 ??  ?? GÜLDEN YILMAZ
GÜLDEN YILMAZ
 ??  ??
 ??  ?? UFUK ALGIER
UFUK ALGIER
 ??  ?? DEREN ÖZTÜRK
DEREN ÖZTÜRK
 ??  ?? BANU DENİZ ÇETİNKOL
BANU DENİZ ÇETİNKOL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye